1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Norwegian Wood

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av joques, 29 Sep 2008.

  1. joques

    joques
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    Prøvde nylig Norwegian Wood, som omsider har kommet til Polet. Får se om det varer lenger enn Schenkerla Rauchbier, som allerede er vekke fra hyllene  :mad:  (Det derre røyk-hveteølet de har tatt inn i stedet synes jeg er verken fisk eller fugl - tynt i smaken og ikke noe spesielt hveteølpreg.)

    Dette er visst en litt annen sjanger enn det tradisjonelle tyske røykølet. For det første er det en ale, og ikke nok med det men den er mye mer fruktig enn de fleste andre ale jeg har smakt. Og en spicy-smak som jeg ikke helt klarer å definere. Det er med andre ord mye mer som foregår i smaken på dette ølet enn bare røykpreget. Jeg vet ikke helt hva jeg synes om det - når jeg drikker et røykøl, så er det den intense røyksmaken jeg er ute etter. Her blir den delvis kamuflert. Det blir ret og slett et litt mer pysete øl enn jeg så for meg.

    Man kunne kanskje si at dette er et greit novise-røykøl, eller så kan man si at dette er en helt annen sjanger (type trad norsk gårdsbrygg eller lignende) og derfor ikke kan sammenlignes med tyske røykøl. Jeg må nok ta en eller to til før jeg klarer å bestemme meg. Helt klart er iallfall at jeg selv skal brygge røykøl snart (når _det_ suget kommer over en, er det like sterkt som lambik-suget ;) ). Dette ølet har fått meg til å innse at jeg ikke nødvendigvis trenger å bruke en lager-gjær for å lage røykøl, så lenge jeg sørger for å dempe esterproduksjonen og gjærer frem en så ren profil som mulig så røyksmaken slipper til.
     
  2. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du kjenner vel blant annet eineren? Meningen fra Haandbryggeriets side er vel nettopp å lage en moderne versjon av et tradisjonelt norsk gårdsbrygg? Mener å huske at de bruker White Labs WLP351 til gjæringen. Jeg liker det godt.
     
  3. Richard

    Richard
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Haandbryggeriet bruker denne gjæren:

    WLP023 Burton Ale Yeast
     
  4. joques

    joques
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    Jeg må si at hvis det var einersmak i det ølet, så var det ikke noe som hoppet opp og bet meg i nesa :)  Den sterkeste smaken jeg fikk med meg, var en intens fruktighet.
     
  5. Steinarja

    Steinarja
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bodø
    Jeg synes Norwegian Wood var en spennende opplevelse, å navnet passer perfekt.
    Med en gagn jeg kjente aromaen fra denne, fikk jeg sterke asosiasjoner til skogstur og bålkos.
    Smaken hadde en meget behagelig mengde med røyk (etter min smak), å mye spennendsmak fra einer og noe humle.
     
  6. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja, til vanlige ales, men ikke til Norwegian Wood. Da bruker de 351, etter det jeg har hørt.
     
  7. Espen Lothe

    Espen Lothe
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Florø
    Det stemmer det, Gahr. Dei brukar kveiteølgjære til både Norwegian Wood og Dark Force (kveitestout).
     
  8. joques

    joques
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Oslo
    Da er det ikke så rart at jeg synes den var fruktig :)
     
  9. Richard

    Richard
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ok, det viste jeg ikke. Jeg vet at de bruker den gjæren til hveteøl, men jeg viste ikke at den gikk i NW og DF.
     
  10. Yngwie

    Yngwie
    Expand Collapse
    Dommerkomitemedlem

    I påskeølet også, de to siste år, I think.
     
  11. Grove

    Grove
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    De er ganske glade i hveteølgjæren, og det virker som om de kommer til å bruke den i flere av ølene sine i fremtiden da den. Det er helt klart en utradisjonell måte å bruke en slik type gjær på, noe som gir ølene deres en annerledes smaksprofil. Er lurt av dem å prøve å gjøre noe som skiller dem fra resten av mikrobryggeriene. Jeg synes det fungerer ganske bra.
     
  12. Eduard

    Eduard
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har satt en flaske NW i kjøleskapet og får se når jeg får nyte den. Gleder meg! Så forresten Schlenkerla's Hveterøykøl på vinmonopolet på Briskeby for ca halvannen uke siden, hvis det skulle hjelpe noen. Bestemte meg for ikke å kjøpe en der og da.
     
  13. aarekol

    aarekol
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja her går assosiasjonene i retning gammelt eldhus. Øllet har mye smak, fruktig og godt og jeg mener å kjenne et hint av ''brakje''/einer. Det er jo ganske interessant at de lager en moderne tilnærming til tradisjonelt vestlandsøl/gårds-øl. Vil ikke si at det på noen måter er en ''novice'' tilnærming til røyk-øl.
     
  14. Nidveg

    Nidveg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Etter et besøk på uglebo ved Blindern har jeg bestemt meg: dette ølet er på topp-ti-lista mi. Så herlig at jeg må prøve noe liknende.
     
  15. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tror forøvrig Haandbryggeriet har gått over til å gjære Norwegian Wood utelukkende med en stamme Brettanomyces Anomalus (fra Wyeast), slik de gjør med Hesjeølet og Ardenne Blond også.
     
  16. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg drar frem denne igjen. Hadde håpet å brygge denne neste helg. Men jeg finner ikke WLP351. Noen som har alternativer, som jeg kan få tak i i løpet av uken?
     
  17. Jørn Hammerud

    Jørn Hammerud
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    I BYO fra mai/juni 2011 foreslår de følgende til klonen de har snekret sammen:

    Wyeast 3638 (Bavarian Wheat),
    White Labs WLP315 (Bavaria Weizen
    Yeast) or other wheat/wit yeast
    (2 qt./2 L yeast starter)
     
  18. kintii

    kintii
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Mandal
    Denne ble litt for spesiell for meg. Altfor karbonert, skarp og salt. Men kanskje det er noe som kan gro på meg omsider. Men får vente en stund til jeg kjøper denne igjen.
     
  19. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hvordan vil det være med W001 Brett I: Brettanomyces fra Vestbrygg? Et alternativ?
     
  20. nordhagen

    nordhagen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandefjord
    Jeg synes også denne er veldig god. Dessuten er det interessant med ølsorter som lener seg mot særnorsk tradisjon og smaksunivers.

    Kunne godt tenkt meg å prøve meg på noe liknende. Noen som tør å prøve seg på en oppskrift? Er litt for novise til å prøve selv.
     

Del denne siden