NM 2024 - den store diskusjonstråden

Jeg har drevet litt kritisk journalistikk, og har kunnet avdekke ganske graverende forhold. Her ser dere først hvordan noen ("de") vil at vi skal tru dømminga foregår:
1714130443034.jpeg
- og her er den grimme virkeligheta:
Øldømming, virkeligheta.jpg
Journalistikk er tøffe greier. Jeg måtte grave gjennom et par meter med temmelig nifs litteratur på badet for å finne dette. Det er en skitten jobb, men noen må gjøre den.
 
Sist redigert:
I år var vi heldige med at flere flighter i Lys Lager kun sendte 1 flaske videre.

Det hadde jo ikke noe med flaks å gjøre: Flightene i innledende runder planlegges med antall øl i finalflighten som utgangspunkt, som er ~10. Siden vi hadde 8 flighter i innledende runde, fikk jurylederne i disse flightene klar beskjed i forkant å bare sende videre ett øl til finalen. Bare unntaksvis, hvis de to bestplasserte ølene var veldig gode eller har oppnådd tilnærmet samme antall poeng, skulle 2 øl sendes videre. Vi endte opp med 13 øl i finalen - det er håndterbart i klasse 1 med forholdsvis lavt alkoholinnhold, men hadde det vært en "sterkølklasse" kunne vi ikke ha dømt flere enn 10 øl i finalen.

Prekvalifisering av øl
Ved at alle sender inn tre øl i stedet for to, kan vi kjøre en kjapp prekvalifiseringsrunde på øl, hvor vi luker ut øl som ingen i dommerpanelet mener har en mulighet for å hevde seg i finalen. Dette er en avart av Semifinaler, men vil legge mindre belastning på våre dommere.
Disse prekvalifiseringene kan vurdere 20-40 øl dersom de kun skal fjerne øl med tydelige feil og/eller at det ikke skrives dommerskjema.

Intro-runde i store klasser/flighter.
En avart av prekvalifisering av øl, er at de store klassene har 20 øl i flighten, og kjører en første screening / smaking hvor halvparten vurderes som ikke aktuelle i en finale, og derfor plukkes ut av flighten. Dette kan gjøres uten at bryggerne sender inn tre flasker, men at man screener alle flaskene i (umiddelbar) forkant av at en 'vanlig' innledende runde kjøres.
De som tas ut kan gis en meget kort vurdering, eller at de ikke vurderes skriftlig i det hele tatt. Dette stiller store krav til dommerne (Mester / Stormester)

En form for prekvalifisering hvor ølene blir "hurtigvurdert" bør ikke gjennomføres - alle øl bør vurderes ordentlig med dommerskjema som tilbakemelding til bryggeren. Etter hvilke kriterier skal en slik hurtigvurdering av øl gjennomføres? Både prekvalifisering og introrunder er temmelig useriøse greier, synes jeg (spesielt mtp. hvor lang tid vi har brukt for å få dommerne til å utfylle dommerskjemaene ordentlig og nøye).

Sett fra dommer- og bryggerperspektivet er innføringen av semifinaler for de klassene som står i "fare" for å ha mange deltakere den beste løsningen: Det er anledning til å sende 20-30 % av ølene til neste runde, og alle øl blir vurdert seriøst.
 
Beklager at jeg kalte det flaks :). Det var som du sier planlagt. Slurvete av meg. Men…
Utfordringen er fremdeles at vi kan ha flere individuelle flighter hvor topp tre er av samme kvalitet…
Les: flaks at det ikke var tilfelle i år

Er ikke også denne praksisen potensielt trøblete ihht dommerinstruksen?
1714205857267.jpeg
 
En form for prekvalifisering hvor ølene blir "hurtigvurdert" bør ikke gjennomføres - alle øl bør vurderes ordentlig med dommerskjema som tilbakemelding til bryggeren. Etter hvilke kriterier skal en slik hurtigvurdering av øl gjennomføres? Både prekvalifisering og introrunder er temmelig useriøse greier, synes jeg (spesielt mtp. hvor lang tid vi har brukt for å få dommerne til å utfylle dommerskjemaene ordentlig og nøye).

Man kan tenke seg et forenklet dommerskjema med noen avkrysninger, for eksempel. Jeg synes det kan være en OK løsning enten innledende eller i finale for å kunne øke fligtstørrelsen.

Sett fra dommer- og bryggerperspektivet er innføringen av semifinaler for de klassene som står i "fare" for å ha mange deltakere den beste løsningen: Det er anledning til å sende 20-30 % av ølene til neste runde, og alle øl blir vurdert seriøst.
Etter at dommerkomiteen sluttet å gjennomføre dommerkurs og overlot det i sin helhet til fylkeslagene, som i veldig liten grad har en organisasjon som er i stand til å ta den oppgaven, så må vi også ta hensyn til at det begynner å bli ganske stor mangel på dommere og større frafalll enn rekruttering. En løsning for hvordan NM gjennomføres er ei ganske praktisk problemstilling, der logistikk, dommerutdanning, årshjul, dommertrening, økonomi, motivasjon, fylkesstyrenes oppgaver og IT-løsninger ikke er noe man bare kan vedta at det ikke betyr noe.
 
Sist redigert:
Er ikke også denne praksisen potensielt trøblete ihht dommerinstruksen?
Jo. Det er egentlig et helt klart brudd på dommerinstruksen og gjør NM til en cup der det ikke holder å være blant de beste i innledende runde for å kunne få ei god plassering, men må være den aller beste. Jeg synes ikke det er noen fundamentalt feil måte å arrangere en konkurranse på, men da må man være åpen på at det er slik konkurransen fungerer og oppdatere rutinene til å gjenspeile det.

Skal dommerinstruksen følges, er det ikke mulig å ha klasser med mer enn ca 40-45 øl om man begrenser seg til innledende runde og finale.
 
There's been a lot going on on the forum lately and I'm a little afraid to write because I feel like I belonged to a group that asked a question that caused irritation. But I hope that no one remembers me anymore and I can still be part of the group
Maybe I will write what the Championships look like in Poland, I live in Norway, I live and work here, but every year I take part in the competition in my country.
Each year, the commission determines 15 categories and announces them in September to have time for preparation, and the competition takes place in May the next year. This is predetermined and brewers choose the categories in which they want to compete in a given year. I think it's fair because you're only competing in one beer style in a given category, and it also makes organization easier. For example, this year I'm competing in five categories because the rest simply don't suit me, but it's not a problem for me in any way. With this solution in the competition, if you make the best beer in a given category, you win, you do not have to beat great beers from another type in a given subclass. At the Norwegian Championships in 2022, I received a diploma for the best oat stout, but apparently I lost the finals to the porters.
This is just my reference to ongoing conversations, there is absolutely nothing negative in this post.
By the way, I will ask if after Thursday's meeting it is known when this year's medalists will be announced?
 
What's more, with this solution you can focus on greater diversity because in the categories you define you are not limited to, for example, American India Pale Ale, but you can specify in a given year, e.g. New Zealand Session West Coast IPA, Cold IPA, White IPA, e.g. Czech Pilsner and Italian Pilsner and these beers do not compete with each other, they are assessed as separate categories, and only compete with each other for the title of Grand Champion among gold medals, which is normal. :)
 
Tilbake
Topp