Hei,
Satte et øl på Nøgne Øs Vic Secret-oppskrift i går og gleder meg stort til denne kan konsumeres.
Selv om det er et par uker til flasking, er jeg veldig utålmodig. Ønsker å ha alt på stell. Dette er kun vårt fjerde brygg og det har dermed blitt litt forskjellig fra gang til gang. Ift karbonisering har vi kun putta sukkerbiter i flaskene så langt, men ølene har vært litt småbeske. Selv om de har vært fullt drikkbare (med unntak av ett hvor vi rett og slett dumma oss ut på siling/filtrering av humle) og jeg ikke nødvendigvis vet om dette er infeksjon (eller dårlig filtrering av humle eller for lite gjæring eller hva? Tips til hva det kan være?), har vi selvsagt lyst å unngå dette fullstendig.
Jeg tenkte å karbonisere med en sukkerlake neste gang. Ølet som ble satt til gjæring holdt ca 23 l, så jeg regner 21-22 l til flasking. Ser at det er et standardmål å regne 6g/l og jeg prøvde et par kalkulatorer som "gir" meg 6,25 g/l. Rundt regnet 130 g for 21 liter øl.
Hvordan burde jeg gjøre dette?
Vannmengde på de 130 g? (Bør jeg også regne "bortkok" i vann og sukkermengde?)
Oppkok med sukker i før kok eller sukker tilsettes etter kok?
Bør jeg bruke en desinfisert sprøyte i hver flaske eller holder det å stikke om ølen i et nytt kar med laken i? Mistenker at det kan være vanskelig å få fordelt laken fullstendig uten ytterligere infeksjonsfare.
Enda et spørsmål:
Ser det er litt forskjellig praksis på dette, men bør/kan jeg kjøle ned ølen noe i forkant av flasking? Om denne beskheten kan være noe humle"avfall" eller gjær e.l.
I så fall, bør jeg kjøle den ned en dag eller to, for så å romtemperere igjen før flasking?
På forhånd takk for svar,
Kaizer, nysgjerrig og læringsvillig newbie.
Satte et øl på Nøgne Øs Vic Secret-oppskrift i går og gleder meg stort til denne kan konsumeres.
Selv om det er et par uker til flasking, er jeg veldig utålmodig. Ønsker å ha alt på stell. Dette er kun vårt fjerde brygg og det har dermed blitt litt forskjellig fra gang til gang. Ift karbonisering har vi kun putta sukkerbiter i flaskene så langt, men ølene har vært litt småbeske. Selv om de har vært fullt drikkbare (med unntak av ett hvor vi rett og slett dumma oss ut på siling/filtrering av humle) og jeg ikke nødvendigvis vet om dette er infeksjon (eller dårlig filtrering av humle eller for lite gjæring eller hva? Tips til hva det kan være?), har vi selvsagt lyst å unngå dette fullstendig.
Jeg tenkte å karbonisere med en sukkerlake neste gang. Ølet som ble satt til gjæring holdt ca 23 l, så jeg regner 21-22 l til flasking. Ser at det er et standardmål å regne 6g/l og jeg prøvde et par kalkulatorer som "gir" meg 6,25 g/l. Rundt regnet 130 g for 21 liter øl.
Hvordan burde jeg gjøre dette?
Vannmengde på de 130 g? (Bør jeg også regne "bortkok" i vann og sukkermengde?)
Oppkok med sukker i før kok eller sukker tilsettes etter kok?
Bør jeg bruke en desinfisert sprøyte i hver flaske eller holder det å stikke om ølen i et nytt kar med laken i? Mistenker at det kan være vanskelig å få fordelt laken fullstendig uten ytterligere infeksjonsfare.
Enda et spørsmål:
Ser det er litt forskjellig praksis på dette, men bør/kan jeg kjøle ned ølen noe i forkant av flasking? Om denne beskheten kan være noe humle"avfall" eller gjær e.l.
I så fall, bør jeg kjøle den ned en dag eller to, for så å romtemperere igjen før flasking?
På forhånd takk for svar,
Kaizer, nysgjerrig og læringsvillig newbie.