Karboneringsgjær - noen med erfaring?

Nja, hadde bare gjort det om hovedgjæren også er US05. Den gjærer meget godt ut. Gjærer du med WLP002 og tilsetter US05 til flasking så kommer glassspruten til å stå vegg i mellom. Bruk gjær som ikke spiser lange sukkerkjeder som sekundærgjær.

Det er us05 det er gjæret med, men takk for tipset likevel! Kan være kjekt å vite til neste gang :) Med annen gjær
 
Hiver meg på denne tråden for å stille et spørsmål. Er sekundærgjær virkelig nødvendig?

Kan fortelle hvorfor jeg skal prøve det. Jeg har aldri fått godt resultat på flaskekarbonert lager. Men ølet jeg har på fat, blir knall. Det som skjer, er at flaskekarbonert øl får en uønsket smak. Og det samme skjer hver gang, på lager. Har ikke merket det på andre typer øl. Men den lageren jeg pleier å brygge, er ganske ren og enkel, og den minste usmak blir veldig tydelig.

Etter samtale med en erfaren brygger, fikk jeg beskjed om at gjæra kan bli slapp på slutten av endt gjæring, og at slapp gjær kan gjøre en dårlig jobb i karbonering og lage uønskede smaker. Så jeg tenkte å teste ut om det kan være noe i det.

Kom gjerne med forslag til hva som kan være feil hos meg på flaskekarbonering. Det som skjer i tillegg til usmak på pils/lager, er at på alle øl jeg lager, tilsetter jeg ganske mye sukker. 8-9g per liter, blandet i lake. Men alikevel, kunne karboneringsresultata blitt bedre. Det er fremdeles litt slappt. Jeg har prøvd mange varianter. Sukkerlake med mye venn, lite vann, 6-10g sukker per liter. Karbonering på 20grander, på 30 grader, kjøle ned laken, ikke kjøle ned laken. Røre laken inn. Ikke røre den inn. La den stå noen minutter før flasking, flaske med en gang den er tilsatt. Og uansett hvordan jeg snur og vender på denne prosessen, så blir karboneringen litt svak, pluss at jeg får en svak usmak på lager/pils.
 
Jeg vil si det er sukkeret i seg selv. Jeg synes det gir en usmak særlig i lyse øl. Tar bort crispheten, kan bli litt syrlig, og samtidig gi det hele en slags småekkel rund følelse/smak, jeg har kalt det som smaken av fett tidligere.
Samtidig som at du muligens (ettersom hvordan du flasker) oksiderer ølet mer enn det som ender på fat.
 
Kan fortelle hvorfor jeg skal prøve det. Jeg har aldri fått godt resultat på flaskekarbonert lager. Men ølet jeg har på fat, blir knall. Det som skjer, er at flaskekarbonert øl får en uønsket smak. Og det samme skjer hver gang, på lager. Har ikke merket det på andre typer øl. Men den lageren jeg pleier å brygge, er ganske ren og enkel, og den minste usmak blir veldig tydelig.

Etter samtale med en erfaren brygger, fikk jeg beskjed om at gjæra kan bli slapp på slutten av endt gjæring, og at slapp gjær kan gjøre en dårlig jobb i karbonering og lage uønskede smaker. Så jeg tenkte å teste ut om det kan være noe i det.

Kom gjerne med forslag til hva som kan være feil hos meg på flaskekarbonering. Det som skjer i tillegg til usmak på pils/lager, er at på alle øl jeg lager, tilsetter jeg ganske mye sukker. 8-9g per liter, blandet i lake. Men alikevel, kunne karboneringsresultata blitt bedre. Det er fremdeles litt slappt. Jeg har prøvd mange varianter. Sukkerlake med mye venn, lite vann, 6-10g sukker per liter. Karbonering på 20grander, på 30 grader, kjøle ned laken, ikke kjøle ned laken. Røre laken inn. Ikke røre den inn. La den stå noen minutter før flasking, flaske med en gang den er tilsatt. Og uansett hvordan jeg snur og vender på denne prosessen, så blir karboneringen litt svak, pluss at jeg får en svak usmak på lager/pils.
Så du liker ikke karbonering med sukker. Da kjører du tvungen på fat. Alle glade. Det er en forskjell, og høres ut som om du har funnet din preferanse.
 
Så du liker ikke karbonering med sukker. Da kjører du tvungen på fat. Alle glade. Det er en forskjell, og høres ut som om du har funnet din preferanse.

Det er bare så kjekt å flaske de littene det ikke blir plass på fata til :) Så har eksperimintert litt med disse flaskene, men er aldri 100% fornøyd.
 
Jeg vil si det er sukkeret i seg selv. Jeg synes det gir en usmak særlig i lyse øl. Tar bort crispheten, kan bli litt syrlig, og samtidig gi det hele en slags småekkel rund følelse/smak, jeg har kalt det som smaken av fett tidligere.
Samtidig som at du muligens (ettersom hvordan du flasker) oksiderer ølet mer enn det som ender på fat.

Hva kan jeg prøve i stedet for sukker da til naturlig karbonering? Så en tekst Gahr skrev om vanlig hvitt bordsukker, og han hevdet at det gir ingen smak. Jeg har også tenkt på flaskingen, men der også har jeg prøvd forskjellige rutiner... raskt og forsiktig og sakte, flasketapper, bare krane rett fra fatet osv, men det har ikke endret det. Så jeg har alltid spekulert på at det står 6gram sukker i veldig mange oppskrifter, men da blir det omtrent helt flatt til meg.
 
Hva kan jeg prøve i stedet for sukker da til naturlig karbonering? Så en tekst Gahr skrev om vanlig hvitt bordsukker, og han hevdet at det gir ingen smak. Jeg har også tenkt på flaskingen, men der også har jeg prøvd forskjellige rutiner... raskt og forsiktig og sakte, flasketapper, bare krane rett fra fatet osv, men det har ikke endret det. Så jeg har alltid spekulert på at det står 6gram sukker i veldig mange oppskrifter, men da blir det omtrent helt flatt til meg.

Vanlig hvitt bordsukker synes iallefall jeg gir nok smak til at det i enkelte tilfeller er veldig merkbart, type at det ikke er tvil at det er brukt bordsukker. Du kan prøve speise. Det gir ingen usmak siden det er samme vørter som resten av brygget er laget på. Det som er annerledes mellom den fatede versjonen din da er at det går gjennom en ettergjæring i romtemperatur.
 
Ja men hva gjør jeg med det og hvor mye?
Nå har jeg aldri gjort det før men hvis du tar OG (dvs. bare de bakerste 2 tallene; oe vekten) og ganger med 2,7, så får du antall gram sukker per liter i vørteren. Eks. SG =1.054: 54*2,7=145 gram per liter. Har du da 20 liter du skal karbonere med 6 g sukker per liter, trenger du ca. 0,85 liter vørter. :)
 
Et annet alternativ er å bruke dextrose (monosakkarid) istedet for vanlig bordsukker. Mange mener at det gir et bedre resultat spesielt på lys clean pils...
 
Nå har jeg aldri gjort det før men hvis du tar OG (dvs. bare de bakerste 2 tallene; oe vekten) og ganger med 2,7, så får du antall gram sukker per liter i vørteren. Eks. SG =1.054: 54*2,7=145 gram per liter. Har du da 20 liter du skal karbonere med 6 g sukker per liter, trenger du ca. 0,85 liter vørter. :)

Jeg suger i matte. Er det tatt høyde for at vørteren ikke er 100% gjærbar her?
 
Det beste er å gjære under trykk og bare sette spunding ventilen på riktig åpning når gjæringen er nesten ferdig :).

Ferdig karbonert øl. Cold crash og overfør til fat :). Gratis CO2 er det også.
 
Jeg suger i matte. Er det tatt høyde for at vørteren ikke er 100% gjærbar her?
Hehe, nei ikke helt :) Regner man med ut hvor mye den er gjæret ned, er det enkelt å ta høyde for dette. Si at den er på 10. Da er 44 oe utgjæret. Da vil 1 ny liter med vørter til karbonering gi det samme. 44 *2,7 = 119 g gjærbart sukker. 21 liter med 6 gram sukker for karbonering trenger 126g. Så litt over en liter da :) 1 dl gir 11,9 g sukker.
 
Hehe, nei ikke helt :) Regner man med ut hvor mye den er gjæret ned, er det enkelt å ta høyde for dette. Si at den er på 10. Da er 44 oe utgjæret. Da vil 1 ny liter med vørter til karbonering gi det samme. 44 *2,7 = 119 g gjærbart sukker. 21 liter med 6 gram sukker for karbonering trenger 126g. Så litt over en liter da :) 1 dl gir 11,9 g sukker.

Det finnes også formler og kalkulatorer for dette :) Du må også huske å ta med hvor mye co2 som allerede er i ølet, men det er ikke tatt hensyn til ifht sukker-bruken i utregningen din så da er det even steven sånn sett.

Det ser ut til at jeg sliter litt med begge forsåvidt, men med noen hakk i beltet kommer man iallefall et stykke.
 
Tilbake
Topp