bozo skrev:
Hvordan lagrer man malt og humle for best mulig holdbarhet? Og hvor lenge kan det lagres?
Det er fire faktorer som påvirker lagring av humle og malt, det er varme, oksygen, lys, fuktighet (for tørrvarer som malt).
Som Richard sier, for best mulig holdbarhet av humle er å fryse den vakumpakket.
Den vil kontinuerlig bli forringet over tid, uansett om den er vakumpakket og lagret i vanlige frysere, prosessen går bare langsommere. Den kan i beste fall tåle å bli lagret i noen år uten å bli ødelagt. Det er ikke en eksakt grense på holdbarhet, det er mer opp til den enkelte bryggers kvalitetskrav, fryseren (ikke bra med vanlige anti-ising frysere), vakumpakkingsmetoden, etc. Prøver selv å bruke så fersk humle som mulig inntil 1 år gammel, men har brukt opptil 2 år gammel helt greit. Bruk luktesansen, hvis det er dårlig lukt kaster du humlen.
For best mulig holdbarhet av malt er det å lagre kjølig, tørt, lys- og luft tett.
Det er heller ikke her en eksakt grense på holdbarhet. Holdbarheten avhenger, som med humlen, av hvor optimale lagringsforholdene er. Typen malt har også noe å si, basis malt er mer utsatt for å bli ødelagt enn de tørkede spesial maltene. Vanligvis sier man ett år for hel malt og 3 måneder for knust, men hvis lagret bra kan hel malt tåle årevis og knust malt kan tåle opp i mot ett år.
Men som sagt, dette er ikke en eksakt vitenskap. For å illustrere, man har funnet brukbart korn lagret noen tusen år i pyrimidene i Egypt