Anders Christensen
Norbrygg-medlem
Det blir kurs i grunnleggende konkurranseølsmaking - øldommerkurs - i Trondheim i første halvdel av juni 2013, trolig 1-2. juni. Kurset vil - sammen med bestått eksamen - gi sertifisering fra Norbrygg som konkurranseøldommer. Vi åpner for påmelding når dato er endelig banket. Denne annonseringen er kun et forhåndsvarsel om at det kommer.
(Forøvrig, det blir også kurs i Oslo, Stavanger og Bodø, og muligens enda ett i Bergen i løpet av året, men det kan vi ta i en annen tråd.)
Norbrygg gir kurset som utdanning til ølsmakere som planlegger å delta på Norbryggs konkurranser for hjemmebryggere. Sammen med en påfølgende eksamen gir kurset Norbrygg-sertifisering som 'konkurranseøldommer'. Det er 18 års grense da det serveres under kurset.
Forventninger til deltaker er at de:
- er interesserte i øl og øltyper
- kan ha hjemmebrygget litt (men ikke krav)
- smaker på endel forskjelliige øl
- er åpne for ulike smaker
- ønsker å sertifisere seg som øldommer hos Norbrygg
- ønsker å delta i konkurransedømming
- aksepterer at det finnes øltyper med felles, objektivt
gjenkjennbare trekk.
Målet med kurset er at deltakerne skal:
- bli fortrolige med Norbryggs øltypedefinisjoner
- lære å forholde deg objektive til ølene du smaker
- kunne bedømme et øl opp mot dets øltype
- forstå konkurranse- og øldømmingsprosessen
- lære å fylle ut Norbryggs øldommerprotokoll
- bli mer bevisste på hvordan en bruker smaksløkene sine
- gjenkjenne vanlige usmaker i øl
- kunne avgjøre om en smak er typeriktig eller -uriktig
- kunne vurdere balansen mellom ulike karakteristikker i et øl
- få en viss oversikt over bryggeprosessen
Kurset går over to dager. I tillegg må man regne med endel selvstudier av øltypedefinisjoner og annet før man er klar til å kunne ta eksamen. Ved siden av 'forelesninger' på kurset, blir det smaking på noen usmaker (DMS, diacetyl, oksydering, etc) tilsatt et nøytralt øl. Det blir også smaking av 6-8 øl underveis (hvorav noen kan være smaksmessig justert) for å illustrere smaking og dømming av øl.
(Forøvrig, det blir også kurs i Oslo, Stavanger og Bodø, og muligens enda ett i Bergen i løpet av året, men det kan vi ta i en annen tråd.)
Norbrygg gir kurset som utdanning til ølsmakere som planlegger å delta på Norbryggs konkurranser for hjemmebryggere. Sammen med en påfølgende eksamen gir kurset Norbrygg-sertifisering som 'konkurranseøldommer'. Det er 18 års grense da det serveres under kurset.
Forventninger til deltaker er at de:
- er interesserte i øl og øltyper
- kan ha hjemmebrygget litt (men ikke krav)
- smaker på endel forskjelliige øl
- er åpne for ulike smaker
- ønsker å sertifisere seg som øldommer hos Norbrygg
- ønsker å delta i konkurransedømming
- aksepterer at det finnes øltyper med felles, objektivt
gjenkjennbare trekk.
Målet med kurset er at deltakerne skal:
- bli fortrolige med Norbryggs øltypedefinisjoner
- lære å forholde deg objektive til ølene du smaker
- kunne bedømme et øl opp mot dets øltype
- forstå konkurranse- og øldømmingsprosessen
- lære å fylle ut Norbryggs øldommerprotokoll
- bli mer bevisste på hvordan en bruker smaksløkene sine
- gjenkjenne vanlige usmaker i øl
- kunne avgjøre om en smak er typeriktig eller -uriktig
- kunne vurdere balansen mellom ulike karakteristikker i et øl
- få en viss oversikt over bryggeprosessen
Kurset går over to dager. I tillegg må man regne med endel selvstudier av øltypedefinisjoner og annet før man er klar til å kunne ta eksamen. Ved siden av 'forelesninger' på kurset, blir det smaking på noen usmaker (DMS, diacetyl, oksydering, etc) tilsatt et nøytralt øl. Det blir også smaking av 6-8 øl underveis (hvorav noen kan være smaksmessig justert) for å illustrere smaking og dømming av øl.