For en fantastisk tråd! Her får man virkelig innblikk i hvor mange faktorer som kan variere og spille inn for godt øl. Jeg har ikke noe å tilføye der, men har litt å si om å kjøpe maskin:
Jeg startet med BIAB. Med erfaring laget jeg etter hvert mye godt øl der, men så bestemte jeg meg for å oppgradere til en Grainfather. Akkurat da var Connect-kontrolleren fortsatt en ganske ny ting.
Brygget jeg bedre øl? Nei, ikke i starten. Jeg tror jeg har funnet min måte å brygge på med den nå, men det har tatt over 2 år å komme dit. Nå brygger jeg bedre øl, men det er fordi jeg er en mer erfaren brygger, ikke fordi jeg byttet fra BIAB til maskin.
Så hvorfor gjorde jeg ikke som enkelte andre og byttet tilbake? Her er noen grunner:
Meskingen har meget nøyaktig temperaturstyring, har sirkulering og er automatisert. Dette siste har gitt en mye roligere bryggedag. Før var det jeg og et termometer som var temperaturstyring. Det krevde mye oppmerksomhet og var unøyaktig.
Maskinen har høyere kapasitet. Jeg brygger nå som regel batcher som ville vært helt på kanten eller forbi det BIAB-utstyret fungerte med.
Det er lettere å gjenta et brygg fordi hele bryggeprosessen (mesk og kok) er temperatur- og tidsstyrt nøyaktig likt hver gang.
Dette er fordeler jeg ikke vil gi fra meg igjen. Jeg trives med min Grainfather. Det gir meg ikke noen garanti for bedre øl, men jeg trives med prosessen.
Edit: Glemte også å nevne at jeg synes det er litt mindre søl. Det ble lett litt splashing med tung, våt meskepose.