Hei!
Så var første bryggedagen omme, med blandede følelser Endte opp med for lav OG på 1,044 mot 1,059 i oppskriften med effektivt på 75%.
Kjøpte et ferdig sett MangoIPA hos Gulating, humle, malt og gjær, se neden link:
https://craftco.no/finest/106506/mango-ipa-månedens-ølsett-i-april-2021
Butikken hadde ikke Lemondrop så de erstatte den med Cascade. Jeg fikk også en pose Lallemand: American East Coast Ale Yeast. Så her gjorde jeg:
1. Varmet opp 18L meskevann til 70C med sirkulasjonspumpe på.
2. 13:50: Tilsatte alt malt i maltrøret på nederste nivå med sirkulasjonspumpens utløp i maltrøret. Rørte for hånd med en slev til all malt ble fordelt ut og våt. Høll jevn temp på 66c i 60min før jeg økte tempen til 78C I 15min. Lokk på under mesking, ingen mer manuell røring.
3. Under meskingen koket jeg totalt 12L vann og tilsatte det i et gjæringskar sammen med 6L kallt vann. Her klarte jeg å ødelegge mitt digitale termometer så vet ikke eksakt hvilken temperatur skyllevannet fikk, trolig et sted mellom 60 og 80C
4. 15:05: Løftet opp maltrøret hele veien opp (feil?) og lat det renne av før jeg begynte å skylle over skyllevannet. Presset ut litt ekstra vann fra malten med en tresleiv, feil igjen? Ferdig skyllt kl 15:20 og skrudde opp temp til 103C.
5. 15:40: 100C og relativt rolig kok på 1800W men klarte allikevel å koke litt over... Målt til ca 32,1L. Sirkulasjonspumpe fortsatt på. Stoppet i kjølespiralen i kokekærlet og koblet den på dusjen med en hageslange...
6. 16:46: Vørt på 100C. Kjøling start, set temp på 82C.
7. 16:49: 82C kjøling stopp og i med humleposen (ca 15g for mye humle). Sirkulasjonspumpe fortsatt på. Er dette riktig Whirlpool?
8. 17:21: Kjøling start humlepose ur, sirkulasjonspumpe fortsatt på. Kokeplate av.
9. 18:08: Kjøling stopp, vørt på 18C, sirkulasjonspumpe av. Målt OG på toppen av vørten: 1,044!!??
10. 18:36 Pumpet vørten til ca 1,6m høyde og fritt fall ned i gjæringskar.
11. Koket 1L vann til rehydration av gjær. Ventet til det var "litt" varmere enn fingervarmt (for varmt?) og blandet i gjæret. (Ingen av mine naboer hadde noen termometer jeg kunne låne...)
12. 18:36 Tilsatte gjæret i gjæringskaret.
Totalt ca 25,8L vørt til gjæring. Målt OG fra gjæringskar 1,044. Lokk med gjærlås på og ristet lett.
Hva har jeg gjort for feil? Tips til forbedringer?
Sorry for svorsk...
Mvh
Tobias
Så var første bryggedagen omme, med blandede følelser Endte opp med for lav OG på 1,044 mot 1,059 i oppskriften med effektivt på 75%.
Kjøpte et ferdig sett MangoIPA hos Gulating, humle, malt og gjær, se neden link:
https://craftco.no/finest/106506/mango-ipa-månedens-ølsett-i-april-2021
Butikken hadde ikke Lemondrop så de erstatte den med Cascade. Jeg fikk også en pose Lallemand: American East Coast Ale Yeast. Så her gjorde jeg:
1. Varmet opp 18L meskevann til 70C med sirkulasjonspumpe på.
2. 13:50: Tilsatte alt malt i maltrøret på nederste nivå med sirkulasjonspumpens utløp i maltrøret. Rørte for hånd med en slev til all malt ble fordelt ut og våt. Høll jevn temp på 66c i 60min før jeg økte tempen til 78C I 15min. Lokk på under mesking, ingen mer manuell røring.
3. Under meskingen koket jeg totalt 12L vann og tilsatte det i et gjæringskar sammen med 6L kallt vann. Her klarte jeg å ødelegge mitt digitale termometer så vet ikke eksakt hvilken temperatur skyllevannet fikk, trolig et sted mellom 60 og 80C
4. 15:05: Løftet opp maltrøret hele veien opp (feil?) og lat det renne av før jeg begynte å skylle over skyllevannet. Presset ut litt ekstra vann fra malten med en tresleiv, feil igjen? Ferdig skyllt kl 15:20 og skrudde opp temp til 103C.
5. 15:40: 100C og relativt rolig kok på 1800W men klarte allikevel å koke litt over... Målt til ca 32,1L. Sirkulasjonspumpe fortsatt på. Stoppet i kjølespiralen i kokekærlet og koblet den på dusjen med en hageslange...
6. 16:46: Vørt på 100C. Kjøling start, set temp på 82C.
7. 16:49: 82C kjøling stopp og i med humleposen (ca 15g for mye humle). Sirkulasjonspumpe fortsatt på. Er dette riktig Whirlpool?
8. 17:21: Kjøling start humlepose ur, sirkulasjonspumpe fortsatt på. Kokeplate av.
9. 18:08: Kjøling stopp, vørt på 18C, sirkulasjonspumpe av. Målt OG på toppen av vørten: 1,044!!??
10. 18:36 Pumpet vørten til ca 1,6m høyde og fritt fall ned i gjæringskar.
11. Koket 1L vann til rehydration av gjær. Ventet til det var "litt" varmere enn fingervarmt (for varmt?) og blandet i gjæret. (Ingen av mine naboer hadde noen termometer jeg kunne låne...)
12. 18:36 Tilsatte gjæret i gjæringskaret.
Totalt ca 25,8L vørt til gjæring. Målt OG fra gjæringskar 1,044. Lokk med gjærlås på og ristet lett.
Hva har jeg gjort for feil? Tips til forbedringer?
Sorry for svorsk...
Mvh
Tobias