Satte min første all-grain i dag, en amerikansk-aktig pale ale.
Måtte improvisere litt på utstyrsfronten, og det ble såpass bra at jeg tenkte jeg skulle dele tipset. (5,85 kg malt, effektivitet 80%) Vet at spann-i-spann er en velkjent metode, men kan ikke huske å ha sett det Dynamiske Sileprinsippet (tm) før.
Dæffor:
Ta 2 stk gjæringsspann fra bryggeland, ett inni det andre.
Sett dem inni hverandre, tegn av med tusj dødrommet nederst, ta ut hull i den ytterste og montér kran.
Innerspann:
Sag slisser inn mot sentrum av spannet. Tynne slisser.
Knepet er at vekten av malten vil presse bunnen nedover og utvide slissene til de er akkurat passe brede. I prinsippet: Mesken renner av pent og jevnt = tynne slisser. Ingenting har lyst til å sive gjennom = store slisser drenerer mesken likevel.
Hvis du har en sånn genial Fein (eller som meg en Bosch-kopi) bruker du det runde bladet. Trykk mot knekken i bunnen slik at slissen kommer på hver side av knekken. Sag helt gjennom.
Noen slisser i midten også.
Ytterspann:
Knekk til staver av 5 cm isopor (hvis du har støpt i det siste) og teip fast stående langs siden av spannet. Med gaffa, såklart. 2-3 lag isopor i bunn.
Stapp igjen glipene og hullene mellom stavene med det du har for hånden (glava, isopor, etc) Mer teip.
Surr med noe isolerende utenpå isoporelaget, jeg brukte 4 meter akustisk dempemateriale til høyttalere. Mer teip.
Surr det inn med plast så det ikke blir klint inn av vørter. (jeg brukte en pose til spesialbagasje fra SAS).
Masse gaffa.
Bilder av bunn på innerspann, med og uten trøkk:
Måtte improvisere litt på utstyrsfronten, og det ble såpass bra at jeg tenkte jeg skulle dele tipset. (5,85 kg malt, effektivitet 80%) Vet at spann-i-spann er en velkjent metode, men kan ikke huske å ha sett det Dynamiske Sileprinsippet (tm) før.
Dæffor:
Ta 2 stk gjæringsspann fra bryggeland, ett inni det andre.
Sett dem inni hverandre, tegn av med tusj dødrommet nederst, ta ut hull i den ytterste og montér kran.
Innerspann:
Sag slisser inn mot sentrum av spannet. Tynne slisser.
Knepet er at vekten av malten vil presse bunnen nedover og utvide slissene til de er akkurat passe brede. I prinsippet: Mesken renner av pent og jevnt = tynne slisser. Ingenting har lyst til å sive gjennom = store slisser drenerer mesken likevel.
Hvis du har en sånn genial Fein (eller som meg en Bosch-kopi) bruker du det runde bladet. Trykk mot knekken i bunnen slik at slissen kommer på hver side av knekken. Sag helt gjennom.
Noen slisser i midten også.
Ytterspann:
Knekk til staver av 5 cm isopor (hvis du har støpt i det siste) og teip fast stående langs siden av spannet. Med gaffa, såklart. 2-3 lag isopor i bunn.
Stapp igjen glipene og hullene mellom stavene med det du har for hånden (glava, isopor, etc) Mer teip.
Surr med noe isolerende utenpå isoporelaget, jeg brukte 4 meter akustisk dempemateriale til høyttalere. Mer teip.
Surr det inn med plast så det ikke blir klint inn av vørter. (jeg brukte en pose til spesialbagasje fra SAS).
Masse gaffa.
Bilder av bunn på innerspann, med og uten trøkk: