De sier 25c på nettidene sine. over 25c går nok fint også så langt ut i gjæringa. Whitelabs sin versjon av denne Achouffe-gjæra, wlp550, oppgis til opp til 26C, men tåler høyere. Så fyr oppHei, for tredje gang stopper det opp med B45 gjær. I starten er den så flink at det nesten ikke er mulig å holde Krausen inn i gjærtanken,
Er nå på 1.033 (skall ned til 1.010) og det stopper opp.
Kan jeg gjære B45 på en temperatur over 22 Celsius?
Nics
Gjærer du åpent eller lukka? Jeg veit ikke om det gjelder for denne gjæren, men saisongjær som har denne uvanen, oppfører seg pent om de får tilgang til litt luft, altså når du gjærer uten gjærlås/med lokket liggende løst på. - i følge såpass oppegående bryggere som Marshall Schott og Drew Beechum.Hei, for tredje gang stopper det opp med B45 gjær. I starten er den så flink at det nesten ikke er mulig å holde Krausen inn i gjærtanken,
Er nå på 1.033 (skall ned til 1.010) og det stopper opp.
Kan jeg gjære B45 på en temperatur over 22 Celsius?
Nics
Jeg ville satt en shaken not stirred-starter, og pælma den oppi på full kräusen. Det spiller neppe så stor rolle om du ikke har speise fra samme batch. Har du noe lys dme og setter en starter på en liter, kommer den neppe til å endre så mye på ølet.Åpent - 2 dager på 17 Celsius.
Vis vedlegget 54635
Etter dette var over har jeg lukket igjen med vanlig blow-off, vasket, og økt temperaturen til 21 Celsius over 4 dager (opp 0.5 per dag)
Nå fortsetter jeg til 25 Celsius, opp 0.5 per dag.
Leste en artikkel fra Hieronymus på BYO at det er bare å hive in ny gjær når det hele stopper skikkelig opp.
Ser ut at det stopper opp på 1.033. Da antar jeg at jeg må lage en ny starter med B45 (1 liter) - cold crash - kantere - og inn i gjærtanken. Jeg har ikke noe mer speise fra sammen batch, dessverre.
Nics
Oida... Pitcha denne for første gang i går, og tenkte jeg skulle kjapt sjekke hva folk her inne sier om den. Nå er jeg spent på hva som møter meg når jeg kommer hjem i dag... Har blowoff oppi et glass, men bare et vanlig drikkeglass på omtrent 2 dl.Åpent - 2 dager på 17 Celsius.
Vis vedlegget 54635
Etter dette var over har jeg lukket igjen med vanlig blow-off, vasket, og økt temperaturen til 21 Celsius over 4 dager (opp 0.5 per dag)
Nå fortsetter jeg til 25 Celsius, opp 0.5 per dag.
Leste en artikkel fra Hieronymus på BYO at det er bare å hive in ny gjær når det hele stopper skikkelig opp.
Ser ut at det stopper opp på 1.033. Da antar jeg at jeg må lage en ny starter med B45 (1 liter) - cold crash - kantere - og inn i gjærtanken. Jeg har ikke noe mer speise fra sammen batch, dessverre.
Nics
Oida... Pitcha denne for første gang i går, og tenkte jeg skulle kjapt sjekke hva folk her inne sier om den. Nå er jeg spent på hva som møter meg når jeg kommer hjem i dag... Har blowoff oppi et glass, men bare et vanlig drikkeglass på omtrent 2 dl.
Temperaturen blir holdt på ca. 18 grader, målt midt i vørteren, så forhåpentligvis blir den holdt noe i ro av det.
Gjærer i en fryseboks (hvis keezer er fryser for kegs, er en fryser for gjæring en yeezy?), så før det har stabilisert seg kan det svinge ned mot 16 grader, siden jeg måler midt i vørteren. Krysser fingrene for at det gir meg nok tid til at jeg får bytta med et større glass før det tar av. Hvis ikke så skal jeg oppdatere med noen bilder. Prosjekttråden "Hvordan søle ut en yeezy"18 grader er plenty nok til å lage monsterkrausen
Som i ikke gjæret over (enda) Ei heller i dag tidlig. Det var derimot gamle pakker (2 stk som gikk ut på dato et par dager før pitch), så kan hende det er forsinkelse i eksplosjonen. Fikk derimot bytta drikkeglasset med et stort Norgesglass, så nå skal den bare slå seg løs!Som i ikke gjæret over enda, eller måtte vaske og glemte ta bilder?
Å hive inn ny gjær funker bare - eller i alle fall best - dersom den er aktiv. Jeg har gode erfaringer med å sette en SNS-starter (Shaken Not Stirred) på en liter, og hive den oppi når den er på sitt mest aktive. For sikkerhets skyld ville jeg passe på at den sto på omtrent samme temperatur som ølet den skal oppi.Åpent - 2 dager på 17 Celsius.
Vis vedlegget 54635
Etter dette var over har jeg lukket igjen med vanlig blow-off, vasket, og økt temperaturen til 21 Celsius over 4 dager (opp 0.5 per dag)
Nå fortsetter jeg til 25 Celsius, opp 0.5 per dag.
Leste en artikkel fra Hieronymus på BYO at det er bare å hive in ny gjær når det hele stopper skikkelig opp.
Ser ut at det stopper opp på 1.033. Da antar jeg at jeg må lage en ny starter med B45 (1 liter) - cold crash - kantere - og inn i gjærtanken. Jeg har ikke noe mer speise fra sammen batch, dessverre.
Nics
Leste min log av denne - det ble ikke nødvendig å hive inn mere gjær, måte bare spise mere av tålmodighets kjeksene mine.Å hive inn ny gjær funker bare - eller i alle fall best - dersom den er aktiv. Jeg har gode erfaringer med å sette en SNS-starter (Shaken Not Stirred) på en liter, og hive den oppi når den er på sitt mest aktive. For sikkerhets skyld ville jeg passe på at den sto på omtrent samme temperatur som ølet den skal oppi.
Det er nok ikke så farlig om du ikke har speise fra samme brygg. Om du tilsetter en liter på DME endrer du ikke ølet så mye at det vil merkes, trur jeg.
Never trust a Belgian yeast! Jeg er i alle fall blitt finta ut et par ganger. Du trur dyret har sett lyset og har bestemt seg for å vandre den smale sti videre framover - og så plutselig smeller den øksa i døra og forteller deg at den er tilbake.Det er en spennende gjær dette. I dag tidlig hadde det fortsatt ikke kravla utfor, men gjennom veggene på karet så jeg tydelige spor av en gjærkake som hadde vært farlig nær. Økte gjæringstemperaturen før jeg dro på jobb, så spent på hva jeg møter i kveld!
Heeeeere's phenolics!Never trust a Belgian yeast! Jeg er i alle fall blitt finta ut et par ganger. Du trur dyret har sett lyset og har bestemt seg for å vandre den smale sti videre framover - og så plutselig smeller den øksa i døra og forteller deg at den er tilbake.
Oj, den hadde det travelt. Jeg satte et brygg med B48 i går, og den bruker sikkert 3 uker på å gjøre seg ferdig.Heeeeere's phenolics!
Det ser jommen meg ut som den har gitt seg, 3 dager etter pitch. OG var ikke høyere enn 1.054, og Imperial sier jo selv "Gnome is the yeast for brewing Belgian inspired beers in a hurry". Har dog ikke gjort noen målinger enda.
Måling i dag tidlig viste SG på 1.013, og jeg mistenker den har ligget der i hvertfall et døgn eller to. Mangelen på plopp i blowoff-glasset har hvertfall indikert dette. Da blir flasking av øl en del av juleforberedelsene. Hadde egentlig tenkt til å la den stå til over nyttår.Oj, den hadde det travelt. Jeg satte et brygg med B48 i går, og den bruker sikkert 3 uker på å gjøre seg ferdig.
Typisk belgiske Houdini-takter der, ja. Min fikk bare 4 liter headspace, og dermed kan jeg melke den for fin gjær til et nytt brygg. Sitter akkurat med en blå Chimay, og antakelig begynner jeg å bli voksen. Jeg liker i alle fall virkelig stoffet, og trur jeg skal prøve meg på noe sånt. Og da er det jo kjekt å ha nyhøsta Westmalle-gjær for hånden.Måling i dag tidlig viste SG på 1.013, og jeg mistenker den har ligget der i hvertfall et døgn eller to. Mangelen på plopp i blowoff-glasset har hvertfall indikert dette. Da blir flasking av øl en del av juleforberedelsene. Hadde egentlig tenkt til å la den stå til over nyttår.
Hvis sluttresultatet blir tilfredsstillende belgisk tror jeg at det blir en ny favoritt.
Krausen-restene forteller for øvrig historien om en gjær som har prøvd hardt å komme seg ut.
Vis vedlegget 59995
Gikk på flasker i dag ja Lukter lovende!Typisk belgiske Houdini-takter der, ja. Min fikk bare 4 liter headspace, og dermed kan jeg melke den for fin gjær til et nytt brygg. Sitter akkurat med en blå Chimay, og antakelig begynner jeg å bli voksen. Jeg liker i alle fall virkelig stoffet, og trur jeg skal prøve meg på noe sånt. Og da er det jo kjekt å ha nyhøsta Westmalle-gjær for hånden.
Kan anbefale den høstingsmetoden der. Enkelt og hreit.
Vis vedlegget 60002