1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Karbonering.

En tråd i 'Brygging' startet av Frank gjengstø, 4 Okt 2019.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Akkurat, forskjellen blir i praksis mindre når du må lage en sukkerlake, ja. Jeg pleide å bruke opp mot en halvliter vann. (Tjukk sukkerlake er skumle greier! Jeg fikk flaskebomber en gang pga. dårlig utblanding av sukkeret.)

    Jeg veit ikke; kanskje kan det være en forskjell i mengden av ett eller annet som ikke så mange er i stand til å registrere i små mengder? Jeg kjenner det i alle fall ikke.
     
    Bård Fosse liker dette.
  2. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg opplever dette helt motsatt, og er grunnen til at jeg har helt sluttet å karbonere med vørter. Erfaringen min er at det krever at man har et helt identisk temperaturegime på karboneringen for at ikke gjæren skal utvikle forskjellige estere/fenoler eller hva den nå finner på på den temperaturen du setter flaskene. Å for eksempel å speise en pils så tranger man jo endel vørter for å få rett volum, og den trenger å gjæres lavt og ha en diacetylrest, ellers skinner det i gjennom. Og med hefe, blir helt ødelagt om man prøver å karbonere den i romtemperatur.

    Jeg er og en av de som opplever at ølet blir tørrere med sukkerkarbonering, men heller det enn at det blir ubalansert. Min løsning har vært fat på alt bortsett fra hveteøl hvor jeg bruker sukker.
     
    #22 1Morten, 7 Okt 2019
    Sist redigert: 7 Okt 2019
  3. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Jeg har testet de aller fleste mulige kombinasjoner. Sukrose, glukose, DME og vørter på flaske, vørter på fat, vørter og sukrose på boks – og tvungen karbonering på fat, selvsagt, også med overføring til flasker og bokser via beergun og mottrykksfyller.

    Har jeg landet på en bastant konklusjon? Nei, det er utrolig vanskelig å skille – og i en blindtest er det helt umulig.

    Synes at vørterkarbonering (og DME) gir bedre skumfasthet, men har ingen forklaring på det. Har landet på kunstig karbonering av alle lyse og mørke lagere – og også de fleste andre lyse øl. Hveteøl og alt belgisk karboneres naturlig med vørter. Andre mørke øl får som oftest også en omgang med vørter.

    Men det jeg kan si er at flasker er på defensiven hos oss. Til tross for strenge rutiner i alle ledd, har jeg opplevd antydning til oksidering i flasker – og særlig i 0,33 longneck. Bokser kan fylles 100 % fulle – og har null oksygeninntregning ved lagring. Flasker har ca 2 ppb i døgnet – det blir endel i løpet av 6 måneder.
     
  4. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Mulig at noen har skrevet dette før, men er det ikke varmelagringen som utgjør forskjellen her?
    Et par uker på rundt 20 grader vil gjøre at ølet utvikler seg mer enn et øl lagret på 5 grader, som man normalt vil gjøre med et karbonert fat.

    For å teste kan man jo fylle to flasker med ferdigkarbonert øl og sette den ene kaldt og den andre varmt. Jeg tror man ville kjenne forskjell på de etter to uker. Men forskjellen vil nok jevne seg ut med tiden etter at begge settes kaldt.
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Har du prøvd å fylle flaskene fulle, da:)? Det går helt fint, det.

    Litt snålt det der med oksygeninntrenging under kronkorkene. Det er jo et visst trykk i flaskene.

    I går drakk jeg ei ett år gammel flaske med altbier, oppbevart i kjøleskap. Jeg kunne ikke kjenne at det var noe galt med den, i alle fall.

    Jeg har kikka på et par videoer som demonstrerer fating, bl.a. Espen Westums. Og jeg er helt sikker på at om det gjøres på den måten der, blandes det inn mer oksygen enn jeg gjør under flasking:p.

    Nåja - det visst karbonering som var tema her. Sorry. (Men om en vurderer karbonering på flaske, må en jo trekke inn dette med oksidering i regnestykket.)
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det er heller ingen umulig teori. Og særlig hvis man har en litt oksygenvennlig flaskingsteknikk - så vil mye skje fort i flasker som står i romtemperatur.
     
  7. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Joda, det går selvsagt an å fylle flaskene helt fulle. Men jeg sliter litt med det estetiske aspektet - synes det ser litt rart ut. En boks avslører ikke at den er breddfull.

    Det virker selvsagt ulogisk at det skal trenge oksygen inn i en trykksatt flaske, men det er loven om partialtrykk, da. Så lenge det er underskudd av oksygen i flasken, vil naturen søke likevekt. Det lekker jo inn mer nitrogen enn oksygen, og CO2 vandrer andre veien.
     
    #27 Holmentoppen, 8 Okt 2019
    Sist redigert: 8 Okt 2019
  8. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Finn Berger og TurboJens liker dette.
  9. TurboJens

    TurboJens
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Og blar du litt ned på siden så ser det jo 100% ut som bryggeutstyr også :)
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det blir som med røyking. Før var det normalt å se folk røyke, nå ser det snålt - og ganske dumt - ut. Før var det normalt med flasker som ikke var fylt skikkelig opp, nå ser det snålt - og ganske dumt - ut. Prøv, så skal du se.

    Pokker ta partialtrykket. Jeg satser på å fortrenge det;).
     
  11. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Hehe, flasker er 2018. Blir nok bare boks framover ;)
     
    Finn Berger og YngveKL liker dette.
  12. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Bygge deg et lufttett lagringsrom for øl som du fyller med co2? Men der vil det jo også sive inn luft... og du må ha en sluse å gå inn i med dykkerdrakt hver gang du skal hente en øl...

    Det er mulig, men litt tungvint.
     
    Finn Berger liker dette.
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det vil ikke sive inn luft fordi rommet måtte være trykksatt pga trykkforskjellen mellom flaske og rommet, for at ikke co2 skal sive ut av flaska over tid. Så hvis man har forskjellige ølstiler stående så trenger man også ett rom pr ølstil som er trykksatt med co2 til den riktige øltypen. Helt klart doable.
     
  14. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    … denne hobbyen blir bare dyrere og dyrere … :)
     
    erikraude liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Man må heve seg over naturlovene. Disse Newtons advokater som prøver å gjøre livet surt for oss, kan stikke hele Principia Mathematica opp der sola ikke skinner. RDWHAHB:p.
     
  16. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Rent bortsett fra at vi har sporet tråden fullstendig av, er jeg naturligvis enig :)
     
    Finn Berger liker dette.
  17. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Jo, partialtrykket vil føre til at luft vil sive inn i rommet og co2 vil sive ut selv om rommet er trykksatt, akkurat som en flaske i et rom med luft...
     
  18. TommyH

    TommyH
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Miðgarðr
    Det jeg ''vet'' om universet koker ned til at først var det veldig lite, nå er det veldig stort. Man kunne like gjerne kalt det Nivlheim, Muspelheim og Ginnungagap. Oksygeninntrengning i flasker under trykk aksepter jeg glatt, så lenge det finnes folk i hvite frakker som kan forsikre om at det ikke er et resultat av magi. :)
     
    Amarillo liker dette.
  19. Jo

    Jo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Askøy
    Her er det bare å kjøre på med rom-i-rom og luftsluser helt til effekten ikke lengre er registrerbar. Vi jobber jo også iherdig fra motsatt ende med å fylle atmosfæren med co2...

    Sent fra min VOG-L29 via Tapatalk
     
    Finn Berger liker dette.
  20. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Der har du et poeng som nevnes lite i dagens klimadebatt, det kommer til å ta lenger tid før ølet blir oksidert i framtiden pga mer co2 i atmosfæren :D
     
    Mc. og Finn Berger liker dette.

Del denne siden