jeg lurte på om det var noen her som enten har laget seg et meskerør eller bruker meskepose til bb60. Er det noen ulemper med å bruke rør/pose? Får man mindre utbytte?
Jeg tenker at det vil senke bryggetiden en god del.
Ryktes at olbrygging.no selger meskerør til BB60.
Ulempen er vel at man ikke få plass til like mye malt, men samtidig vil det vel ta noe kortere tid å brygge
I utgangspunktet vil det bli lavere utbytte siden det i praksis blir BIAB, men etter det jeg leser er det fullt mulig å få bra utbytte også med denne metoden. Jeg synes det går relativt kjapt å spa ut malten etter skyllingen og spyle ut av kjelen.
Denne bruker jeg: http://bryggmaker.no/100_varer.asp?d=264&k=22
Funker som bare det. Har i silbunn både under mesk og kok, og sirkulerer med bb-pumpe under mesking. Sparer mye tid på å bare vippe ut meskeposen med malt før kok. Utbyttet har blitt mye bedre etter sirkulering og utmesk på 78-80 grader. Vi snakker 80%+
Jeg tenkte å prøve å bruke et 30 liters gjæringskar med perforert bunn som maltrør. Disse skal være næringsmiddelgodkjent med varm væske håper jeg.... Med silbunnen på plass ser høyden ut til å passe akkurat.
Jeg tenkte å prøve å bruke et 30 liters gjæringskar med perforert bunn som maltrør. Disse skal være næringsmiddelgodkjent med varm væske håper jeg.... Med silbunnen på plass ser høyden ut til å passe akkurat.
Xxl meskeposen til bryggselv.no passer i BB60. Litt tight å få over kanten første gangen, men blir videre etter ett brygg.
Bruker selv silbunnen under mesking for sikkerhets skyld, så ikke posen skal skli helt ned i bunnen nært varmeelementet.
Brukte Xxl posen i starten, men når jeg skulle brygge en Vestkyst og forsøkte å putte 16kg malt i posen ble det tørt på toppen. Endte i en snu operasjon med la og og funn av tørr malt da jeg spade ut etter mesk.
Har ikke hatt problemer med tørr malt etter mesking, passer på å fordele malten jevnt når jeg heller den i samtidig som jeg rører forsiktig. Har kun vært oppe i 12kg malt.
Du sier du brukte meskeposen i starten, hva bruker du nå?
Nå går malten rett i beer brew´n. Litt jobb med å spa ut og skylle før koking, men føler jeg har mer kontroll over hva som skjer i gryta.
I tillegg har jeg anskaffet magnetpumpe som (når jeg endelig fikk den til å funke) har bidratt til å gjøre bryggingen til en mye mer kontrollert prosess.
Fikk tak i en defekt BB60V1 som jeg satte i et 3kW varmeelement i. Fikk nettopp en spesialbestilt meskerør fra http://utahbiodieselsupply.com/. Skal testes med olbrygging.no sin IPA til helgen. Kvaliteten på rørn virker meget bra. Skal bli spennende å teste. Om noen her skulle være interessert i tilsvarende så er arbeidstegningene vedlagt.
Men hvor lurt er det å ikke ha tette sider? Om du ikke sirkulerer betyr det vel ikke så mye men om du sirkulerer ønsker en vel gjennomstrømning i hele mesken? Mulig det ikke har noe å si..
Mulig terminologien ikke sitter helt her hos en nybegynner. Den er nok mer beregnet for BIAB i nåværende form. Har brukt en pose frem til nå. Tanken var å skaffe en tynn plate eller rør som kan tres nedi for å gjøre sidene tette. På denne måten har man større fleksibilitet. Spent på å se hvordan det fungerer.
Har laget en egen løsning for sirkulasjon med bruk av en slik "BIAB" kurv:
Ideen er lånt ifra http://www.brew-boss.com/ Avhengig av maltmengde så regulerer jeg hvor høyt skyllevannet kommer ut av "sprøyterøret" med å tre en kort silikonslange over hullene som kommer over maltsengen. Har mesket 4-8 kg uten problemer i 36 liters kjelen som jeg har montert et 3kw element i.
Vi får inn silkar til BB60 i begynnelsen av juni. Meskepose anbefaler vi ikke siden sirkuleringen da ikke nødvendigvis går igjennom hele mesken. Da blir utbyttet mye dårligere. I tillegg er meskepose noe søl....
Utfordringen er å løfte opp et såpass tungt kar opp for avsiling. I tillegg vil jo silbunn gi bedre utbytte. Men jeg er enig i at det sannsynligvis vil gå fortere å brygge med silkar.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.