OG, FG, BU:GU og BV

Så vidt jeg vet er BU:GU = forholdet mellom OG og IBU. Hvor logisk er det? Ville det ikke være mer naturlig å se på FG i forhold til IBU for å si noe om balansen?

Jeg har også hørt om en skala kalt BV eller Balanseverdien. Det skal visst si noe om OG, FG og IBU. Er det noen som kjenner til denne måle-enheten?
 
Bitterheten blir ikke bare balansert av det ufermenterte sukkeret som er igjen i ølet. Det blir også balansert av alkoholen og av smaksbidraget fra maltet. FG sier ikke noe om de to sistnevnte; det gjør OG.
 
Har ikke tenkt så mye på den. Grunnen til det er at det er vanskelig å isolere tall fra totalopplevelsen. En saison med FG 1003 kan jo sies å risikere overdrevet bitterhet ift fylde, men saisongjær produsere glyserol som gir fylde. Og tjukt skum kan påvirke. Og hvis du har hvete. Vanntilsetninger påvirker også. Så det er ikke så lett å binde seg fast til sånne forholdstall.
 
Tilbake
Topp