1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Kan vi snakke om brygging av engelsk bitter?

En tråd i 'Brygging' startet av Finn Berger, 6 Feb 2020.

  1. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Fylkesstyre

  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Takk - jeg tenkte på den, men huska ikke hva den het, og fant den ikke med søk. Nå har jeg klistra den inn i den første posten i denne tråden. Det finnes vel noen andre, også?
     
  3. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Plastglass?
     
  4. SnorreSC

    SnorreSC
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Larvik
    Oh yes! The best there is knuser ikke mot kjellergulvet


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Einar Michelsen liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Da har jeg lett opp noen tråder om engelsk/britisk øl og klistra inn lenke i den første posten her. Finner dere noen flere, så send dem inn.
     
    YngveKL og erikraude liker dette.
  6. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Fin tråd Finn. Neste ut er også bitter fin min del. Skal split batche. 013 og enten 002 eller 023.

    Tror du glemte denne tråden. Standard/ordinary bitter den hadde mye fin info også.
     
    Finn Berger liker dette.
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Takk:). Da er den også kopiert inn i første post.

    Jeg har vært mest fornøyd med 002 (eller Imperial A09, da). 023 er notorisk for å produsere svovel, men det har jeg opplevd med 013, også. Jeg kjørte noen brygg med 023, og har vel ikke helt gitt den opp. Hadde det ikke vært for svovelet ... .

    Velger du 023, så vær obs på at den oppfører seg litt merkelig: Rolig og behersket atferd de første par dagene, men så viser den plutselig sitt sanne jeg, og blåser opp masse gjærskum. Installér blow-off!
     
  8. EspenK

    EspenK
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Brewshop fører også TF Dark Crystal (tomt akkurat for øyeblikket ser jeg).
     
    Finn Berger liker dette.
  9. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Hadde en irish red på 023. Den var god, merket ikkje så mye svovel.
    Har en brown ale på gjæringskar som skal på fat i dag, så får vi se. Liker eg den, så blir den med også i en bitter.
     
    Finn Berger liker dette.
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ah, det er ikke en ny gjær for deg, nei. Da kjenner du jo særegenhetene den har.

    Smakte akkurat på min split batch bitter, med 1318 og A09 (=wlp002 og wyeast 1968), og mens de i starten var ganske like, er forskjellen tydeligere nå. Jeg foretrekker helt klart den med A09; den er rundere, og har en behagelig fruktig aroma. 1318 er godt drikkelig, men er litt røffere i kantene. Det er mulig at den gjæren er brukt for mange ganger. Jeg skal nok skaffe meg ei ny pakke.
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Chevallier oppfører seg litt underlig. Først fikk jeg dårlig utbytte, og nå får jeg dårlig utgjæring, også - uten at jeg helt skjønner sammenhengen. Men det smaker godt, så jeg skal da brygge opp den sekken jeg har skaffa meg - må bare legge om effektivitetsberegninga og meskeskjemaet en del. Kan det være at dette maltet har dårlig diastatisk kraft, sånn at jeg bør blande inn litt vanlig pale malt? Og/eller forlenge mesketida?
     
  12. Dag Hovland

    Dag Hovland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Tror jeg må prøve den oppskriften. Men merker du noe forskjell med Target som bitter-humle? Tenkte bare det blir litt billigere å bare bruke Fuggles der og...

    Har prøvd bitter et par ganger, men tror jeg gjør noe feil med gjæringa, siden det blir en del rare smaker. Noen andre tips enn å starte på 18 og holde det under 20?

    Charle Papazian skriver at han bruker en type rå/brunt sukker (rapadura) i sin oppskrift "Humpty Dumpty" bitter. (Han kaller den favoritt-oppskriften, eller noe sånn) Har ikke sett det nevnt andre steder, og får bare tak i den indiske varianten, jaghery, uten at det var noen særlig suksess. Noen som har prøvd noen av delene i bitter?
     
    Finn Berger liker dette.
  13. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det lille jeg har brukt Chevallier har ikke merkbart påvirket utbytte/utgjæring. Blandet 50/50 med MO i engelsk brun og ellers spedd ut litt hist og pist. Mulig at utblandingen kamuflerte svak diastatisk kraft.
     
  14. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har brukt jaggery. Det blir godt.
     
    Dag Hovland liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Tror ikke det spiller noen særlig rolle hva du bruker som bitterhumle. Jeg mener at Challenger ga litt skarp smak, men det er antagelig bare tull - det var sikkert noe annet. Magnum og Northern Brewer er greie alternativer. Bruker du bare Fuggles, blir det dritdyrt - den har jo lite alfasyre.

    Fuller's-gjæren er den som så langt har gitt meg best øl. Men om du ikke liker den lille restsødmen den kan gi, så kan du prøve 013. Og så mener jeg at du absolutt bør bruke ganske rikelig med gjær. Det er kanskje ikke helt etter boka, men jeg liker det best når ølet blir noenlunde reint.
     
    Dag Hovland liker dette.
  16. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Krystall eller karamellmalt. Hvor mye har det å si om man bruker en engelsk type eller en tysk type eksempelvis? Jeg har aldri vært særskilt nøye på det. Har stort sett fulgt fargekoden (ebc eller lovibond). Det samme med sjokolade og fargemalt(svartmalt) greier man å smake forskjell på engelsk vs tysk? Eller er det ett fett?
     
    Finn Berger liker dette.
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg tror at du stort sett kan bytte rundt innafor samme fargeområde uten at det betyr så mye. Men jeg har nå likevel fått det for meg at du skal ha engelsk malt til engelsk øl. Jeg er litt skeptisk til særlig Caramunich (fra Weyermann), som jeg mener har en litt spesiell karakter. Men det er mulig det er bare tull.

    Når tyskerne snakker om fargemalt ("färbmalz"), mener de vel generelt mørk røsta malt brukt i mindre mengder for å gi farge mer enn smak? Det er ikke en spesiell malttype?
     
    TorfinnS liker dette.
  18. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Leste en beskrivelse av farbmalz. Det var røstet malt med en ebc verdi over 800.
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden