Har gått til innkjøp av en Speidel 20L og første brygg er unnagjort. Mer eller mindre vellykket. Først og fremst har jeg nok kværnet malten for fint (ca 1.1mm) da gjennomstrømmingen av vørter var ganske lav. Rørte x antall ganger. Utbyttet ble sånn omtrent som forventet, bortsett fra at jeg endte opp med 20L istedetfor 25 som planlagt. Noe som resulterte i en OG 10 poeng over forventet.
Ser mange lar være å benytte skyllevann. Vurderer også dette først og fremst fordi det er vanskelig å kontrollere at skyllingen ikke kommer under 1010SG. Hvordan kan man kontrollere dette?
En ide jeg har er å istedetfor å benytte skyllevann, heller vanne ut mesken på slutten av mesketiden. Ved utmesk, slik at man uten skylling oppnår ønsket volum. Bare helle 78C varmt vann ned langs siden til ca ønsket sluttvolum. (Forutsetter da at man vet mengden vann man har benyttet og sånn ca hvor mye vann malten trekker til seg). Burde man ikke da oppnå et litt høyere utbytte enn ved no-sparge, samtidig som man unngår å komme under 1010 og trekke ut tanniner av mesken?
Ser mange lar være å benytte skyllevann. Vurderer også dette først og fremst fordi det er vanskelig å kontrollere at skyllingen ikke kommer under 1010SG. Hvordan kan man kontrollere dette?
En ide jeg har er å istedetfor å benytte skyllevann, heller vanne ut mesken på slutten av mesketiden. Ved utmesk, slik at man uten skylling oppnår ønsket volum. Bare helle 78C varmt vann ned langs siden til ca ønsket sluttvolum. (Forutsetter da at man vet mengden vann man har benyttet og sånn ca hvor mye vann malten trekker til seg). Burde man ikke da oppnå et litt høyere utbytte enn ved no-sparge, samtidig som man unngår å komme under 1010 og trekke ut tanniner av mesken?