Om dere vil ha jernaldermannens beste svar / vei å lufte vørteren deres på, søk opp "norcal ultimate aeration paddle" google søk. Disse finnes å få på ebay.
Fikk ikke lastet opp bilde.
Men denne dingsen fungerer både til whirlpooling og til lufting sett at du har sterk nok drill/skrumaskin som klarer høyt turtall. Jeg selv har en slik, gøy er det også, du får også raskere og gøyere kjøling synes jeg forsovit og.
Denne gir nok høyere O2 metning enn risting, men ikke mye mere, men enklere.
Men husk, manuell risting tilfører ikke mer enn 1-2ppm O2 mettning, noe som er altfor lite. Gjæra trenger O2 for styrking av celleveggene sine, og deretter for å kunne reprodusere seg og reparere sin egen cellevegg. Sett at du pitcher rett mengde gjær i 25L vørter med f.eks 1046 OG, og 2ppm O2 kan du få godt øl, men kunne fått bedre, og smaksmessig riktigere preg fra gjæra sin side, sett bortifra temp avvik/tabber under gjæringa.
Mer O2 fører til bedre reproduksjon og mye bedre gjærhelse, og dermed gjær i rett mengde, med kapasitet til å rydde opp etter seg mtp usmaker og ellers gjøre det den skal. Og i allefall ikke stoppe utgjæringen halvveis e.l.
Skaff dere boka "yeast", mye fin lesning. Og som tidlgere nevnt, O2 sett fra bryggeland eller lignende. Gjør det enklere på kropp og sinn, og gir dere muligheten til å eliminere ett viktig ellement som kan diferere bare på hva du orker av risting på bryggedagen.
Å eliminere denne variablen så godt det går vil medføre enkelhet i å igjenskape deres favoritt øl. Mmmmm!
RDWHAHB! Snart god jul alle som en!