Messing, kobber eller syrefast?

Ja, tittelen sa det vel.
Opplever metallsmak og søker etter synderen. Men før jeg forteller hva jeg har, hva mener dere er best mtp kraner og koplinger?
 
Det beste er vel sikkert rustfritt stål, men det er kostbart i forhold til andre løsninger. Bruker selv messing og kobber og har ikke merket noe ufinheter av den grunn. Fikk metallsmak av en saison en gang, men det mistenker jeg at kommer av hard skrubbing av gryta (alu) med stålskrubb, som jeg senere brukte som humlefilter på diptuben  :skitbra:
 
Jeg kan i hvertfall fortelle deg at jeg har opplevd smak av rustfrie deler, som ikke ble borte før jeg kokte det i 10-15 minutter med oppvaskmaskinmiddel.
Vil tro at kobber er verst på smak og syrefast best. Messing bør du vel helst unngå, siden det gjerne inneholder bly.
Kobber som ligger i vørteren får løst opp oksidbelegget, som nødvendigvis havner i ølet. Jeg bløtleggert kobberdelene i eddik og zalo får å fjerne oksidbelegget før første gangs bruk. Så skyller jeg det med varmt vann, tørker det godt og lagrer tørt så det blir minst mulig oksid før neste bruk.
Lurt å koke opp utstyret med vann, smake på vannet etterpå når det er kjølt ned og eliminere du forsjellige delene du mistenker at kan gi metallsmak.
Hva slags vaskemiddel du bruker på utstyret vil også ha betydning for bismakene. Syrefast stål får også ett oksidbelegg som ikke bør fjernes. Alu vaskes kun med vann og oppvaskbørste.
 
I følge John Palmer så kan man også få metallsmak viss malten ikke er lagret skikkelig. Så ikke nødvendigvis bare utstyr som kan lage slik usmak
 
Nyskrubbet aluminium og rustfritt mangler det beskyttende oksydlaget og skal lagres tørt til det oppstår igjen.
 
Oddvar Demmo skrev:
Nyskrubbet aluminium og rustfritt mangler det beskyttende oksydlaget og skal lagres tørt til det oppstår igjen.

Det stemmer nok det ja. Det var den ene gangen jeg skrubba kjelen rett før bruk.
 
Den beste måten å bygge opp oksidbelegg på er å koke kjelen og utstyret med vann og god stund. Det er også lurt å teste nytt utstyr for metallisk med ett vannkok før det brukes til brygging. Jeg gjorde dette på mitt utstyr for jeg begynte å bruke det, og da forsvant smaken etter 2-3 runder.
 
Tilbake
Topp