1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Naturlig karbonering av cider på flaske

En tråd i 'Brygging' startet av Håkon Bugge, 6 Jun 2017.

  1. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg leste ett sted på forumet, at en brygger hadde flasket cideren før den var utgjæret, og smakte seg så frem til når den var passelig karbonert/søt. Deretter ble flaskene varmet opp slik at gjæren døde.

    Jeg finner ikke denne tråden/innlegget.

    Jeg synes dette høres ut som en spennende metode, som slipper kunstig søtning.

    Men, trenger å vite ca. SG ved flasking i henhold til FG dersom den hadde gjæret ut.

    Og eventuelle sterke advarsler :)
     
  2. Confusius

    Confusius
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan vil du karbonere dersom all gjæren er drept? Er i tillegg ganske sikker på at du ikke vil klare å drepe all gjæren bare ved å varme opp flaskene. De blir ganske fort avkjølt igjen i det du starter tappingen.
     
  3. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Her har du misforstått meg, eller så utrykte jeg meg klossete.

    Jeg starter med naturlig flaskekarbonering, la oss si at jeg flasker ved SG på 20.

    Etter en uke så begynner jeg å smake på en flaske hver eller annenhver dag.

    Når sødmen og karbonering er passelig, så må jeg jo stoppe gjæringen.

    Da putter jeg flaskene opp i bryggekjelen med lunket vann, og varmer sakte opp til 80 grader.

    Ideen (som jeg ikke vet om virker) er da at jeg har cider som ikke er gjæret helt ut, slik at den har en passelig sødme og OK karbonering.

    Ikke min ide, da jeg leste om det ett sted her på forumet, men finner ikke tilbake til det.

    Og dersom noen kan bekrefte metoden, så er mitt konkrete spørsmål:

    Hvis vi antar at FG ville blitt 0 (null), hva bør SG være når jeg flasker?
     
  4. Confusius

    Confusius
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    OK. Misforstod planen din. Kanskje det vil fungere, og det er sikkert mange her inne som er interessert i å følge deg på en test. Restsødme i cider har vært et gjennomgående tema ved mange anledninger her inne.
     
  5. kjetilG

    kjetilG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kvelde
    Vet at @gustavf var inne på å pasteurisere bjørnunger med hjemme brygg i varmtvann. Mener det var 65 grader i 30 min. Han skrev et sted.
     
  6. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Stemmer at jeg har prøvd det. Hadde ei åpen flaske med vann i samme kjelen for å måle temperatur i.
     
  7. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Takk Gustav, har lest innlegget ditt om pasteurisering.

    Da gjenstår, hva bør SG være når jeg flasker cideren?
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hvert gravity-poeng gir deg ca 0.5 volumer co2. Hvis du vil ha det i g/l co2 så er det å gange opp med 1.96. En plato som er omtrent lik 4 gravity-poeng gir deg ca 4g/l.
     
  9. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Bør vel ende opp på omtrent 3 vol co2, 6 gravity points. SG er idag på 13, og den var i alle fall ikke for søt, så her er det vel bare å flaske!
     
  10. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
  11. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Korkemaskinen var ikke i hus, men hadde heldigvis 5 1/2 liters øl-pet liggende. Da blir det en rolig pasteurisering, regner med at pet'en ikke eksploderer! Og blindtesting om noen uker :)
     
  12. kjetilG

    kjetilG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kvelde
    Jeg vet ikke hvordan gjær du har brukt, men cider pleier vel å gjære helt ut hvis den får mulighet. Så hvis du trenger 6 poeng for å oppnå riktig karbonering må du pasteurisere etter det ellers blir det jo veldig mye trykk og du vil få en tørr cider.
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Planen hans er å pasteurisere.
     
  14. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Usikker på om smaking vil gi deg en tilstrekkelig styring. Hadde ristet ut kullsyre og målt gravity på en av flaskene gjennom de dagene dette vil ta
     
  15. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Gjelder dette også for cider?
     
  16. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Planen er å smake. Når karbonering og sødme er passelig (ikke sikkert jeg treffer med begge to), så "fryser" jeg tilstanden ved pasteurisering.
     
  17. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ja, sukker er sukker. Men en viss mengde co2 kan oppfattes annerledes i et tynt øl vs et tjukt øl, f.eks.
     
  18. Håkon Bugge

    Håkon Bugge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ja, sukker er nok sukker. Men det forklarer ikke hvorfor man trenger neste dobbelt så mye karboneringssukker i cider sammenlignet med øl.

    Men, selv om dette er langt utenfor kompetanseområdet, så kunne jeg tenkte meg at sukkeret i øl virker som en katalysator slik at gjæren klarer å nyttegjøre seg mer av sukkerartene i vørteren. I cider er det jo ikke noe igjen, så der vil du ikke få den effekten. Men som sagt, ren spekulasjon.
     
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Fordi cider skal være litt mer spritzy antar jeg.
     

Del denne siden