Alright, så tida for å brygge årets juleøl nærmar seg. Eg satsar på eit alkoholsterkt og maltmessig komplekst brygg, relativt nøytralt humlemessig og med ein "dasj" krydder. Eg tenker noko slikt som pepperkaker/julekake og tørka frukter. Køyrer ein liten batch, då dette blir noko som bør nytast med forsiktighet...
Namnet er for øvrig inspirert av eit ikkje så ukjent post-apokalyptisk dataspel..
Her er oppskrifta:
Nuclear Winter Wonderland
Christmas/Winter Specialty Spice Beer (21 B)
Type: All Grain
Batch Size: 15,00 l
Boil Size: 18,53 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 16,64 l
Final Bottling Vol: 15,00 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Brewer: Håvard Idsøe
Equipment: 36 L kjele - BIAB
Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 77,1 %
Target OG: 1.095
Est. ABV: 10,4 %
Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,44 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 1 68,6 %
0,32 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 2 4,9 %
0,32 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain 3 4,9 %
0,30 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 4 4,6 %
0,19 kg Amber Malt (43,3 EBC) Grain 5 3,0 %
0,18 kg Munich Malt - 10L (19,7 EBC) Grain 6 2,7 %
0,18 kg Munich Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 7 2,7 %
0,13 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 8 2,0 %
0,13 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 9 2,0 %
0,04 kg Chocolate Malt (689,5 EBC) Grain 10 0,7 %
0,25 kg Demerara Sugar (3,9 EBC) Sugar 11 3,9 %
45,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 60,0 min Hop 12 26,7 IBUs
20,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 30,0 min Hop 13 9,1 IBUs
75,00 g Ginger Root (Boil 10,0 mins) Herb 14 -
50,00 g Orange Peel, Bitter (Boil 10,0 mins) Spice 15 -
30,00 g Cinnamon Stick (Boil 10,0 mins) Spice 16 -
1,2 pkg Nottingham Yeast (Lallemand #-) [23,66 ml] Yeast 17 -
Så eit par spørsmål:
- Kan dette bli bra i det heile tatt? Nyttar ein nøytral tørrgjær, då eg ikkje har starta med våtgjær heilt enda. Kva om eg hadde putta trappistgjær oppi istadenfor?
- Er det for mykje spesialmalt i forhold til basemalt? Unødig mange sorter spesialmalt? Burde eg ha meir kveitemalt? Vil meir Special B gi eit ekstra "julete" rosinpreg?
- Demerara? Muscovado? Eller gir vanleg mørkt brunt sukker det djupaste preget?
- Krydderverdiane tok eg frå ei oppskrift på NØ Underlig Jul. Er det for mykje? Tenker då spesielt på kanel. Burde eg ha andre krydder i? Appelsinskalet er av det tørka slaget (frå Vestbrygg).
Fyr laus! Alle innspill vert mottekne med takk!
Namnet er for øvrig inspirert av eit ikkje så ukjent post-apokalyptisk dataspel..
Her er oppskrifta:
Nuclear Winter Wonderland
Christmas/Winter Specialty Spice Beer (21 B)
Type: All Grain
Batch Size: 15,00 l
Boil Size: 18,53 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 16,64 l
Final Bottling Vol: 15,00 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Brewer: Håvard Idsøe
Equipment: 36 L kjele - BIAB
Efficiency: 72,00 %
Est Mash Efficiency: 77,1 %
Target OG: 1.095
Est. ABV: 10,4 %
Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,44 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 1 68,6 %
0,32 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 2 4,9 %
0,32 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain 3 4,9 %
0,30 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 4 4,6 %
0,19 kg Amber Malt (43,3 EBC) Grain 5 3,0 %
0,18 kg Munich Malt - 10L (19,7 EBC) Grain 6 2,7 %
0,18 kg Munich Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 7 2,7 %
0,13 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 8 2,0 %
0,13 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 9 2,0 %
0,04 kg Chocolate Malt (689,5 EBC) Grain 10 0,7 %
0,25 kg Demerara Sugar (3,9 EBC) Sugar 11 3,9 %
45,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 60,0 min Hop 12 26,7 IBUs
20,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 30,0 min Hop 13 9,1 IBUs
75,00 g Ginger Root (Boil 10,0 mins) Herb 14 -
50,00 g Orange Peel, Bitter (Boil 10,0 mins) Spice 15 -
30,00 g Cinnamon Stick (Boil 10,0 mins) Spice 16 -
1,2 pkg Nottingham Yeast (Lallemand #-) [23,66 ml] Yeast 17 -
Så eit par spørsmål:
- Kan dette bli bra i det heile tatt? Nyttar ein nøytral tørrgjær, då eg ikkje har starta med våtgjær heilt enda. Kva om eg hadde putta trappistgjær oppi istadenfor?
- Er det for mykje spesialmalt i forhold til basemalt? Unødig mange sorter spesialmalt? Burde eg ha meir kveitemalt? Vil meir Special B gi eit ekstra "julete" rosinpreg?
- Demerara? Muscovado? Eller gir vanleg mørkt brunt sukker det djupaste preget?
- Krydderverdiane tok eg frå ei oppskrift på NØ Underlig Jul. Er det for mykje? Tenker då spesielt på kanel. Burde eg ha andre krydder i? Appelsinskalet er av det tørka slaget (frå Vestbrygg).
Fyr laus! Alle innspill vert mottekne med takk!