Mengde malt i 36 liters kjele

Jeg driver og pønsker på å brygge Haandbryggeriets Grønne Gull (oppskrift fra Hånd til Munn-boken), men stusser på at mengden malt som skal brukes er i underkant av 8kg. Kan det bli i meste laget for en 36 liters kjele?

Brygger for øvrig med BIAB.
 
8 kg BIAB kan tyne posen litt, avhengig av hva slags pose. Ellers er det jo god plass til 8 kg malt i en 36 liters kjele, så svaret kommer an på hva batch-volum og OG skal være ...
 
Standard BIAB: I mesk opptar malt ca. 1 liter per kg. Da har du maks plass til 36-8 = 28 liter vann. Du mesker da med 3.5 liter/kg. I tillegg absorberer masken ca. 1 liter/kg når du drar opp. Det vil si at du sitter igjen med rundt 20 liter vørter. Gjør du mash-out kan du regne med kanskje 70 % meskeeffektivitet. Men du får for lite vørter, og ender opp kanskje 55 % effektivitet og OG 1.050.

BIAB med "dunk sparge": Du trenger 2 kjeler, en til mesking/koking og en til skylling. Mesk med 24 liter vann, du sitter igjen med 16 liter vørter. Skyll i den andre kjelen med 12 liter vann på 75-80 C; bare ha posen oppi vannet etter at du har trukket opp fra mesken. La stå i 10 min, trekk opp, hell ny vørter over i kokekjelen. Du skal nå ha ca. 28 liter vørter. Denne prosedyren bør gi deg 70-70 % effektivitet.
 
Jeg skyller alltid i gjæringskar. Det fungerer utmerket.
Vender og løfter litt på posen, som man trekker te.
Over 10 ltr skyllevann skyller jeg to ganger a 15 min.
Feks 12 ltr - 2 x 6 ltr
Ca 75% effektivitet.

8 kg er ikke noe problem. Jeg har hatt over 9 kg med malt i en 36 ltr kjel.
 
Tilbake
Topp