Kjære venner,
Jeg har brygget i ganske nøyaktig tre år nå, og det har blitt noen hundre (om ikke tusen) liter øl; stort sett bra men mye varierende.
Jeg begynte som mange andre med et par batcher essens-øl, men oppgraderte raskt til en 30 liters brygger fra netthandelen.no. Tilsvarende startet jeg med ølsett (og var en av mange som ble sår og lei når slike sett ble sammenlignet med Fjordland ) men gikk etterhvert over til å bygge opp et lite lager med malt og humle slik at jeg kunne finne oppskrifter på nett og tilpasse dem (på et høyst CIRKA nivå) til min bryggers effektivitet.
Jeg har drukket min andel av IPA og APA (som stort sett blir veldig bra), og eksperimenterer litt med Pils/Lager (i alle fall lysere øl ala Tjekkisk Pils, Gahr Pils etc etc).
Jeg kokte ganske tidlig en Stella-klone (kun Pilsmalt, Saaz og 34/70), og den ble himmelsk. Lys og frisk, og så klar at jeg (nesten) kunne se TV gjennom den. Jeg opplevde innpass i bryggerhimmelen, og følte jeg virkelig hadde tatt steget fra totalt-amatør til semi-amatør.. Men besøket i bryggerhimmelen viste seg kortvarig; jeg har etter dette brygget den samme oppskriften 7 ganger og kun en av dem (Stella nr. 5) har jeg kommet noe i nærheten av brygg nr. 1, selv om jeg forsøker å gjøre alt på samme måte gang etter gang.
Jeg har tenkt at problemet kan være gjæringsforløpet, men jeg benytter gjærskap med tempstyring, og det skal være ok... Har variert litt med og uten cold crash, uten at det har gitt nevneverdig forandring. Ølet blir stort sett litt mørkere enn den første batchen, ølet blir uklart, og smaker litt "bob-bob". Jeg forstår rett og slett ikke hva jeg gjør feil..
Jeg har nå uansett lyst å stramme skruen ett hakk til, og vurderer å bytte ut bryggeren. Tanken er da å oppgradere fra Netthandelen sin brygger, til en B80pro.
Men bortsett fra økt volum, og et vesentlig mer fancy opplegg for brygging, inkl. skylling og kjøling: Vil jeg kunne forvente å kunne brygge bedre øl på en slik maskin?
Jeg ser jo blant annet at mange her (Inkl. Finn Berger som virkelig har øst av sin tilsynelatende utømmelige kunnskap her på forumet, og som jeg har lært mye av) mener mesketemperatur ikke har så stor betydning for sluttresultatet, og koking er jo koking..
For å si det beint frem; Hvis jeg skal legge 30 laks på bordet for en ny brygger, forventer jeg bedre øl.
Er det andre som har tatt steget fra en basic maskin til en noe mer oppgradert versjon, og opplevde dere at resultatet ble bedre, eller er det kun jeg som trenger forbedring og ikke bryggeren min.
Takker for alle svar
Jeg har brygget i ganske nøyaktig tre år nå, og det har blitt noen hundre (om ikke tusen) liter øl; stort sett bra men mye varierende.
Jeg begynte som mange andre med et par batcher essens-øl, men oppgraderte raskt til en 30 liters brygger fra netthandelen.no. Tilsvarende startet jeg med ølsett (og var en av mange som ble sår og lei når slike sett ble sammenlignet med Fjordland ) men gikk etterhvert over til å bygge opp et lite lager med malt og humle slik at jeg kunne finne oppskrifter på nett og tilpasse dem (på et høyst CIRKA nivå) til min bryggers effektivitet.
Jeg har drukket min andel av IPA og APA (som stort sett blir veldig bra), og eksperimenterer litt med Pils/Lager (i alle fall lysere øl ala Tjekkisk Pils, Gahr Pils etc etc).
Jeg kokte ganske tidlig en Stella-klone (kun Pilsmalt, Saaz og 34/70), og den ble himmelsk. Lys og frisk, og så klar at jeg (nesten) kunne se TV gjennom den. Jeg opplevde innpass i bryggerhimmelen, og følte jeg virkelig hadde tatt steget fra totalt-amatør til semi-amatør.. Men besøket i bryggerhimmelen viste seg kortvarig; jeg har etter dette brygget den samme oppskriften 7 ganger og kun en av dem (Stella nr. 5) har jeg kommet noe i nærheten av brygg nr. 1, selv om jeg forsøker å gjøre alt på samme måte gang etter gang.
Jeg har tenkt at problemet kan være gjæringsforløpet, men jeg benytter gjærskap med tempstyring, og det skal være ok... Har variert litt med og uten cold crash, uten at det har gitt nevneverdig forandring. Ølet blir stort sett litt mørkere enn den første batchen, ølet blir uklart, og smaker litt "bob-bob". Jeg forstår rett og slett ikke hva jeg gjør feil..
Jeg har nå uansett lyst å stramme skruen ett hakk til, og vurderer å bytte ut bryggeren. Tanken er da å oppgradere fra Netthandelen sin brygger, til en B80pro.
Men bortsett fra økt volum, og et vesentlig mer fancy opplegg for brygging, inkl. skylling og kjøling: Vil jeg kunne forvente å kunne brygge bedre øl på en slik maskin?
Jeg ser jo blant annet at mange her (Inkl. Finn Berger som virkelig har øst av sin tilsynelatende utømmelige kunnskap her på forumet, og som jeg har lært mye av) mener mesketemperatur ikke har så stor betydning for sluttresultatet, og koking er jo koking..
For å si det beint frem; Hvis jeg skal legge 30 laks på bordet for en ny brygger, forventer jeg bedre øl.
Er det andre som har tatt steget fra en basic maskin til en noe mer oppgradert versjon, og opplevde dere at resultatet ble bedre, eller er det kun jeg som trenger forbedring og ikke bryggeren min.
Takker for alle svar