Noen nybegynnerspørmål rundt Corneliusfat

Det aller meste av bunnfallet i fatene kommer fra uklart øl i tappeøyeblikket, og er nesten umulig å unngå. Filtrering er en mulighet, en annen er tapping fra fat til fat etter at ølet har klarnet. Naturlig karbonering tilføyer lite til ingen ting. x gram sukker blir til 50% kullsyre og 50% alkohol.

Vi bruker mye naturlig karbonering da det er praktisk og enkelt, samtidig som man sparer litt Co2. 1 volumenhet Co2 (1 liter Co2/liter øl) er ca 2 gram, så ved å tilføre feks 2 volumenheter til 18 liter så bruker man 76 gram Co2. I tillegg forbrukes ca 80g Co2 for å presse ut ølet, samt litt til priming/vask o.l. Man kan kanskje da regne 200g Co2 per fat ved kunstig karbonering og 125g ved naturlig karbonering. Sist vi fylte betalte vi totalt 90 kr/kg. Vi har da en Co2 kostnad på 18 kr/fat ved naturlig karbonering og en kostnad på 11,25 + ca 100g sukker ved naturlig karbonering. Ikke rare forskjellen og ikke rare kostnaden heller  :biersmile:
 
Det er vel noen som har hevdet at de får finere karbonering med "mindre bobler" ved naturlig karbonering. Jeg har alltid tvangskarbonert, så jeg har lite erfaring med naturlig karbonering i fat.
 
Det er nok bare en myte. Co2 er Co2, uavhengig om den kommer fra gjæring eller fra en tank.
 
Det kan vel være foskjell på hvor klart det har blitt før du tapper og dermed foskjell på hva Co2en slipper seg løs fra på, uklart øl skummer jo mer enn klart øl, og noen sliper tillogmed ujevnheter i glasset for at Co2n skal komme fra
 
Kommer an på fatet. Har et nytt ett med svart topp og et nytt ett med rød/brun topp. Kan måle når jeg kommer hjem.
 
Kjempe fint det, har en finn annonse hær som du kan se bilde  :ilike:

http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=24702555&folderId=592557
 
Marius Hegglund skrev:
Kjempe fint det, har en finn annonse hær som du kan se bilde  :ilike:

http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=24702555&folderId=592557

Fatet mitt er 19l av denne typen:
http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_266&products_id=1589
ikke som dette bildet:
http://vinogbar.no/product_info.php?cPath=198_266&products_id=1312
Jeg har to nye fra høstens fellesbestilling, og tre brukte fra candirect, alle er akkurat likedan.
Vinogbar bildene er ikke riktige heller tror jeg,for når de har 19l så har de av den sorte typen, aldri sett de røde.
 
Jeg kjøpte samme settet, men fra brygging.no. Da var det med rød/brun topp. Dette settet kom opprinnelig fra Brouwland/Brewferm. Tror kanskje det er det samme settet.
 
So far so good - har det en trenger.

Fat, gass, regulator og slanger. Kan nok får det langt billigere om man får brukt fat og ombygd brannslukkingsapparat dog men.
 
Har foresten et orginalt tappetårn i tre fra spania som jeg tengte eller ikke tengte å bruke, litt usikker, men det er bra tøft med håndskjærte detaljer og greier, eneste som mangler er vel krana tror jeg,
 
Hei! Hiv mæ på her:) fikk mye svar på en del spørsmål ang corneliusfat fat her:)
Har kjøpt 3x 9 liter fat.
Det æ lure på e om dem må stå med trykk fra flaska hele tida under lagring?
Har ett fat med weisbier å 2 med Pale ale,
Det med weisbier e med sukkerlake å bare trykksatt ett par dager.
Mens Pale alen e kun tvangskarbonert.
Har 3 fat å bare 2 koblinge på flaska.....
 
Det med sukkerlake trenger bare utlufting og trykksetting så lokket er tett før sukkerlaken begynner å gjære og dermed trykket øker så ikke bruk begge deler.
De andre må stå med trykk til karbonering er ferdi.
Alle må ha trykk under tapping.
 
Tilbake
Topp