1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Nøgne Ø brown ale. Noen som har oppskrift?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av RuneS, 22 Nov 2011.

  1. RuneS

    RuneS
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    NØ brown ale er et øl jeg liker godt, og det ville vært morsomt å kjenne oppskriften.

    De gir noen ledetråder på nettsiden. http://nogne-o.com/constant-production/brown-ale.html
    Noen som har en ferdig oppskrift?

    Tenkte å booste den til omkring 5,5 % vol.alk forresten. Men det tror jeg blir etter at jeg nailer originalen.

    Rune
     
  2. Peter T

    Peter T
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tøyen, Oslo
    Dette kan jeg også tenke meg å prøve.
    Har du prøvd å sende en mail?
     
  3. audun!

    audun!
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja, dette hadde vært spennende:)
    Håper det lar seg gjøre å få stabla en oppskrift på beina!
     
  4. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Her er hvordan jeg ville kjørt denne, på bakgrunn av hva Nøgne-Ø avslører. (Er litt usikker på sammensetningen av Caramel/Crystal, Amber, og Brown malt)
    EDIT: Mulig jeg er helt på jordet mtp. humle-skjemaet og mengdene. Det kan virke som NØ er en stor fan av late-hopping, men for å i det hele tatt få bitterhet ut av Crystal med sine ynkelige 2.8% alfasyre bør man kanskje ha en solid dose bitterhumle.

    Nogne O Brown Ale Clone-Trial
    --------------------------------------------------------------------------

    General
    --------------------------------------------------------------------------
                       Category: English Brown Ale
                    Subcategory: Northern English Brown Ale
                    Recipe Type: All Grain
                     Batch Size: 23 L
                  Volume Boiled: 27.5 L
                Mash Efficiency: 78 %
            Total Grain/Extract: 5.00 kg
                     Total Hops: 118.0 g

    Ingredients
    --------------------------------------------------------------------------
               3.9 kg Maris Otter Pale Ale Malt
              0.42 kg British Crystal 55°L
               0.3 kg Amber Malt
               0.3 kg Brown Malt
              0.08 kg Chocolate Malt
                 58 g Crystal (Pellets, 2.8 %AA) boiled 60 minutes.
                 30 g Crystal (Pellets, 2.8 %AA) boiled 15 minutes.
                 30 g Crystal (Pellets, 2.8 %AA) boiled 1 minutes.
               Yeast: White Labs WLP007 Dry English Ale

    Notes
    --------------------------------------------------------------------------
    Mash 1 Hour @ 68*C

    Vital Statistics
    --------------------------------------------------------------------------
     Original Gravity: 1.049
     Terminal Gravity: 1.014
                Color: 17.52 SRM
           Bitterness: 27.4 IBU
    Alcohol (%volume): 4.6%
     
  5. Tor Gilje

    Tor Gilje
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Noen som har prøvd denne.
     
  6. GeirH

    GeirH
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stokmarknes
    Jeg har en kjenning som ønsker å begynne med ølbrygging, og skal kjøpe inn utstyr ganske snart (foreløpig kun ekstrakt-brygging, men all-grain kommer etterhvert). Han kunne tenke seg å lage noe lignende Nøgne Ø sin Brown Ale som sin første øl, men altså basert på ekstrakt, med steeping av spesialmalt.

    Man kan vel ikke forvente noe utbytte fra spesialmalten som blir steepet (trekke i en bh-pose på knappe 70 grader i en halvtime), og man kan kun beregne utbytte fra maltekstrakten, right? Om jeg setter brewhouse efficiency til 0% vil den kun regne med ekstrakten. Og siden ekstrakt ikke gjærer like godt ut som ved all-grain, bør jeg kanskje satse på litt høyere OG enn 1,050 for ikke å risikere ned mot 4% til slutt? Med en OG på 1,057, og utgjæring til 1,018-20 så vil den havne på litt i overkant av 5% alkohol, og uansett ikke mer enn litt over 5,5% om den skulle gjære ned mot 1,014.

    Jeg har prøvd å sette opp en oppskrift i beersmith basert på den over her, og lurer egentlig bare på om det er noen grunn til at dette ikke skal bli godt, og om jeg eventuelt har bommet totalt med logikken min her? ;)

    Recipe Specifications
    --------------------------
    Batch Size: 22,00 L     
    Boil Size: 27,00 L
    Estimated OG: 1,057 SG
    Estimated Color: 41,0 EBC
    Estimated IBU: 27,9 IBU
    Brewhouse Efficiency: 0,00 %
    Boil Time: 60 Minutes

    Ingredients:
    ------------
    Amount        Item                                      Type        % or IBU     
    0,50 kg      Light Dry Extract (15,8 EBC)              Dry Extract  9,80 %       
    3,60 kg      Pale Liquid Extract (15,8 EBC)            Extract      70,59 %     
    0,40 kg      Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC)    Grain        7,84 %       
    0,25 kg      Amber Malt (100,0 EBC)                    Grain        4,90 %       
    0,25 kg      Brown Malt (128,1 EBC)                    Grain        4,90 %       
    0,10 kg      Chocolate Malt (886,5 EBC)                Grain        1,96 %       
    75,00 gm      Crystal [2,80 %]  (60 min)                Hops        22,6 IBU     
    30,00 gm      Crystal [2,80 %]  (15 min)                Hops        4,5 IBU     
    30,00 gm      Crystal [2,80 %]  (2 min)                Hops        0,8 IBU     
    1 Pkgs        Dry English Ale (White Labs #WLP007)      Yeast-Ale
     
  7. Borgar

    Borgar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lindesnes
    Har noen klart å klone denne? Eller å lage noe som ligner?
     
  8. perottol

    perottol
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  9. Borgar

    Borgar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lindesnes
    Kjøpt:) takker!
     
  10. Hansenbrygg

    Hansenbrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Jeg testet oppskriften fra boken for et par uker siden. I boken står det 1.046 men min ble 1.047, men fargen er helt feil og ble alt for lys.
    63,1% Maris otter
    12,2% Munich 28ebc
    9,2% wheat malt
    7,1% amber malt (110ebc)
    5,5% crystal 78ebc
    2,9% brown malt

    Med denne oppskriften beregner beersmith fargen til 22,5EBC, mens den man kjøper på flaske sikkert er dobbelt så mørk som oppskriften over gir, muligens rundt 37-40 EBC

    Oppskriften sier 25 IBU, mens beersmith regner dette ut til ca. 35 IBU. Dette stemmer nok sikkert ganske bra og at større bryggerier har bedre utnyttelse av humlen.

    Det mangler en hel del på smaken også.

    Er det feilskrift i boken? Noen som har forslag til en oppskrift som er nærmere orginalen?
     
  11. Borgar

    Borgar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lindesnes
    Sikker på det ikke skal være crystal 80 L tilsvarende ca 150 EBC Det vil nok i alle fall gjøre noe med fargen. Var på NØ og kjøpte alle ingrediensene og brygget denne på onsdag. Kommer tilbake med oppdatering om ca to uker!
     
  12. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mangler det ikke sjokolademalt i oppskriften?
     
  13. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ta en titt på hjemmesidene til NØ
    dette ser mer ut til å være maltsammensettingen for Imperial Brown Ale, ikke Brown Ale
     
  14. Borgar

    Borgar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lindesnes
    Da sitter nok du på mer informasjon enn oss vanlige dødelige, Gahr. I følge oppskriften som er presentert i boka skal det ikke være sjokolademalt. Men, jeg stusset selv på at vørteren så mye lysere ut enn hva jeg hadde forventet, så det kan godt være du har et poeng. Hvor mye sjoko snakker vi i så fall om tror du?
     
  15. Borgar

    Borgar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lindesnes
    Jo, sannelig skal det være sjoko. "Ingredients: Maris Otter, wheat, chocolate, brown, amber, and caramel malt, Aurora and East Kent Goldings hops, English ale yeast, and our local Grimstad water."

    Hvor mye?
     
  16. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    men ikke no Munich


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  17. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hvor mye? Kanskje til du oppnår ønsket farge


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  18. Borgar

    Borgar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lindesnes
    Da får jeg prøve en batch nr 3 med denne. Den første bommet jeg på OG. Den andre gikk helt etter planen, men mangler tydeligvis sjoko og riktig farge. Dette er favorittøla til kona, så denne må jeg få til!

    Akkurat nå ser jeg at det ikke bare er fordeler med å brygge 50 liter i slengen...

    Edit: Hmm, ikke noe munich heller nei... Erstatte mengde munich med marris otter?
     
  19. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Har egentlig ingen anelse, leser bare på innholdsfortegnelsen på hjemmesidene deres
     
  20. Hansenbrygg

    Hansenbrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Lurer på hvor mange av de andre oppskriftene i "Øl brygging fra hånd til munn" som er feil...  :bank2: dette var første jeg testet oppskrifter fra denne boken og brygget heldigvis bare 18 liter, mot normalt 110
     

Del denne siden