Oksygentilførsel på øyemål

Svarte på det også, men igjen poenget mitt der var det står ingenting i yeast at ølet blir bedre med 2ppm mer O2. Det står du får er O2, det står det betyr noe for formering av gjær.

Har du nok gjæ


Du trenger O2 for at gjæren skal formere seg. Har du nok gjær trenger du ikke O2 og får raskere start. Men nok om det, lag stor nok starter så er problemet løst. At boblene er så store eller så store betyr svært lite i den virkelige verden. En kan virkelig studere seg ihjel, frykte usmaker og ha det veldig vanskelig i denne morsomme enkle prosessen det er å lage god øl. Noen elsker å nerde og det er bra for dem, jeg liker å brygge, eksperimentere, ha det gøy og smake. Forskjellig tilnærming av byggingen bare.

Har tømt ut massevis av øl oppover fordi jeg ikke likte utfallet av å prøve noe nytt, men det har aldri stammet fra risting, luft, ren O2, boblestørrelse e.l

Joda. Det er jo greit det. Men samtidig, mindre danning av nye gjærceller gir også færre estere.. f.eks. Så hvis gjæren ikke har nok oksygen men man vil ha vekst for å få en viss gjærprofil så.. osv.. Alt henger sammen, og det er ofte mer å tenke på enn det man tenker først, men av og til er det ikke så mye å tenke på heller. Men uansett. Man brygger som man selv vil. Det er litt hysteri i denne hobbyen, innimellom er det artig og interessant, andre ganger er det overtenking, man må bare velge selv hvilken av de to man føler at noe er.

Jeg svarte bare på bakgrunn av Yeast ble nevt, og svarte med det som stod i boken. Har ingen tanker om hva andre bør gjøre i dette tilfellet.
 
Slik jeg har forstått det er det ikke så viktig hvilke metode man benytter for å tilføre oksygen på øl med lavere OG. Brygger man sterke øl derimot kan for lite tilført O2 føre til at gjæren ikke klarer jobben like godt. Risting av gjæringsdunk gir ikke like høy metning som tilførsel av ren oksygen. Det er dog mange faktorer som spiller inn her. Jeg velger ren O2. Kostnaden er ikke allverdens (synes jeg), det er enkelt, og jeg får tilført rikelig med oksygen, til alle typer øl.
 
Men må det ristes inn? Vi vet jo at naturen tilstreber likevekt. Og får den litt tid på seg, (naturen), så vil oksygen, karbondioksid og andre saker og ting være omtrent likt fordelt i et lukket rom. Gasser går jo relativt fritt inn og ut av væsker, har jeg hørt.

Her trenger vi nok en fysiker. Håper han hører oss, for dette blei jeg ganske nysgjerrig på - sjøl om jeg ikke tror det har så mye relevans for bryggepraksisen min. Prøvde å google meg fram, men det blei like uklart.
 
Her trenger vi nok en fysiker. Håper han hører oss, for dette blei jeg ganske nysgjerrig på - sjøl om jeg ikke tror det har så mye relevans for bryggepraksisen min. Prøvde å google meg fram, men det blei like uklart.

Som Amarillo skrev så er det likevekt som er greia. Er det mer oksygen (luft) i headspace enn i ølet, så vil oksygen bli raskere plukket opp i ølet ved risting til likevekt er oppnådd, enn det det vil ved Henrys Lov. Er det mer løst oksygen i ølet enn i headspace så vil oksygenet gå ut av ølet ved risting (og igjen saktere ved henrys lov). Slik jeg har forstått det.
 
@Bård Fosse Boblestørrelsen har sjølsagt ingen betydning for ølet. Poenget er bare at det er dumt å sløse bort det meste av oksygenet - og at det blir veldig vanskelig å beregne hvor mye oksygen du faktisk får i vørteren når det meste forsvinner opp i lufta.

Det viktige er ellers ikke bare mengden gjær vi bruker, men også hvor frisk den er. Antakelig trenger vi ikke bekymre oss så mye om oksygenmengden dersom vi har nok gjær som har optimale lagre av steroler og fettsyrer, som er nødvendig for at gjæren - og de nye generasjonene som produseres under gjæringen - skal ha sunn cellemembran. Jeg mistenker at kravet om minst 8 ppm oksygen er basert på behovet når en gjenbruker gjær fra et tidligere brygg, som har dårlig med disse nødvendige stoffene. Gjæren trenger da oksygen for å bygge dem opp.

Gjæren trenger imidlertid også energilagre for å kunne komme seg gjennom tilpasningsfasen. Dersom vi lar starteren spinne for lenge - dvs. etter at sukkernivået i starteren har kommet under et visst nivå, vil ikke gjæren få bygget opp disse lagrene, og vi får en dårlig start på gjæringen.

Det er vanskelig å vite hva slags tilstand gjæren vår er i, sjøl om vi tar den rett fra en starter. Derfor er det greit å tilsette oksygen, men jeg ser det egentlig mer som en sikring enn som en nødvendighet. Jeg har fått veldig god gjæring uten å tilsette oksygen på noen måte - men da har gjæren åpenbart vært i toppform.
 
Som Amarillo skrev så er det likevekt som er greia. Er det mer oksygen (luft) i headspace enn i ølet, så vil oksygen bli raskere plukket opp i ølet ved risting til likevekt er oppnådd, enn det det vil ved Henrys Lov. Er det mer løst oksygen i ølet enn i headspace så vil oksygenet gå ut av ølet ved risting (og igjen saktere ved henrys lov). Slik jeg har forstått det.

En fysiker, sa jeg, ikke en lydekspert;):p!
 
Slett ikke umulig at det der stemmer. Men som sagt; jeg vil ha fasiten - og den vil jeg ha fra en fagperson:).

Hehe, joda jeg er enig. Men tror neppe du finner noen fasit fra kun en person her inne. Hvis man først rister det inn, når er det tenkt å ristes inn mtp gjæraktivitet? Kommer gjæren til å bruke alt oksygenet som er i vørteren før den forlater vørteren igjen? Var det mer oksygen i vørteren enn i headspace da det skulle ristes inn på et ikke-gitt tidspunk? Oksiderer man vørteren(/ølet)? Hvor mye "luft" er igjen i headspace ifht co2 eller en annen edelgass (inert)? Det er så utrolig mange variabler at "et fasitsvar" tror jeg aldri man får, man får vel i beste fall et svar som gir en flere spørsmål å lure på. Vi begge er like glade i vitenskapelige fakta vet jeg, men det er også viktig å lese de i sammenheng til faktisk applikasjon i det store bildet.
 
Sist redigert:
Slik jeg har forstått det er det ikke så viktig hvilke metode man benytter for å tilføre oksygen på øl med lavere OG. Brygger man sterke øl derimot kan for lite tilført O2 føre til at gjæren ikke klarer jobben like godt. Risting av gjæringsdunk gir ikke like høy metning som tilførsel av ren oksygen. Det er dog mange faktorer som spiller inn her. Jeg velger ren O2. Kostnaden er ikke allverdens (synes jeg), det er enkelt, og jeg får tilført rikelig med oksygen, til alle typer øl.

Muligens derfor en lager en starter med minimum f.eks 400 milliarder celler i en Ale mot 180 milliarder i en annen når en kalkulerer det ut i en starter kalkulator.
 
@Bård Fosse Boblestørrelsen har sjølsagt ingen betydning for ølet. Poenget er bare at det er dumt å sløse bort det meste av oksygenet - og at det blir veldig vanskelig å beregne hvor mye oksygen du faktisk får i vørteren når det meste forsvinner opp i lufta.

Det viktige er ellers ikke bare mengden gjær vi bruker, men også hvor frisk den er. Antakelig trenger vi ikke bekymre oss så mye om oksygenmengden dersom vi har nok gjær som har optimale lagre av steroler og fettsyrer, som er nødvendig for at gjæren - og de nye generasjonene som produseres under gjæringen - skal ha sunn cellemembran. Jeg mistenker at kravet om minst 8 ppm oksygen er basert på behovet når en gjenbruker gjær fra et tidligere brygg, som har dårlig med disse nødvendige stoffene. Gjæren trenger da oksygen for å bygge dem opp.

Gjæren trenger imidlertid også energilagre for å kunne komme seg gjennom tilpasningsfasen. Dersom vi lar starteren spinne for lenge - dvs. etter at sukkernivået i starteren har kommet under et visst nivå, vil ikke gjæren få bygget opp disse lagrene, og vi får en dårlig start på gjæringen.

Det er vanskelig å vite hva slags tilstand gjæren vår er i, sjøl om vi tar den rett fra en starter. Derfor er det greit å tilsette oksygen, men jeg ser det egentlig mer som en sikring enn som en nødvendighet. Jeg har fått veldig god gjæring uten å tilsette oksygen på noen måte - men da har gjæren åpenbart vært i toppform.

Jeg er enig i boblestørrelsen er langt fra optimal i BS pakken og flowmeteret er feil gradert helt klart det.

Som deg tilsetter jeg også O2 som en sikring, ikke krav. Med O2 sier man en klarer 10+ ppm, med risting og pumpe 8ppm kravet for gjæren er 8ppm ergo er ren O2 egentlig et overkill og risting eller pumpe akkurat det en må ha. Risting gir risiko å poppe lokket, der skjedde med meg. Luftpumpe som durer i kjelen i 10 min er hva "eksperter" sier gir 8ppm så da må det være kravet der. De sier også 1 min med 1l pr min med ren O2 holder, så da må det være kravet der.

For å være på topp er det industriflaske med næringsmiddel godkjent O2 sammen med medisinsk flowmeter og en utrafin stein som teller. Men da koster det en styggedom å sette det opp. Poenget mitt er hvorfor, det betyr forsvinnende lite og ingenting.

Det som er blant feinsmeckerene nå er jo LODO brygging og da skal en unngå O2 for enhver pris.

Estere er lett å leke med ved hjelp av rett temp styring på rett gjær. (svar på en annet innlegg)

En WLP002 som en starter på lav temp, kjører opp gradvis og avslutter lavt får betydelig og merkbart mye mer Estere enn om en gjærer hele saken på si 19 eller 20 grader. Jeg har aldri opplevd forskjell i Estere på metoden jeg har tilsatt O2 til dags dato.

Ergo for prisen på BS settet er jeg fornøyd, kost nytte er jeg happy med.
Min subjektive mening og min bevitnelse av metodene tilsier dette ikke betyr noenting. Det er kollosalt mye å hente på rett gjær, rett starter og riktig temperatur kontroll og det er her det er viktig for meg å legge energi og research.
 
Med O2 sier man en klarer 10+ ppm, med risting og pumpe 8ppm kravet for gjæren er 8ppm ergo er ren O2 egentlig et overkill og risting eller pumpe akkurat det en må ha

I følge Yeast er man ikke i nærheten av å få 8ppm i vørteren ved risting. Eneste måten man klarer det på er ved å benytte ren oksygen.
 
Hehe, joda jeg er enig. Men tror neppe du finner noen fasit fra kun en person her inne. Hvis man først rister det inn, når er det tenkt å ristes inn mtp gjæraktivitet? Kommer gjæren til å bruke alt oksygenet som er i vørteren før den forlater vørteren igjen? Var det mer oksygen i vørteren enn i headspace da det skulle ristes inn på et ikke-gitt tidspunk? Oksiderer man vørteren(/ølet)? Hvor mye "luft" er igjen i headspace ifht co2 eller en annen edelgass (inert)? Det er så utrolig mange variabler at "et fasitsvar" tror jeg aldri man får, man får vel i beste fall et svar som gir en flere spørsmål å lure på. Vi begge er like glade i vitenskapelige fakta vet jeg, men det er også viktig å lese de i sammenheng til faktisk applikasjon i det store bildet.

Det spørsmålet jeg gjerne skulle hatt svar på er om det spiller noen særlig rolle for O2-innholdet i vørteren om du i stedet for vanlig luft har 100% - eller vesentlig mer enn 21%, i alle fall - O2 i headspace etter oksygeneringen.

Henrys lov sier, om jeg ikke misforstår, at om du øker mengden av en gass i headspace, vil det også føre til at mengden av denne gassen i vørteren øker, til det oppstår likevekt, gitt at trykket er konstant. En kjent effekt fra klimaforskningen er jo at når mengden CO2 i atmosfæren øker, blir havet surere.

En konsekvens må jo være at dersom du bytter ut luft (= 21%oksygen og 78% nitrogen) i headspace med oksygen, vil du øke mengden oksygen i vørteren. Men her er forutsetningen at det er en likevektstilstand før du øker mengden. Og det er det ikke i den situasjonen som @Amarillo snakker om. Der er jo den økte mengden oksygen i headspace en bieffekt av oksygeneringen av vørteren, som altså inneholder mye mer oksygen enn om det var en likevektstilstand mellom luft og vørter.

Det er hva som skjer her jeg ikke finner ut av. Men jeg kan tenke meg at en interessant effekt kan være at tapet av oksygen fra vørteren vil stoppe tidligere, at du altså beholder mer av det oksygenet du har tilført i vørteren.

Denne tabellen viser løseligheten av oksygen i vann og i 12P/1.048 vørter ved ulike temperaturer. Vi ser at ved 20 grader kan vi oppnå 7,4 ppm O2 i vørteren. Det kunne vært interessant å vite hvor mye dette kan økes ved å fylle hedspace med oksygen.
 
Jeg er enig i boblestørrelsen er langt fra optimal i BS pakken og flowmeteret er feil gradert helt klart det.

Som deg tilsetter jeg også O2 som en sikring, ikke krav. Med O2 sier man en klarer 10+ ppm, med risting og pumpe 8ppm kravet for gjæren er 8ppm ergo er ren O2 egentlig et overkill og risting eller pumpe akkurat det en må ha. Risting gir risiko å poppe lokket, der skjedde med meg. Luftpumpe som durer i kjelen i 10 min er hva "eksperter" sier gir 8ppm så da må det være kravet der. De sier også 1 min med 1l pr min med ren O2 holder, så da må det være kravet der.

For å være på topp er det industriflaske med næringsmiddel godkjent O2 sammen med medisinsk flowmeter og en utrafin stein som teller. Men da koster det en styggedom å sette det opp. Poenget mitt er hvorfor, det betyr forsvinnende lite og ingenting.

Det som er blant feinsmeckerene nå er jo LODO brygging og da skal en unngå O2 for enhver pris.

Estere er lett å leke med ved hjelp av rett temp styring på rett gjær. (svar på en annet innlegg)

En WLP002 som en starter på lav temp, kjører opp gradvis og avslutter lavt får betydelig og merkbart mye mer Estere enn om en gjærer hele saken på si 19 eller 20 grader. Jeg har aldri opplevd forskjell i Estere på metoden jeg har tilsatt O2 til dags dato.

Ergo for prisen på BS settet er jeg fornøyd, kost nytte er jeg happy med.
Min subjektive mening og min bevitnelse av metodene tilsier dette ikke betyr noenting. Det er kollosalt mye å hente på rett gjær, rett starter og riktig temperatur kontroll og det er her det er viktig for meg å legge energi og research.

Antakelig er jeg relativt enig med deg. Jeg tror det aller viktigste er å ha gjær som er i optimal tilstand, og det er vel kjernen i det du sier? "Optimal tilstand" gjelder både forrådet av steroler og lipider (fettsyrer), som er viktige for cellemembranen til gjæren, og energireservene, i form av gykogen og trehalose.

Tilfører vi kontinuerlig oksygen under oppdyrkingen av gjæren (enten ved bruk av magnetrører eller gjennom å riste med jevne mellomrom) vil de gjærcellene vi dyrker fram, hele tida utstyres med maks forråd av steroler og lipider, og klarer vi å time avbrytinga av oksygentilførselen riktig, vil vi også få gjær med fylte energiforråd. Teoretisk skulle denne gjæren ikke trenge oksygen ved pitching, siden den har fått alt den kan bruke av oksygen under oppdyrkinga på starteren. Faktisk kan oksygenering av vørteren ved tilsettingen av gjæren i denne situasjonen være mer til skade enn gagn, fordi gjæren da vil bruke oksygenet på andre måter - den lager ikke mer steroler og lipider enn den trenger - og resultatet er usmaker (Se Yeast, s. 77-78, samt denne artikkelen, siste avsnitt.). Det er uklart for meg hvor stort dette overskuddet av oksygen, som gjæren altså ikke bruker til å syntetisere steroler og lipider, må være før det blir et problem. Egne erfaringer - som jeg er veldig forsiktig med å stole på - antyder at det er fullt mulig å få usmaker som følge av overdosering. Men som sagt; jeg stoler lite på egne - og andres, inkludert dine:)! - erfaringer. I Yeast sier White/Zainasheff at "excessive usage of pure oxygen results in high levels of fusel alcohols, increased acetaldehyde, and other flavor problems" - men de sier også at det skal en del til. (Det er sånne omtrentligheter jeg hater:mad:!)

Jeg er altså ikke så opptatt av å vite hvor mye oksygen jeg får inn fordi jeg er redd for ikke å få nok, men fordi jeg er redd for å få for mye. Akvariepumpe, som du går inn for, er trygt, for du har ingen mulighet til å komme over 8-9 ppm, som antakelig ikke er en farlig mengde, samtidig som det sikkert er nok dersom du har rikelig med gjær i fin form.

Risting gir ikke så mye, med mindre du har et veldig stort volum luft i forhold til vørtervolumet. I praksis kommer du neppe opp i mer enn 3 ppm. (Tabell s.96 i How to Brew av Palmer.) Dessuten ødelegger du antakelig en del av skumpotensialet i ølet ditt.

I min praksis har jeg to problemer som jeg gjerne skulle ha løst:
  • manglende kontroll med hvor mye oksygen jeg får i vørteren når jeg tilfører reint oksygen
  • manglende kontroll med - og kunnskap om - det rette tidspunktet å avbryte oksygentilførselen til gjæren på under oppyrkingen på starteren
Får jeg løst disse, tror jeg at jeg er kommet et viktig steg nærmere målet: å kunne brygge bare godt øl:).
 
Sist redigert:
Antakelig er jeg relativt enig med deg. Jeg tror det aller viktigste er å ha gjær som er i optimal tilstand, og det er vel kjernen i det du sier? "Optimal tilstand" gjelder både forrådet av steroler og lipider (fettsyrer), som er viktige for cellemembranen til gjæren, og energireservene, i form av gykogen og trehalose.

Tilfører vi kontinuerlig oksygen under oppdyrkingen av gjæren (enten ved bruk av magnetrører eller gjennom å riste med jevne mellomrom) vil de gjærcellene vi dyrker fram, hele tida utstyres med maks forråd av steroler og lipider, og klarer vi å time avbrytinga av oksygentilførselen riktig, vil vi også få gjær med fylte energiforråd. Teoretisk skulle denne gjæren ikke trenge oksygen ved pitching, siden den har fått alt den kan bruke av oksygen under oppdyrkinga på starteren. Faktisk kan oksygenering av vørteren ved tilsettingen av gjæren i denne situasjonen være mer til skade enn gagn, fordi gjæren da vil bruke oksygenet på andre måter - den lager ikke mer steroler og lipider enn den trenger - og resultatet er usmaker (Se Yeast, s. 77-78, samt denne artikkelen, siste avsnitt.). Det er uklart for meg hvor stort dette overskuddet av oksygen, som gjæren altså ikke bruker til å syntetisere steroler og lipider, må være før det blir et problem. Egne erfaringer - som jeg er veldig forsiktig med å stole på - antyder at det er fullt mulig å få usmaker som følge av overdosering. Men som sagt; jeg stoler lite på egne - og andres, inkludert dine:)! - erfaringer. I Yeast sier White/Zainasheff at "excessive usage of pure oxygen results in high levels of fusel alcohols, increased acetaldehyde, and other flavor problems" - men de sier også at det skal en del til. (Det er sånne omtrentligheter jeg hater:mad:!)

Jeg er altså ikke så opptatt av å vite hvor mye oksygen jeg får inn fordi jeg er redd for ikke å få nok, men fordi jeg er redd for å få for mye. Akvariepumpe, som du går inn for, er trygt, for du har ingen mulighet til å komme over 8-9 ppm, som antakelig ikke er en farlig mengde, samtidig som det sikkert er nok dersom du har rikelig med gjær i fin form.

Risting gir ikke så mye, med mindre du har et veldig stort volum luft i forhold til vørtervolumet. I praksis kommer du neppe opp i mer enn 3 ppm. (Tabell s.96 i How to Brew av Palmer.) Dessuten ødelegger du antakelig en del av skumpotensialet i ølet ditt.

I min praksis har jeg to problemer som jeg gjerne skulle ha løst:
  • manglende kontroll med hvor mye oksygen jeg får i vørteren når jeg tilfører reint oksygen
  • manglende kontroll med - og kunnskap om - det rette tidspunktet å avbryte oksygentilførselen til gjæren på under oppyrkingen på starteren
Får jeg løst disse, tror jeg at jeg er kommet et viktig steg nærmere målet: å kunne brygge bare godt øl:).

Godt innlegg.

Jeg tror svaret på pkt 1 er akvariepumpe for den begrenser opptaket til 8ppm siden en tilfører luft som gir maks 8ppm ihht "ekspertene"

Nummer 2 er verre, noen sier 24 timer før avbrudd andre 36. Jeg bryter på 24 for da er jeg trygg på å ikke ta det for langt. Men det hadde vært spennende med viten på dette
 
I følge Yeast er man ikke i nærheten av å få 8ppm i vørteren ved risting. Eneste måten man klarer det på er ved å benytte ren oksygen.

Feil du klarer 8ppm med Luftpumpe, du kan klare det ved risting også om du har nok headspace.

Risting har vært mer enn godt nok i årevis, så det er rart en må plutselig ha ren O2 nå. Spesielt når trenden nå er å ikke tilsette oksygen i det hele tatt
 
Feil du klarer 8ppm med Luftpumpe, du kan klare det ved risting også om du har nok headspace.

Jeg refererte i hovedsak til risting. Fyller du 25 liter i en 30 litersbøtte, som det er mange av oss gjør, skal du riste til armene detter av for å oppnå noe særlig mer enn de mengdene @Finn Berger nevner i innlegget over. Mulig du klarer det med luftpumpe, (teorerisk sett? Kommer vel an på OG osv), men da mener jeg å ha lest at man skal holde på lenge.

Når det er sagt så holder risting fint til de fleste normale øl, som jeg skrev tidligere i tråden, om du hadde lest. Brygger man øl med høy OG ville jeg ikke nøyet meg med risting, selv om det nok også vil gå bra i mange tilfeller. Men alle må få velge den metoden som man selv mener gir godt øl.

Da er jeg ferdig avsporet :)
 
Godt innlegg.

Jeg tror svaret på pkt 1 er akvariepumpe for den begrenser opptaket til 8ppm siden en tilfører luft som gir maks 8ppm ihht "ekspertene"

Nummer 2 er verre, noen sier 24 timer før avbrudd andre 36. Jeg bryter på 24 for da er jeg trygg på å ikke ta det for langt. Men det hadde vært spennende med viten på dette

Akvariepumpe virker som den logiske løsningen ut fra det jeg sier - men innebærer en del styr, bl.a. bør du filtrere lufta. Og jeg er ikke sikker på at 10 minutter er nok. Noen sier 30 minutter, minimum. Så nei, egentlig frister det ikke.

24-36 timer er den tida det tar før alle ressurser er utnyttet maks av gjæren, og den er gått i dvale. Lar du det gå så lenge, er gjæren langt fra i optimal form. Både Palmer (i siste utgaven av How to Brew) og Lingley og Caudill fra Imperial Yeast (Podcast) understreker at du må bryte av før alt tilgjengelig sukker er brukt opp, hvis ikke begynner du å slite ut gjæren. Den får ikke gått i dvale slik den skal. Palmer sier du skal bryte ved halvgått løp, altså etter 12-18 timer. Jeg var ikke særlig fornøyd med den angivelsen, og sendte Palmer en mail. Han svarte at etter maks 12 timer var en bedre formulering.

Jeg er ikke happy med det heller. Jeg skjønner ikke helt hvorfor det ikke kan gis en SG-verdi som grense. Med en sånn skulle jeg etter en del forsøk antakelig kunne lære å se omtrent når det riktige tidspunktet er kommet.
 
Jeg refererte i hovedsak til risting. Fyller du 25 liter i en 30 litersbøtte, som det er mange av oss gjør, skal du riste til armene detter av for å oppnå noe særlig mer enn de mengdene @Finn Berger nevner i innlegget over. Mulig du klarer det med luftpumpe, (teorerisk sett? Kommer vel an på OG osv), men da mener jeg å ha lest at man skal holde på lenge.

Når det er sagt så holder risting fint til de fleste normale øl, som jeg skrev tidligere i tråden, om du hadde lest. Brygger man øl med høy OG ville jeg ikke nøyet meg med risting, selv om det nok også vil gå bra i mange tilfeller. Men alle må få velge den metoden som man selv mener gir godt øl.

Da er jeg ferdig avsporet :)

Hehe avsporing ja... etter "ekspertene" som har prøvd og målt skal en bruke luftpumpe i 10 minutter for å få 8ppm som er 9 minutter lengre enn med ren O2, det kan en jo kjøre på slutten av kjølingen i maskinen som hjelper til med kjølingen samtidig.

Som du sier enhver må finne sin sannhet og hva en er lykkelig med, jeg har O2 sett nå men det blir luftpumpe når flasken er tom. For da blir det ikke for mye O2 med påfølgende usmaker vertfall, så slipper en å være stresset på det, det er lettere å ha kontroll med andre ord og ikke minst billigere enn engangsflasker med O2 som gir ujevn mengde O2 fra en heller tvilsom regulator som en sitter med en usikkerhet om det er for mye/nok/for lite fra.

Skal en bruke ren O2 og være sikker dette 100% må en som jeg har nevnt leie flaske med næringsgodkjent O2 eller medisinsk O2 (ikke sveise/brenne O2 som i engangsflasken) kjøpe en sykehus regulator og benytte dette da "vet" du O2 nivået, og da "vet" du om det er riktig. BS settet "vet" vi ikke, vi tror. For det er flasker med sveise/brenne O2 som egentlig ikke er helt ren, som gis ujevnt fra flasken servert gjennom en lite troverdig regulator med 0-30 l/m gradert som gir enten mye mer enn 1 l/m innstilt på dette eller altfor lite. Dersom en skal gå for et slikt opplegg vil det koste 1500 kr++ per år i leie for flaske, pluss gass, pluss regulator som jeg antar koster betydelig mye mer enn en industrisak så la oss tippe 10-15 lakser. Så en investering på si 12k og driftskostnad på 2k i året.
Hadde jeg vunnet 6-700 millioner i EuroJackpot hadde jeg muligens gjort det, ellers blir det utenkelig siden en oppnår det samme som en akvarieluftpumpe (som har luftfilter) til under 100 kroner og ville oppleves som sløseri for meg.

Men for all del dersom dette er noe som noen føler gir verdi hvorfor ikke, det er kul umulig å smake eller lukte forskjell men det gir kanskje noe annet ikke vet jeg.


Der var min avsporing ferdig ;)
 
Hehe avsporing ja... etter "ekspertene" som har prøvd og målt skal en bruke luftpumpe i 10 minutter for å få 8ppm som er 9 minutter lengre enn med ren O2, det kan en jo kjøre på slutten av kjølingen i maskinen som hjelper til med kjølingen samtidig.

Som du sier enhver må finne sin sannhet og hva en er lykkelig med, jeg har O2 sett nå men det blir luftpumpe når flasken er tom. For da blir det ikke for mye O2 med påfølgende usmaker vertfall, så slipper en å være stresset på det, det er lettere å ha kontroll med andre ord og ikke minst billigere enn engangsflasker med O2 som gir ujevn mengde O2 fra en heller tvilsom regulator som en sitter med en usikkerhet om det er for mye/nok/for lite fra.

Skal en bruke ren O2 og være sikker dette 100% må en som jeg har nevnt leie flaske med næringsgodkjent O2 eller medisinsk O2 (ikke sveise/brenne O2 som i engangsflasken) kjøpe en sykehus regulator og benytte dette da "vet" du O2 nivået, og da "vet" du om det er riktig. BS settet "vet" vi ikke, vi tror. For det er flasker med sveise/brenne O2 som egentlig ikke er helt ren, som gis ujevnt fra flasken servert gjennom en lite troverdig regulator med 0-30 l/m gradert som gir enten mye mer enn 1 l/m innstilt på dette eller altfor lite. Dersom en skal gå for et slikt opplegg vil det koste 1500 kr++ per år i leie for flaske, pluss gass, pluss regulator som jeg antar koster betydelig mye mer enn en industrisak så la oss tippe 10-15 lakser. Så en investering på si 12k og driftskostnad på 2k i året.
Hadde jeg vunnet 6-700 millioner i EuroJackpot hadde jeg muligens gjort det, ellers blir det utenkelig siden en oppnår det samme som en akvarieluftpumpe (som har luftfilter) til under 100 kroner og ville oppleves som sløseri for meg.

Men for all del dersom dette er noe som noen føler gir verdi hvorfor ikke, det er kul umulig å smake eller lukte forskjell men det gir kanskje noe annet ikke vet jeg.


Der var min avsporing ferdig ;)
Hehe, kongen av svartmaling ;)
 
Tilbake
Topp