1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Lagring av øl

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av loebrygg, 24 Sep 2015.

 1. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Det er forskjell på IPA og IPA / Vestkyst og Pinly
  Wit trodde jeg var best fersk :confused:
   
 2. kortulf

  kortulf
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hva med diverse milds da? Finnes det noen typer innenfor den sjangeren som tåler lagring godt tross sin lave abv?
  Har ikke prøvd å brygge det før men ser for meg at det er genialt å ha på lageret til hverdags.
   
 3. Rune M Teigen

  Rune M Teigen
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  7 Fjell sin Gamlehaugen Old Ale kan lagres i min 10 år ☺
   
 4. Arnemann

  Arnemann
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Trondheim
  Jeg er i grunn veldig enig med @Finn Berger sin påstand om at de aller fleste ølslag, også IPA og weissbier har godt av i det minste noe lagring.

  Jeg opplever med svært mange varianter av IPA (spesielt hjemmebrygget) at selve ølet, det som ligger og lurer under lag på lag med humlesmak og aroma, ofte er veldig lite godt. Det merkes ikke så tydelig rett og slett fordi humlen overdøver smaken av ølet helt, som forsåvidt er en god ting i disse tilfellene. Men, som et eksperiment, har jeg hatt svært stor suksess med å lagre IPA i gjæringskaret i noen måneder og så tørrhumle noen dager før flasking. Da får jeg et godt lagret øl med frisk og god humlearoma, det beste av begge verdener!
   
 5. BrewBoy

  BrewBoy
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Kunne tenkt meg å prøve dette, men da stakk du om til nytt kar? Min erfaring ellers er at både kraftige ipa'er og dipa'er blir bedre etter 2-3 mnd. Har faktisk en two captains (humlehelvete) på 8,5% som er på sitt beste nå (sannsynligvis) og ble brygget i vår. Egentlig er det vel kun lyse lette ipa'er og blonder som jeg synes gradvis taper seg over tid, men er vel litt smak og behag.
   
 6. Arnemann

  Arnemann
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Trondheim
  Stikker ikke om, nei, det gjør jeg veldig sjelden. Jeg foretrekker å ikke eksponere ølet for oksygen med mindre det er en god grunn til det. Man hører stadig om autolyse og andre negative effekter av å ha kontakt med gjærkaka for lenge, men basert på erfaring har jeg absolutt ingen tro på det. Jeg har hatt både lagere og ales stående i over et år uten å stikkes om uten antydning til noe annet enn sunn modning.
   
 7. Stig Aa.

  Stig Aa.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Dette er et tema som har "irritert" meg litt - dette med at "all" IPA/APA etc er best blodfersk (ellers har man nærmest egentlig gjort en feil i gjæringen). Min erfaring er også at all øl har godt av lagring. (Lykken er å finne en glemt flaske av en batch man har drukket opp... den er ofte best). Eneste untaket jeg har opplevd er et hveteøl som tapte seg veldig relativt fort. Har også brygget dobbel IPA som var nærmest udrikkelig de første månedene, men som ble kjempegod etterhvert.
   
  #27 Stig Aa., 30 Okt 2017
  Sist redigert: 30 Okt 2017
  Vinnes Ølet og erikraude liker dette.
 8. Bårdd

  Bårdd
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Debatten om når ølet er best mangler det viktigste parameteret nemlig personlig smak og behag. Jeg er enig i at et godt laget øl gjerne smaker godt så snart det er karbonert. Men dette gjelder ikke alle øl. En del lagergjærer gir noe svovel som trenger tid til å luftes ut uten at dette nødvendigvis har noe med feil i gjæringen å gjøre. Og mange ølsorter blir etter min mening bedre med lagring.

  Munchener malt. Nylaget øl på munchenermalt har en kraftig jordaktig karakter som kan være kjempegod. Lagrer vi munchener forsvinner disse og erstattes over tid av sviske/rosintoner. Hva er best av mørkt zoigelbeer eller munchener dunkel? Smak og behag.

  Belgiere mister noe av esterkarakteren og malten trer tydeligere fram. Hva er best?

  IPA/APA går etter min mening fra friske frukttoner til marmelade toner. Hva er best? (Personlig liker jeg fersk IPA/APA best).

  På generelt grunnlag mener jeg dog at sterke øl og lagerøl har godt av lagring. Men det er min smak. Hva andre mener ut i fra sin smak gir jeg blaffen i. Det er sjelden noen objektiv sannhet når det kommer til smak og behag,

  med vennlig hilsen
  Bårdd
   
 9. Arnemann

  Arnemann
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Trondheim
  Du har et godt poeng. Det er selvsagt et subjektivt element her, men det er ingenting i veien for å diskutere dette temaet så lenge man husker på dette elementet. Når jeg sier at jeg liker IPAen min best etter 2-3 måneder så er det nettopp det jeg sier; "Jeg" liker IPAen min best etter 2-3 måneder. Jeg sier ikke "Alle som ikke lagrer ølet sitt er dumme og lukter fisk!". Om andre er uenige så er jo det bare fint, eller så hadde vi ikke hatt noe å diskutere på dette forumet. Jeg ønsker bare å oppfordre andre bryggere til å eksperimentere litt med lagring av øl, for noe sier meg at svært mye hjemmebrygg forsvinner lenge før det blir skikkelig godt. Mistanken min er at mange vil få positive overraskelser med litt tålmodighet!
   
  Stig Aa. liker dette.
 10. Bårdd

  Bårdd
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  "Jeg sier ikke "Alle som ikke lagrer ølet sitt er dumme og lukter fisk!".

  Jeg sier da heller ikke at du påstår dette. Jeg ser enkelte i denne debatten, her i denne tråden og også i andre tråder, som etter min mening er i overkant sikker på at sin egen sak/smak er universell.

  Jeg er videre enig med det du sier om å oppfordre andre til å prøve å lagre ølet sitt lengre. Man kan jo ikke vite om man liker lagret eller relativt ulagret før man faktisk har prøvd. Jeg er også, som du, sikker på at mange vil finne at enkelte stiler har godt av lagring. Andre igjen vil like ølet ferskere.

  med vennlig hilsen
  Bård
   
  Stianherre liker dette.

Del denne siden