Oksygenpumpe, noe vits?

Bruker i dag en mørtelvisp på kraftig drill og føler jeg får inn bra med oksygen. Brygger stort sett øl på OG 1.055-1.065. Har blitt litt mer pes med visp nå som jeg har installert brønn for sensor i gjæringskaret men det går greit om man er oppmerksom. Vurderer imidlertid denne. Vil den kunne tilføre mer oksygen enn en visp? Oppmot 8ppm? Står ingenting om det i spesifikasjonene såvidt jeg kan se. Hvor lenge må den gjerne stå på før nok oksygen er tilført?
 
Det der er ingen okysgenpumpe, men en luftpumpe. Lufta vi puster består av ca 21% oksygen.

Jeg hadde heller kjøpt et sett med oksygenflaske enn det der. Da er 60 sekunder nok. Mørtelvisp er sikkert flott, men det er jo noe gris i forhold til en liten flaske. Også er det slett ikke sikkert at mørtelvisp er helt food grade heller?
 
noe sånt? https://www.aliexpress.com/item/0-5...23cb-4358-bd3d-70f5c0aaa559&priceBeautifyAB=0

Hvordan får jeg koblet den til noe sånt https://www.jula.no/catalog/verktoy...ng/sveising/sveisegass/oksygenflaske-218532/?

Er egentlig ikke noe som helst gris med mørtelvisp, bare litt teknikk så går det fint. Og jeg tok den ikke rett fra murerbøtta :) Har kun vært brukt til øl og får gode doser StarSan før bruk. Så spm er heller vil øl på OG rundt 1.060 bli bedre med ren oksygen tilført enn med visp?
 
Det finnes en tråd her på forumet med delenr. til Jula for alt du trenger.
Tidligere måtte den bestilles hos Jula.
 
Ja. Tørrgjær har nok steroler i reserve etter oppdyrkingen til 4-5 celledelinger, som er det optimale for å lage god øl. Du ønsker heller ikke for mye delinger :).

Jeg har brygget i noen år men det er første gang jeg hører at man ikke trenger å tilføre oksygen til tørrgjær. Jeg måtte sjekke og denne fyren har nok empirisk bevis (samt støtte fra Fermentis) til å bekrefte det du sier:
https://discussions.probrewer.com/showthread.php?53010-Dry-yeast-needs-aerating-wort
Jeg høster ofte gjæren og selv da er etter sigende oksygentilførsel unødvendig, før etter 4-5 pitch. Det er imidlertid litt snodig at tørrgjær fra Fermentis holder på denne spesielle egenskapen ("a specific know-how of the Lesaffre Group") selv etter høsting mens f.eks Wyeast anbefaler 12-15 ppm:
 
Jada. Det er forskjell på tørr og ferskgjær. Derfor har Wyeast andre anbefalinger. Databladene til Fermentis og Lallemand sier ihvertfall at O2 ikke skal brukes ved første pitch.
 
Jeg har brygget i noen år men det er første gang jeg hører at man ikke trenger å tilføre oksygen til tørrgjær. Jeg måtte sjekke og denne fyren har nok empirisk bevis (samt støtte fra Fermentis) til å bekrefte det du sier:
https://discussions.probrewer.com/showthread.php?53010-Dry-yeast-needs-aerating-wort
Jeg høster ofte gjæren og selv da er etter sigende oksygentilførsel unødvendig, før etter 4-5 pitch. Det er imidlertid litt snodig at tørrgjær fra Fermentis holder på denne spesielle egenskapen ("a specific know-how of the Lesaffre Group") selv etter høsting mens f.eks Wyeast anbefaler 12-15 ppm:

Jeg synes det høres heller merkelig ut at sterollagrene til tørrgjæren skal holde gjennom 5 brygg. Det blir jo som å si at du skal kunne gjære 100 liter med en pose - forutsatt at en pose holder til 20 liter - og de anbefaler jo ikke det. Så her er det noe som ikke henger på greip.
 
Jeg har brygget i noen år men det er første gang jeg hører at man ikke trenger å tilføre oksygen til tørrgjær. Jeg måtte sjekke og denne fyren har nok empirisk bevis (samt støtte fra Fermentis) til å bekrefte det du sier:
https://discussions.probrewer.com/showthread.php?53010-Dry-yeast-needs-aerating-wort
Jeg høster ofte gjæren og selv da er etter sigende oksygentilførsel unødvendig, før etter 4-5 pitch. Det er imidlertid litt snodig at tørrgjær fra Fermentis holder på denne spesielle egenskapen ("a specific know-how of the Lesaffre Group") selv etter høsting mens f.eks Wyeast anbefaler 12-15 ppm:
Tørrgjærprodusentene sier vel ganske tydelig at oksygen ikke skader, men heller ikke er nødvendig for øl med lav og middels gravity. Høygravity øl kan godt tilføres oksygen, ifølge Clayton Cone (husnissen hos Lallemand med 50 års erfaring. Lever han fremdeles, tro?). 2. generasjons tørrgjær er neppe annerledes enn 2. genersjons ferskgjær. At den skulle ha noen sterollagere i behold tviler jeg sterkt på.
 
Hm, jeg ser ikke noe i databladet til US-05 om at den ikke trenger ekstra O2 - https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/08/SafAle-US-05.pdf - men, det hadde jo vært praktisk om det stemte og var tilfelle.

Fra https://fermentis.com/tips-n-tricks/questions-and-answers/ :
Can you clarify if it is correct that no oxygenation is needed or not for your dry yeasts? And would there a difference between lagers and ales on this?
We don’t recommend aerating the wort in normal conditions. The dry yeast has been produced and dried with a specific know-how of the Lesaffre Group, in order to maximize the Ergosterols content of the cells. This allows the yeast to grow/multiply and ferment well.

However, you could aerate the wort in particular cases, for example if you recycle the yeast. There is no difference (for the O2) between Ale and Lager.

Det bekrefter jo også at påstanden om at dette holder i 4-5 brygg ved høsting er feil.
 
Jeg har alltid lest første pitch, aldri gjenbruk. 4-5 brygg kommer nok antagelig fra 4-5 celledivisjoner.
 
Hm, jeg ser ikke noe i databladet til US-05 om at den ikke trenger ekstra O2 - https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/08/SafAle-US-05.pdf - men, det hadde jo vært praktisk om det stemte og var tilfelle.
Hm, det var rart mente jeg hadde lest det forrige gang jeg slo opp US05. Hos Lallemand er det nevnt: http://www.lallemandbrewing.com/wp-...11/LalBrew_New_England_Datahseet_11201701.pdf

"LalBrewTM New England yeast has been conditioned to survive rehydration. The yeast contains an adequate reservoir of carbohydrates and unsaturated fatty acids to achieve active growth. It is unnecessary to aerate wort upon first use."

Denne her er også interresant:
 
Hm, det var rart mente jeg hadde lest det forrige gang jeg slo opp US05. Hos Lallemand er det nevnt: http://www.lallemandbrewing.com/wp-...11/LalBrew_New_England_Datahseet_11201701.pdf

"LalBrewTM New England yeast has been conditioned to survive rehydration. The yeast contains an adequate reservoir of carbohydrates and unsaturated fatty acids to achieve active growth. It is unnecessary to aerate wort upon first use."

Denne her er også interresant:

Den første der har jo vært presentert her tidligere, og det var vel klart at det måtte være Fermentis det var snakk om. Det har sirkulert såpass mange uoffisielle uttalelser fra dem at det ikke var overraskende. Men det er jo kjekt å få det bekreftet. Ser at denne informasjonen er tatt inn på FAQ-siden deres, i alle fall. Ellers tar det vel litt tid før de får somlet seg til å revidere alt de har liggende, så det kan godt hende det ligger motstridende info og flyter.

Jeg må innrømme at det er litt OK å få bekreftet at det ikke er noe poeng i å rehydrere. Det har vært temmelig åpenbart at det blir godt øl om du lar det være, også.

Jeg kan ikke finne noe sted i det nye som blir presentert at dette ikke gjelder for lagergjær. Så dermed går jeg ut fra at det bare er å strø 34/70 rett i dunken, også:).
 
  • Like
Reaksjoner: jab
Tilbake
Topp