Marius K.
Norbrygg-medlem
Hei!
I dag jeg satt min aller første batch med øl! Utrolig kjekt, og utrolig lærerikt, men også utfordrende og litt "stressende" første gang da rutiner osv. ikke sitter som de skal. Men det kommer med erfaring! Gleder meg til fortsettelsen!
Jeg bruker BIAB metoden, og brygget en American IPA. øllet står nå til gjæring, men det dukket selvfølgelig opp en del momenter underveis som jeg håper dere kan hjelpe meg å svare på!
Litt info om brygg og metode jeg brukte:
Bach: 14 L
Kalkulert OG: 1,070
Kilo med malt: 4,45 kg
Jeg regnet meg frem til meskevolum ved å bruke 3 liter vann per kilo malt ->13,35 liter
Tok utgangspunkt i at malten absorberer 0,8 liter vann per kilo malt -> 3,56 liter. Det ville gi 9,79 liter etter mesking.
Kokevolumet var i oppskriften oppgitt til å være 16,47 liter.
Jeg varmet da opp 6,68 liter vann til 78 grader og helte vannet i et gjæringskar og la malten i bøtta i til "skylling" i ca. 16-17 minutter. Så helte jeg skyllevannet i kjelen for å nå kokevolum, noe jeg da gjorde i henhold til oppskriften.
Planen var å meske på 66 grader i en time. Jeg varmet vannet opp til 71 grader før jeg rørte inn malten. Temperaturen falt da til 65 grader. Komfyren min har en induksjonstopp som kan regulere varmen fra 1 til 9. Jeg satte den på 3 for å prøve å få varmen opp til 66 grader, men lykkes ikke. Jeg ville ikke sette den opp på en høyere temperatur i frykt for å brenne meskeposen /malten. Temperaturen falt videre til 64 grader ganske raskt, men holdt seg der veldig lenge ved å ha platen på 3. Ved ca. 47 minutter sto platen fortsatt på 3, men nå var temperaturen økt til 65 grader! Etter 55 minutter målte jeg den til over 70 grader! Etter at jeg hadde lagt meskeposen med malt til skylling målte jeg temperaturen i vørteren til 68 grader.
Jeg lurer på hvorfor temperaturen steg sånn mot slutten etter å ha holdt seg stabil såpass lenge? Har dere noen tips til hvordan jeg skal få til en mer stabil temperatur i meskeprossesen på induksjonstoppen min? Burde jeg ha droppet å ha på varmen i det hele tatt, og bare slått den av på 65 grader og latt den stå tiden ut? Jeg antar temperaturen ville falt en del, men nå endte den jo i stede opp med å øke nokså mye.
En tabbe jeg gjorde var at jeg klarte å miste digitaltermometeret opp i vørteren! :bank2: Heldigvis var det før koking, og jeg fikk fisket det opp igjen, men måtte klare meg uten digitaltermometer i kjøleprosessen. Her brukte jeg da bare et vanlig manuelt innetermometer :jaha:
Vørteren målte 17,5 grader ved nedkjøling, og jeg målte OG til 1,074. Er det innenfor? Kalkulert i henhold til oppskriften var 1,070.
Før jeg tappet over på gjæringskaret prøvde jeg å spinne kjelen for å samle bunnslammet i midten. Burde jeg droppet dette? Når jeg begynte å tappe (kjørte det ut kranen på kjelen og via en sil) kom det først mye bunnslam, og silen tettet seg faktisk. Det tog dog ikke lang tid før vørteren rant fint med lite bunnslam, men er det normalt at det kommer mye bunnslam på starten?
Neste "overraskelse" var å se hvor lite som var i gjæringsbøtta. Kun 7,6 liter av en oppskrift på 14 liter! Og jeg traff jo kokevolum... Det lå riktignok ca. 3 liter igjen i gryta, men det var så mye slam i det at jeg valgte å ikke tappe det i gjæringskaret. Uansett er det en betydelig lavere mengde i gjæringsbøtta enn hva oppskriften skulle tilsi. Hva kan være årsaken til det?
Jeg har vasket utstyret mitt, og har brukt Youngs cleaner. Jeg har skylt godt med kaldt vann etter vask. I kokegryten min er det akkurat som å se en regnbue i bunnen av kjelen. Oljerester? Er det noe problem, eller helt vanlig?
Takker så mye for hjelp! Forumet her er helt suverent, og til super hjelp for en "grønn" nybegynner som meg!
Mvh,
Marius
I dag jeg satt min aller første batch med øl! Utrolig kjekt, og utrolig lærerikt, men også utfordrende og litt "stressende" første gang da rutiner osv. ikke sitter som de skal. Men det kommer med erfaring! Gleder meg til fortsettelsen!
Jeg bruker BIAB metoden, og brygget en American IPA. øllet står nå til gjæring, men det dukket selvfølgelig opp en del momenter underveis som jeg håper dere kan hjelpe meg å svare på!
Litt info om brygg og metode jeg brukte:
Bach: 14 L
Kalkulert OG: 1,070
Kilo med malt: 4,45 kg
Jeg regnet meg frem til meskevolum ved å bruke 3 liter vann per kilo malt ->13,35 liter
Tok utgangspunkt i at malten absorberer 0,8 liter vann per kilo malt -> 3,56 liter. Det ville gi 9,79 liter etter mesking.
Kokevolumet var i oppskriften oppgitt til å være 16,47 liter.
Jeg varmet da opp 6,68 liter vann til 78 grader og helte vannet i et gjæringskar og la malten i bøtta i til "skylling" i ca. 16-17 minutter. Så helte jeg skyllevannet i kjelen for å nå kokevolum, noe jeg da gjorde i henhold til oppskriften.
Planen var å meske på 66 grader i en time. Jeg varmet vannet opp til 71 grader før jeg rørte inn malten. Temperaturen falt da til 65 grader. Komfyren min har en induksjonstopp som kan regulere varmen fra 1 til 9. Jeg satte den på 3 for å prøve å få varmen opp til 66 grader, men lykkes ikke. Jeg ville ikke sette den opp på en høyere temperatur i frykt for å brenne meskeposen /malten. Temperaturen falt videre til 64 grader ganske raskt, men holdt seg der veldig lenge ved å ha platen på 3. Ved ca. 47 minutter sto platen fortsatt på 3, men nå var temperaturen økt til 65 grader! Etter 55 minutter målte jeg den til over 70 grader! Etter at jeg hadde lagt meskeposen med malt til skylling målte jeg temperaturen i vørteren til 68 grader.
Jeg lurer på hvorfor temperaturen steg sånn mot slutten etter å ha holdt seg stabil såpass lenge? Har dere noen tips til hvordan jeg skal få til en mer stabil temperatur i meskeprossesen på induksjonstoppen min? Burde jeg ha droppet å ha på varmen i det hele tatt, og bare slått den av på 65 grader og latt den stå tiden ut? Jeg antar temperaturen ville falt en del, men nå endte den jo i stede opp med å øke nokså mye.
En tabbe jeg gjorde var at jeg klarte å miste digitaltermometeret opp i vørteren! :bank2: Heldigvis var det før koking, og jeg fikk fisket det opp igjen, men måtte klare meg uten digitaltermometer i kjøleprosessen. Her brukte jeg da bare et vanlig manuelt innetermometer :jaha:
Vørteren målte 17,5 grader ved nedkjøling, og jeg målte OG til 1,074. Er det innenfor? Kalkulert i henhold til oppskriften var 1,070.
Før jeg tappet over på gjæringskaret prøvde jeg å spinne kjelen for å samle bunnslammet i midten. Burde jeg droppet dette? Når jeg begynte å tappe (kjørte det ut kranen på kjelen og via en sil) kom det først mye bunnslam, og silen tettet seg faktisk. Det tog dog ikke lang tid før vørteren rant fint med lite bunnslam, men er det normalt at det kommer mye bunnslam på starten?
Neste "overraskelse" var å se hvor lite som var i gjæringsbøtta. Kun 7,6 liter av en oppskrift på 14 liter! Og jeg traff jo kokevolum... Det lå riktignok ca. 3 liter igjen i gryta, men det var så mye slam i det at jeg valgte å ikke tappe det i gjæringskaret. Uansett er det en betydelig lavere mengde i gjæringsbøtta enn hva oppskriften skulle tilsi. Hva kan være årsaken til det?
Jeg har vasket utstyret mitt, og har brukt Youngs cleaner. Jeg har skylt godt med kaldt vann etter vask. I kokegryten min er det akkurat som å se en regnbue i bunnen av kjelen. Oljerester? Er det noe problem, eller helt vanlig?
Takker så mye for hjelp! Forumet her er helt suverent, og til super hjelp for en "grønn" nybegynner som meg!
Mvh,
Marius