AndyHagen
Norbrygg-medlem
Hei dere,
Det sies at det skjer flest fallskjermulykker med de som har hatt mange nok hopp til å havne i "komfortsonen" der man føler seg rimelig dreven.
På mitt 15. brygg havnet jeg der. Kanskje. Det er der du kommer inn, og kanskje kan hjelpe meg med en vurdering.
Det er snakk om en Hoegaarden-klone. To, 20 og 40g av hhv kamille, koriander og appelsinskall. Gjæret forholdsvis varmt, 24C etter stormgjæring. Så langt, så greit.
Men så begynte det å gå sakte, slik det gjerne gjør med WLP400. Og jeg skulle hjelpe til. Den var på 1.016, og forventet var 1.011, må vite.
Jeg tok først en prøve med vintyv. Pent og rolig, stillestående luft over karet, og ikke noe herjing.
Men etter lokket var satt på plass tenkte jeg at det var lurt å resuspendere litt gjær for å presse ølet ned et par poeng til. Så jeg tok tak i dunken og satte den i bevegelse, slik at det ble en skikkelig whirlpool der inne.
Og gjorde jeg dette én gang? Neida, dette gjorde jeg tre ganger i løpet av seks dager, alle ganger etter først å ha tatt av lokket og samplet en prøve. FG skulle ned, da serru.
Etter siste gangen, fikk jeg et slikt øyeblikk da jeg begynte å tenke på den nært forestående flaskingen, og hvordan jeg måtte huske å.........å ikke plaske for mye med vørteren for å unngå oksidering:
Jeg har allerede kjent en antydning til en smak av noe. Jeg er ganske var på usmaker. Men jeg klarer ikke å sette fingeren på om det kan skyldes kamille, appelsinskall, koriander - eller om det er starten på 25 L flytende våt papp. Og jeg husker ikke om det var der fra starten av. Og akkurat nå tør jeg ikke åpne det helvetes lokket en gang til.
Jeg spør derfor (og lover å komme med fasiten når den er klar):
1. Tror dere dette ble for mye oksygen for et stakkars hveteøl?
2. Og kommer usmakene med en gang, eller når ølet har stått en god stund på flaske?
Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at jeg foretrekker å sende dette til "energigjennvinning" hos nærmeste renseanlegg fremfor å ende opp med 60-70 flasker flytende papp.
Jeg ønsker å finne ut av dette før flasking, med andre ord. Dvs. nuh.
Så. Er det noen som kunne tenke seg å mene noe om dette?
Det sies at det skjer flest fallskjermulykker med de som har hatt mange nok hopp til å havne i "komfortsonen" der man føler seg rimelig dreven.
På mitt 15. brygg havnet jeg der. Kanskje. Det er der du kommer inn, og kanskje kan hjelpe meg med en vurdering.
Det er snakk om en Hoegaarden-klone. To, 20 og 40g av hhv kamille, koriander og appelsinskall. Gjæret forholdsvis varmt, 24C etter stormgjæring. Så langt, så greit.
Men så begynte det å gå sakte, slik det gjerne gjør med WLP400. Og jeg skulle hjelpe til. Den var på 1.016, og forventet var 1.011, må vite.
Jeg tok først en prøve med vintyv. Pent og rolig, stillestående luft over karet, og ikke noe herjing.
Men etter lokket var satt på plass tenkte jeg at det var lurt å resuspendere litt gjær for å presse ølet ned et par poeng til. Så jeg tok tak i dunken og satte den i bevegelse, slik at det ble en skikkelig whirlpool der inne.
Og gjorde jeg dette én gang? Neida, dette gjorde jeg tre ganger i løpet av seks dager, alle ganger etter først å ha tatt av lokket og samplet en prøve. FG skulle ned, da serru.
Etter siste gangen, fikk jeg et slikt øyeblikk da jeg begynte å tenke på den nært forestående flaskingen, og hvordan jeg måtte huske å.........å ikke plaske for mye med vørteren for å unngå oksidering:
Jeg har allerede kjent en antydning til en smak av noe. Jeg er ganske var på usmaker. Men jeg klarer ikke å sette fingeren på om det kan skyldes kamille, appelsinskall, koriander - eller om det er starten på 25 L flytende våt papp. Og jeg husker ikke om det var der fra starten av. Og akkurat nå tør jeg ikke åpne det helvetes lokket en gang til.
Jeg spør derfor (og lover å komme med fasiten når den er klar):
1. Tror dere dette ble for mye oksygen for et stakkars hveteøl?
2. Og kommer usmakene med en gang, eller når ølet har stått en god stund på flaske?
Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at jeg foretrekker å sende dette til "energigjennvinning" hos nærmeste renseanlegg fremfor å ende opp med 60-70 flasker flytende papp.
Jeg ønsker å finne ut av dette før flasking, med andre ord. Dvs. nuh.
Så. Er det noen som kunne tenke seg å mene noe om dette?