Det aller meste av bunnfallet i fatene kommer fra uklart øl i tappeøyeblikket, og er nesten umulig å unngå. Filtrering er en mulighet, en annen er tapping fra fat til fat etter at ølet har klarnet. Naturlig karbonering tilføyer lite til ingen ting. x gram sukker blir til 50% kullsyre og 50% alkohol.
Vi bruker mye naturlig karbonering da det er praktisk og enkelt, samtidig som man sparer litt Co2. 1 volumenhet Co2 (1 liter Co2/liter øl) er ca 2 gram, så ved å tilføre feks 2 volumenheter til 18 liter så bruker man 76 gram Co2. I tillegg forbrukes ca 80g Co2 for å presse ut ølet, samt litt til priming/vask o.l. Man kan kanskje da regne 200g Co2 per fat ved kunstig karbonering og 125g ved naturlig karbonering. Sist vi fylte betalte vi totalt 90 kr/kg. Vi har da en Co2 kostnad på 18 kr/fat ved naturlig karbonering og en kostnad på 11,25 + ca 100g sukker ved naturlig karbonering. Ikke rare forskjellen og ikke rare kostnaden heller :biersmile: