Jeg har en kjenning som ønsker å begynne med ølbrygging, og skal kjøpe inn utstyr ganske snart (foreløpig kun ekstrakt-brygging, men all-grain kommer etterhvert). Han kunne tenke seg å lage noe lignende Nøgne Ø sin Brown Ale som sin første øl, men altså basert på ekstrakt, med steeping av spesialmalt.
Man kan vel ikke forvente noe utbytte fra spesialmalten som blir steepet (trekke i en bh-pose på knappe 70 grader i en halvtime), og man kan kun beregne utbytte fra maltekstrakten, right? Om jeg setter brewhouse efficiency til 0% vil den kun regne med ekstrakten. Og siden ekstrakt ikke gjærer like godt ut som ved all-grain, bør jeg kanskje satse på litt høyere OG enn 1,050 for ikke å risikere ned mot 4% til slutt? Med en OG på 1,057, og utgjæring til 1,018-20 så vil den havne på litt i overkant av 5% alkohol, og uansett ikke mer enn litt over 5,5% om den skulle gjære ned mot 1,014.
Jeg har prøvd å sette opp en oppskrift i beersmith basert på den over her, og lurer egentlig bare på om det er noen grunn til at dette ikke skal bli godt, og om jeg eventuelt har bommet totalt med logikken min her?
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size: 22,00 L
Boil Size: 27,00 L
Estimated OG: 1,057 SG
Estimated Color: 41,0 EBC
Estimated IBU: 27,9 IBU
Brewhouse Efficiency: 0,00 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
0,50 kg Light Dry Extract (15,8 EBC) Dry Extract 9,80 %
3,60 kg Pale Liquid Extract (15,8 EBC) Extract 70,59 %
0,40 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC) Grain 7,84 %
0,25 kg Amber Malt (100,0 EBC) Grain 4,90 %
0,25 kg Brown Malt (128,1 EBC) Grain 4,90 %
0,10 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 1,96 %
75,00 gm Crystal [2,80 %] (60 min) Hops 22,6 IBU
30,00 gm Crystal [2,80 %] (15 min) Hops 4,5 IBU
30,00 gm Crystal [2,80 %] (2 min) Hops 0,8 IBU
1 Pkgs Dry English Ale (White Labs #WLP007) Yeast-Ale