Heisann!
Jeg har omsider kommet så langt som å ha brygget mit første øl, basert på juleøl ekstraktsettet til Per Inge Haavik. Gjærdunken har stått i kjelleren siden onsdag (snart en uke) og det popler fremdelses jevnt og trutt i gjærlåsen.
Jeg fulgte stort sett oppskriften som fulgte med, men det ble et par feiltrinn i løpet av kvelden. Det jeg lurer på er hvor alvorlige disse tabbene er! Kan jeg like godt tømme det ut med en gang?!?
Jeg tror jeg har gjort det meste riktig frem til vørterern ble kjølt ned. OG ble 1052. Da vørteren var kommet i gjærdunken, tømte jeg tørrgjæret oppi, og satte på lokket. Så kom jeg på etter 10 min at dunken skulle ristes for å blande inn mest mulig oksygen. Dunken ble altså ristet etter beste evne etter gjæren var rørt inn. Er dette krise, eller spiller det liten/ingen rolle?
Så, da jeg løftet dunken etter håndtaket ble noe av vannet i gjærlåsen (springvann, ukokt) sugd ned i dunken. Er denne mengden nok til å potensielt forurense vørteren?
Når gjæringen er ferdig og jeg løfter av lokket, hvor lett er det å avgjøre om ølet er forurenset og dermed ødelagt? Er det noen sikre kjennetegn? Vil bare slippe å flaske 20 liter brygg for ingenting...
Så til slutt et mer optimistisk spm... Hvis det viser seg at brygget er ok, hvor mye sukker skal jeg bruke til karbonering for 22 liter ferdig øl? Etter oppskriften skal det være 100 gr til 25 liter, blir det enkelt og greit 88 gr til 22 liter?
Takker for alle svar! Er utrolig spent på resultatet... Det er vel bare å prøve igjen hvis det slår feil, men det knytter seg tross alt en del forventninger til første brygg...
Jeg har omsider kommet så langt som å ha brygget mit første øl, basert på juleøl ekstraktsettet til Per Inge Haavik. Gjærdunken har stått i kjelleren siden onsdag (snart en uke) og det popler fremdelses jevnt og trutt i gjærlåsen.
Jeg fulgte stort sett oppskriften som fulgte med, men det ble et par feiltrinn i løpet av kvelden. Det jeg lurer på er hvor alvorlige disse tabbene er! Kan jeg like godt tømme det ut med en gang?!?
Jeg tror jeg har gjort det meste riktig frem til vørterern ble kjølt ned. OG ble 1052. Da vørteren var kommet i gjærdunken, tømte jeg tørrgjæret oppi, og satte på lokket. Så kom jeg på etter 10 min at dunken skulle ristes for å blande inn mest mulig oksygen. Dunken ble altså ristet etter beste evne etter gjæren var rørt inn. Er dette krise, eller spiller det liten/ingen rolle?
Så, da jeg løftet dunken etter håndtaket ble noe av vannet i gjærlåsen (springvann, ukokt) sugd ned i dunken. Er denne mengden nok til å potensielt forurense vørteren?
Når gjæringen er ferdig og jeg løfter av lokket, hvor lett er det å avgjøre om ølet er forurenset og dermed ødelagt? Er det noen sikre kjennetegn? Vil bare slippe å flaske 20 liter brygg for ingenting...
Så til slutt et mer optimistisk spm... Hvis det viser seg at brygget er ok, hvor mye sukker skal jeg bruke til karbonering for 22 liter ferdig øl? Etter oppskriften skal det være 100 gr til 25 liter, blir det enkelt og greit 88 gr til 22 liter?
Takker for alle svar! Er utrolig spent på resultatet... Det er vel bare å prøve igjen hvis det slår feil, men det knytter seg tross alt en del forventninger til første brygg...