NM 10 SSP1 - Royal Imperial Stout - Tore Bjørgo (Asker)

[tt][size=10pt]Generell informasjon
Navn på brygget: Royal Imperial Stout
Kode: ROY000
Hovedklasse: 5. Sterke spesialøl
Øltype: 5.D. Imperial Stout
Antall poeng i konkurransen: 41,66 av 50
OG: 1.090
FG: 1.028
Farve (beregnet): EBC
Beregnet bitter: 81 IBU, med formel 'Tinseth'.
Vørtermengde: 55 l
Sluttvolum:   47 l

Malt & sukker
20000 gram 79   % Pale ale malt
2000 gram  8   % Hvetemalt
 400 gram  1,6 % Krystallmalt
 364 gram  1,4 % Roasted Barley
 500 gram  2   % Svartmalt
 600 gram  2,3 % Sjokolademalt
1550 gram  6   % Bjørns lettkokte havregryn

Vann
75 l til innmesking

Meskeskjema
90 min 66 °C

Humle
268 gram Nordbrauer      Pellet 8,9 %-alfa 60 min
90 gram Styrean Golding Pellet 3,6 %-alfa 20 min
110 gram Fuggles         Pellet 5,8 %-alfa 15 min
195 gram Cascade         Pellet 7,5 %-alfa  5 min

Krydder og andre tilsetninger
250 gram Muscovadosukker koketid 60 min
100 gram Lakrisrot       koketid 15 min
27  gram kalsiumkarbonat i mesken
13  gram kalsiumsulfat   i mesken

Koketid
Total koketid vørter: 90 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: Wyeast 1028 London Ale Flytende 125
Kommentar til gjær: Tilsatte også 30 gram Irish Moss, 20 min.

Gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring:  30 dager ved 18-20 grader
Lagring:               400 dager ved  6- 8 grader

Øvrig informasjon
Filtrert: Nei
CO2: Naturlig
Bryggedato: 15.01.2009
Tappedato:  15.02.2009

Kommentar: Vørteren splittet i to brygg som ble kokt i separate kar. Den sterkeste delen ble en imperial stout på ca 8,8 prosent, mens den svakere delen ble en porter på ca 5 prosent. Det var vanskelig å beregne hvor mye av malten som hadde gått til imperial stout'en, ettersom vørterstyrken ble avgjort av måling av OG snarere enn beregninger. Burde nok tilsatt mer kritt og gips. Flaskeversjonen er langt mer aromatisk og smaksrik enn fatversjonen, som virker litt tynn.[/tt]
 
Topp