Lage bra meskekar for 25 l. batcher

BrewBoy

Norbrygg-medlem
Har sett at det er en del som lufter forskjellige løsninger ang meskekar og innsatser i kjeler. Kan gjenta en rimelig og veldig funksjonell løsning som passer for alle som brygger mindre batcher (særlig på lavbudsjett).

Ideen er enkel og gammel; Charlie papazian skriver i "The joy of homebrewing" at man kan lage en silbøtte av to plastbøtter (Zapzap lauter tun). Den ene bøtten bores i bunnen slik Nelson har gjort, den andre utstyres med en kran. Tønna med hull i bunnen settes oppi den andre, og da har man en silbøtte. Med litt glava, eller annen mer egnet isolering kan den sikkert også brukes som meskebøtte.

Man tager 2 standard (europris) gjæringsbøtter, borer 2-300 hull på 1mm i bunnen på den ene, som settes inni det andre. Det ytre karet er forsynt med kran og utvendig isolasjon; blåisopor i bunn og lokk (tilpasset), liggeunderlag dobbelt lag rundt, teipet godt. For å støtte silbunnen brukes løs trekloss midt under under mesking. Konseptet er meget enkelt å håndtere, enkelt å bære ut for å ha malt oppi da dette ikke bør skje på bryggerom, tømme mesk, lett rengjøring, holder temp godt, nivåmarkering etc. Første avsiling kan tappes i kokekar og starte oppvarming mens det skylles. Hvis ønskelig kan det også sirkuleres, men bør da helst via en herms (vannkoker?) før overrisling, evt. kan man sirkulere noen liter manuelt.
 
Tilbake
Topp