AndyHagen
Norbrygg-medlem
Hei dere,
Jeg har tenkt litt på CO2 og mottrykksfylling, og oksyderingsfare.
Pga lite volum av flaskebruk i det siste, har jeg valgt å skylle de godt for så å bake dem i ovnen. Jeg setter aluminiumsfolie på toppen, og de er klare til tapping når de har kjølt seg ned.
Når man skal purge med CO2 i en slik flaske vil gassen blande seg i hele flaskevolumet og først etter gjentatte purginger gi en oksygenfattig atmosfære over ølet.
Men dette skjer jo ikke med Starsan, gjør det vel? Da vil du, hvis flasken er noenlunde nystarsanert, ha en masse bobler nede i flasken. Når du purger (forutsatt at dette skjer nederst fra tuppen av tappestangen, slik som med Tapcooler-varianten), vil du TEORETISK fylle opp et nytt boblerom nederst med CO2, heller enn å spre det rundt i flasken. Når du så begynner å tappe ølet, vil disse CO2-anrikede boblene ligge på toppen av ølet frem til de presses ut. Da vil hele flasketuten din være full av CO2-rike bobler nesten uten oksygen.
Med andre ord, starsanboblene kan kanskje bidra til lavere oksyderingsrisiko?
Jeg har ikke sett på dette i praksis, så dette er en hypotese pr i dag. Skal se litt på det ved neste flaskefylling. Noen som har lagt merke til hvordan dette funker?
Se på bildet for forklaring på hypotesen. Røde bobler er fra CO2-flushing nederst i flasken.
Jeg har tenkt litt på CO2 og mottrykksfylling, og oksyderingsfare.
Pga lite volum av flaskebruk i det siste, har jeg valgt å skylle de godt for så å bake dem i ovnen. Jeg setter aluminiumsfolie på toppen, og de er klare til tapping når de har kjølt seg ned.
Når man skal purge med CO2 i en slik flaske vil gassen blande seg i hele flaskevolumet og først etter gjentatte purginger gi en oksygenfattig atmosfære over ølet.
Men dette skjer jo ikke med Starsan, gjør det vel? Da vil du, hvis flasken er noenlunde nystarsanert, ha en masse bobler nede i flasken. Når du purger (forutsatt at dette skjer nederst fra tuppen av tappestangen, slik som med Tapcooler-varianten), vil du TEORETISK fylle opp et nytt boblerom nederst med CO2, heller enn å spre det rundt i flasken. Når du så begynner å tappe ølet, vil disse CO2-anrikede boblene ligge på toppen av ølet frem til de presses ut. Da vil hele flasketuten din være full av CO2-rike bobler nesten uten oksygen.
Med andre ord, starsanboblene kan kanskje bidra til lavere oksyderingsrisiko?
Jeg har ikke sett på dette i praksis, så dette er en hypotese pr i dag. Skal se litt på det ved neste flaskefylling. Noen som har lagt merke til hvordan dette funker?
Se på bildet for forklaring på hypotesen. Røde bobler er fra CO2-flushing nederst i flasken.