Mest mulig effektiv mesking

Tror jeg skyllte 45-60 minutter sist, 17-18 liter på en BB30. 2-3 minutter pr liter. OG 1,052 på en ''The Potent Porter'' ferdigsett. Spot on.
 
Er det noen som har forslag til hvordan skylle effektivt når man har et meskekar og ikke slange og pumpe, med spreder etc. etc.? Jeg ser ikke helt hvordan det skal være mulig å skylle sakte; Det jeg har gjort til nå har vært å passe på at det tappes så sakte som mulig, både etter meskingen og etter at jeg har i skyllevannet (partiskylling). Det ideélle må vel være å ha en kontinuerlig pumping av skyllevann fra en temperaturregulert beholder, og at vannet spres jevnt over malten og vannstanden holdes konstant? Men det er jo ikke mulig å stå med 20 liter varmt vann og helle sakte i løpet av 45 minutter.
 
Er det noen som har forslag til hvordan skylle effektivt når man har et meskekar og ikke slange og pumpe, med spreder etc. etc.? Jeg ser ikke helt hvordan det skal være mulig å skylle sakte; Det jeg har gjort til nå har vært å passe på at det tappes så sakte som mulig, både etter meskingen og etter at jeg har i skyllevannet (partiskylling). Det ideélle må vel være å ha en kontinuerlig pumping av skyllevann fra en temperaturregulert beholder, og at vannet spres jevnt over malten og vannstanden holdes konstant? Men det er jo ikke mulig å stå med 20 liter varmt vann og helle sakte i løpet av 45 minutter.
Er bare å fylle på en liter annet hvert minutt det. Se kapittel om lautering på http://www.howtobrew.com
 
Kan noen forklare meg det med skylling her?
(Bruker BIAB) Til nå har vi mesket i 60 min (etter oppskrift) så har vi bare løftet opp meskeposen og skylt igjennom med vann på ca 78 grader til vi nådde boil size. Hvordan bruker dere 45 min på det? Er dette bare for meskekar?
 
Du kan, hvis du vil, skylle med BIAB også. Løft ut posen, putt et dørslag eller noe oppned i en bøtte, putt posen i bøtte etter at den har rent litt av seg, så heller du en liter vann over. I mellomtiden så kan du sette kjelen til å koke. Så får du skyllingen til å passe med når du ellers ville nådd kok. Å bruke 45 min hadde jeg aldri hatt tolmodighet til. Da bruker jeg heller 5 kr på 300g mer bygg.
 
Hvordan blir dette mtp batch sparging. Har forstått det slik at da er det å tømme mesken for så å helle i alt skyllevann med en gang. Er da " skylletiden " hvor lenge en venter før en tapper ut denne runden med vørter?
 
Du trenger ikke tenke på skylletid ved partiskylling. Resirkulering litt, tøm vørter, tilsett skyllevann, rør kraftig, resirkuler noen liter og så tapp ut.
 
Hm. Jeg begynner å bli veldig sugen på å lage et oppsett for kontinuerlig skylling - det virker så mye mer praktisk enn partiskylling når man bare får satt det opp.

Pr. nå har jeg en 66l Iglooboks som jeg har mesket og partiskyllet i. Jeg tenker vel å investere i en god meskekjele som jeg kobler den fremtidige RIMS/HERMS-en min til, og så bruke Iglooboksen til skyllevannet. Det ser helt greit ut å bygge dette slik at man benytter tyngdekraften for å få vannet fra skyllekaret til meskekjelen, og videre til kokekjelen. Utfordringen er bare å få plass til det hele, og pr. nå er det eneste realistiske alternativet mitt å ha det hele på terrassen. Da kan jeg også bruke gassbrenner litt tryggere enn innendørs. Men det blir fryktelig kaldt å brygge store deler av året.

Er det noen som har gode tips til løsning med enten meskekjele eller meskekar (helst rundt) og falsk bunn? Jeg er drittlei manifoldløsningen i Iglooboksen, og å måtte sile ut de siste literne manuellt, og vil heller ha en kjele/kar med falsk bunn som jeg kan kjøre RIMS/HERMS i. Videre vil jeg helst kunne tappe ut vørteren i bunnen, for å slippe å styre med å få med de siste restene.
 
Sist redigert:
Jeg tenkte på det med skyllingen. Er det galt å skylle noen minutter med vørteren før man skyller med vann til man når mengden man skal koke?
Eller er dette bare ødeleggende/unødvendig?
 
Jeg tenkte på det med skyllingen. Er det galt å skylle noen minutter med vørteren før man skyller med vann til man når mengden man skal koke?
Eller er dette bare ødeleggende/unødvendig?
Neida, det er vel temmelig standard å gjøre. Ikke for å få bedre effektivitet men for å bruke maltsengen til å sile vørter så den blir klar(ere). Har du en pumpe så er jo det konge, hvis ikke kan du bruke tappekran på kjelen ev. en hevert hvis du heller ikke har kran. Du får bedre effektivitet hvis du kan varme opp vørter til 78 grader under denne prosessen, lettere å få ut sukkeret fra malten når under selve skyllingen når "sirupen" er mere tyntflytende
 
Er det noen som har forslag til hvordan skylle effektivt når man har et meskekar og ikke slange og pumpe, med spreder etc. etc.? Jeg ser ikke helt hvordan det skal være mulig å skylle sakte; Det jeg har gjort til nå har vært å passe på at det tappes så sakte som mulig, både etter meskingen og etter at jeg har i skyllevannet (partiskylling). Det ideélle må vel være å ha en kontinuerlig pumping av skyllevann fra en temperaturregulert beholder, og at vannet spres jevnt over malten og vannstanden holdes konstant? Men det er jo ikke mulig å stå med 20 liter varmt vann og helle sakte i løpet av 45 minutter.
Skal prøve denne metoden imorgen, hevertprinsippet fra der du har skyllevannet til en slange med mange små hull. Nå har jeg pumpe riktignok, men i prinsippet burde det vel fungere uten...14120004.jpg
 
Neida, det er vel temmelig standard å gjøre. Ikke for å få bedre effektivitet men for å bruke maltsengen til å sile vørter så den blir klar(ere). Har du en pumpe så er jo det konge, hvis ikke kan du bruke tappekran på kjelen ev. en hevert hvis du heller ikke har kran. Du får bedre effektivitet hvis du kan varme opp vørter til 78 grader under denne prosessen, lettere å få ut sukkeret fra malten når under selve skyllingen når "sirupen" er mere tyntflytende
Neida, det er vel temmelig standard å gjøre. Ikke for å få bedre effektivitet men for å bruke maltsengen til å sile vørter så den blir klar(ere). Har du en pumpe så er jo det konge, hvis ikke kan du bruke tappekran på kjelen ev. en hevert hvis du heller ikke har kran. Du får bedre effektivitet hvis du kan varme opp vørter til 78 grader under denne prosessen, lettere å få ut sukkeret fra malten når under selve skyllingen når "sirupen" er mere tyntflytende
Tenkte jeg skulle prøve å få montert en tappekran på dette spannet jeg bruker.
Uten å helt ha tenkt over det på forhånd så var det litt vanskelig/tungt å få meskeposen ut av spannet med tanke på at det er smalere i toppen. Jeg la også merke til at jeg ikke hadde noen plan om hvordan jeg skulle få til å skylle etterpå. Planlegger å få tak i en større "Meierisil/trakt" Som kan settes på toppen.
 

Vedlegg

  • Screenshot_2014-11-30-01-18-37.png
    Screenshot_2014-11-30-01-18-37.png
    947,2 KB · Sett: 96
Aha, ser utfordringene. Var jo dritkultog kreativt da med melkespann. En krabbekoker er jeg veldig godt fornøyd med som alt i ett løsning.
Jukser litt da med å mellomlagre vørter i gjæringskar under skylleprosessen og overfører den tilbake når maltrøret er ute.
14110019.jpg 14120001.jpg
 
Jeg fikk tak i spannet på et industriverksted der jeg bor. Da var det allerede klart med ovalt hull i siden for å montere varmeelement og et 6 cm hull i lokket. Trenger vel ikke å være så veldig usikker på hva spannet egentlig skulle brukes til.
 
Jeg fikk tak i spannet på et industriverksted der jeg bor. Da var det allerede klart med ovalt hull i siden for å montere varmeelement og et 6 cm hull i lokket. Trenger vel ikke å være så veldig usikker på hva spannet egentlig skulle brukes til.
Kanskje det samme som det blanke spannet du ser i bakgrunnen på mitt bilde over, er vel temmelig sikker på det ;-) Når det ikke brukes til original formålet er det supert som varmtvannstank, eller HLT som mange nerder liker å kalle det.
 
Hahaha! Ja se der ja, Det la jeg ikke merke til først :)
Føl deg fri til å lese og gi meg en tilbakemelding på det første brygget jeg gjorde i helgen om du vil.
Du finner det vell om du klikker inn på meg.
 
Hahaha! Ja se der ja, Det la jeg ikke merke til først :)
Føl deg fri til å lese og gi meg en tilbakemelding på det første brygget jeg gjorde i helgen om du vil.
Du finner det vell om du klikker inn på meg.
Da skylder du meg å melde tilbake om hvordan det gikk og om smaken ble bra!
 
Å resirkulere LITT av vørteren både i meskingen og skyllingen er vel standard? Jeg har som regelresirkulert de første to literne når jeg tapper ut etter meskingen, og det samme når jeg tapper ut ved skylling. Nå leste jeg nylig et sted hvor det sto at man skulle gjøre dette kontinuerlig i noen minutter, til man så at vørteren ble klarere, så det er mulig det er greia. Akkurat resirkuleringen er vel neppe noen bøyg når man først har kontroll på tappingen og skyllingen, vil jeg tro.

Det jeg nå sliter litt med er å finne et passende meskekar (60+liter) som både har falsk bunn OG kran i bunnen. Det MÅ da være bedre med kran i bunnen under en falsk bunn enn alle slags manifold/hevert+filterløsninger etc.?
 
Har bare prøvd med falsk bunn, men kjøpte et bazooka filter også og monterte.Hadde fått inntrykk at mesking med manifold/bazooka var noe de fleste dreiv med. Grundig tråling av dette forumet samt andre info kilder gir meg grunn til å tro et det ikke er noe vits å prøve med noe annet enn falsk bunn. Støttes vel av "bryggemaskinene" du får kjøpt også, har ikke sett noen uten falsk bunn der ?

Falsk bunn og kran kan du vel sette inn dersom du finner en passende kjele?
 
Tilbake
Topp