Auser frå toppen etter 1-2 dager litt avhengig av hvor kjapt den starter å gå. Frå toppen er det rein gjær uten trub, så ingen nødvendighet å vaske/skylle. Får vanligvis en halv liter gjær på en 25 liters batch ved topphøsting.
Når vi er inne på kveik og høsting, tørking, etc, så tillater jeg meg et kjapt spørsmål
Hva er beste måten å rehydrere tørket kveik? Eller er det i det hele tatt nødvendig? Noen sier at man bare kan pitche tørkede flak rett i gjæringsbøtta.
Jeg tar rett fra fryseren og strør på vørteren i gjæringsbøtta. Eventuelt kan du tappe av før kok og rehydrere (mariaue) som du rister og pitcher hele i bøtta når du er klar for det. Husk brølet.
Gammel tråd, veit... , Men veldig interresantjeg har akkurat startet med øl brygging og satte et øl på kveik. Ølet ble superdigg. Oppskriften er rett og slett en Kulch fra bryggerlosjen i drammen der jeg brukte kveik i stedet for medfølgende gjær.
Anyway, jeg gjorde et forsøk på å ta vare på gjæret og har muligens feilet.
Jeg fulgte en video som er linket ett sted i dette forumet men grunnet misstanke om missforståelser har jeg endt opp med ca 2dl rent gjær, håper jeg da.. hahaha
Så spørsmålet er.. hvor mye vasket gjær trenger man på en 25l batch
Eller for å si det på en annen måte: hvor mye vasket gjær kompenserer for en pose tørrgjær på 11 gram ?
Nå veit jeg ikke hvordan lab-gjær tåler tørking i forhold til gårdsgjæra som er omtalt i tråden her. Prøv deg fram kanskje? Sikkert lurt å sette mariaue sånn at du ser at gjæra starter å gå.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.