1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Kellerbier

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av NoxMulder, 22 Aug 2019.

  1. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Dette ligner da veldig på en vanlig pilsoppskrift? Hva er det som gjør at den ligner på kellerbier? Jeg trodde Kellerbier var pilsens litt rufsete og dovne fetter, med modning på trefat. Altså en tysk parallell til cask ale. Jeg ville nok brukt liberale mengder vienna i gristen, tror jeg.
     
    Jørgen O og Finn Berger liker dette.
  2. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Tja - hva skal jeg si..
    Jeg har laget pils tidligere med flere av gjærtypene fra White Labs (800,802,833 etc), men aldri har jeg fått den smaken man får med denne oppskriften.. Og det er bare gjæren som har vært byttet ut - så da skylder jeg på den.
    Som jeg sa til @Frode:D - prøv, og se om du ikke er enig.. :)
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har prøvd. Det der er nemlig pilsoppskriften min - og hellesoppskriften, også, for den sakens skyld. (Det er bare humlinga som er forskjellig.) Og jeg bruker stort sett bare w-34/70. Forskjellen er eventuelt at jeg må droppe klaringsmidlene, dvs. karragenan i kjelen, samt Clarex, som jeg tilsetter sammen med gjæren. Men jeg tror ølet blir rimelig klart uten dem, også. Og jeg tror ikke de spiller noen rolle for smaken.

    Men kanskje det jeg tror er pils og/eller helles, egentlig er kellerbier:p. Eller at det er som med reker, som starter livet som hanner, for så å våkne en morgen og oppdage at de er blitt hunner. Altså at det som var en litt lurvete og frisk kellerbier plutselig åpenbarer seg som en sober pilsner eller helles?
     
    #43 Finn Berger, 26 Aug 2019
    Sist redigert: 26 Aug 2019
    Frode:D liker dette.
  4. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Ja, litt utpå høsten skal jeg spitbatch-teste w34/70 mot Lallemand Diamond, som jeg har hørt mye godt om. Referansen blir WLP830, som er den vi vanligvis bruker.

    W34/70 er nok den mest brukte lagergjæren blant hjemmebryggere, kjent for en nøytral utgjæring uten overraskelser.
     
  5. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det er jo litt tynt med tyske lagerøl på det norske markedet, men både helles og kellerbier er å få på polet og i Menybutikker. (Har sett kellerbier hos Gulating også, men urikker på om det var ekte vare.) Ganske stor forskjell, synes jeg. Men hjemmebryggede lagere er jo verken pasteurisert eller filtrert, så mye minner kanskje om kellerbier. :D

    Om ekte kellerbier kan selges på boks eller flaske kan man sikkert diskutere. Der blir vel som at Frydenlund ”fatøl” selges på boks.
     
    Finn Berger liker dette.
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Du har nok et veldig godt poeng der.

    Du fikk vel ikke med deg den siste biten jeg skreiv inn i innlegget mitt - det med rekene?
     
    Holmentoppen liker dette.
  7. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Hehe, ja – kanskje det. Selv den mest uflidde lager blir jo renere og ryddigere med tiden.
     
  8. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Mine kjøpepilsreferanser er stort sett norske (og selvsagt Urquell), og mine hjemmebryggede pilsnere har som nevnt vært med WLP800,802 og 830. Dette blir sammenlignbart slik jeg ser det.
    Smaken fra en bierkeller i Bamberg er mye mer som i oppskriften ovenfor. Denne smaken kjente jeg igjen når vi første gang brygget ølet på pøbben - og videre når jeg brygget det selv.
    Dette var for øvrig mine aller første erfaringer med 34/70 - som jeg har blitt veldig glad i..!
    Må si at jeg generelt er imponert av Fermentis sine tørrgjærer..! Ihvertfall de tre som jeg har brukt..
     
  9. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    WLP800 og 802 er ganske like. Genetisk er faktisk WLP800 tjukke slekta med WLP029 (Kölsch). Har noe lavere utgjæring og mer estere enn de tyske lagergjærene. WLP830 og w34/70 går for å være ganske like (har samme opprinnelsessted.)

    Bierkeller i Bamberg høres digg ut – tipper ølet var av spitzenklasse.
     
  10. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Jepp - og det serveres ofte fra en tønne som trilles inn i lokalet.. Vi besøkte 19 bryggerier i løpet av en langhelg, inkludert Schenkerla og Spezial, og vi bodde på ett av dem.. Fantastisk tur..! :)
    I år gikk turen til Munchen, Hersching (Andechs) og Freising (Weihenstephan), men blir nok Bamberg igjen neste år..!!
     
    Finn Berger og Holmentoppen liker dette.
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Aha - men da har du ikke smakt pils brygget på 100% pilsnermalt, og med IBU fra godt opp på 30-tallet og opp mot 50:). Nordtysk pils, altså. Det er noe helt annet!
     
  12. NoxMulder

    NoxMulder
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Det brygges amber lager på fredag, som skal serveres kellerbier-style. Gikk for wlp830. Internett hinter til at det er samme gjær, og om det er det eller ikke, har jeg har gode erfaringer med gjæren og kunne tenke meg å bruke den i flere brygg fremover.

    OG-FG: 1,051-1.012, ABV: 5,1 %
    IBU: 32, EBC: 22,5 (bestemte meg i dag for å begynne å bruke EBC fremfor SRM, wish me luck)

    Franken Knights Amber

    Malt
    54,6 % Best Vienna
    40,2 % Best Pilsner
    2 % Syremalt
    1,6 % Carafa II
    1,6 % Melanoidinmalt

    Humle
    25 IBU Magnum @ 60 min
    1,1 g/L Saaz @ 15 min
    1,1 g/L Saaz @ 5 min

    WLP830 - German Lager

    Vann:
    CA 84 - Mg 15 - Na 6 - Cl 83 - So 127
    Dette og syremalt skal gi meg en mesk ph på 5,3

    Mesk 67 grader i 90 min
    Mesk ut 76 grader

    Gjærer på 10 grader til 5ish poeng unna FG
    Opp til 16 grader til FG er nådd
    6-8 grader til den smaker godt
    medium-lav karbonering på fat.
    Vurderer å splitte opp halvparten og lagre den andre halvdelen på 0-1 grader i en måned eller mer.
     
    RayOlav liker dette.
  13. NoxMulder

    NoxMulder
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Amber lager/kellerbier som jeg brygget 31.08 er nå slengt på fat. Det interessante er at jeg fikk mer kellerbiervibb av den når jeg smakte en gravityprøve på dag 7, enn jeg fikk når jeg flyttet den over på fat på søndag. 7 dager gammel hadde den toner av våt hund, vått gress, bløt tilstedeværelse av tåke fra gjær og sikkert litt humle, blomst, krydder, mer markant bitterhet etc. ting jeg tenker passer en kellerbier, men kanskje litt for mye av dette. Nå hadde den mer av den klassiske "lager som ikke er lagret"-vibben, ustrukturert på en annen måte, ale-clean, men ikke lager-clean. Det er jo naturlig ut fra hva en kellerbier skal være, men når man leser oppskrifter og hva slags prosess hjemmebryggere av kellerbier-stil lager ser ut til å gjøre, sliter jeg med å forstå at man klarer å få til noe som ligner de tysk, ekte kellerbier hvis man drikker den 25-30 dager etter brygging. Hvis jeg hadde turbokarbonert noe av den jeg laget på dag 11-12, tror jeg at min lager hadde vært nærmere det jeg prøvde på enn det jeg har nå.

    Jeg skal smake igjen om noen dager når den er karbonert, men ting tyder på at jeg nå heller bør lagre den på 0 grader i en måned og kalle den en half assed amber lager. Det er helt i orden for smaksløkene, men bryggeren i meg er ikke helt forøyd.

    Den ble gjæret på 9,5 grader og opp til 14-15 noen dager, før den har stått noen dager på 7-8.

    btw, @Finn Berger, kjøpte meg en Tucher Æcht Nürnberger til, som hadde en helt forferdelig smak som minnet om et forsøk på syntetisk fremstilling av skallet på et grønt eple. Det må vel være Acetaldehyd, if I ever knew the guy? Den greia der var veldig minimalt tilstede sist gang jeg drakk den også, men da var ølet en veldig fin smaksopplevelse.
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Den jeg drakk, var ikke så ekstrem, den var bare ikke noe særlig, synes jeg.

    Nei, min kellerbier blir nok mer som en gyllen pils. Nå har jeg trodd at eikepreget skulle være der - og det skal det ikke.

    Men eikepreget er godt, så jeg fortsetter nok å brygge ølet sånn. Ny øltype: Pils á la Rioja:).
     
    #54 Finn Berger, 17 Sep 2019
    Sist redigert: 17 Sep 2019
    Thomas Søreide liker dette.

Del denne siden