Stig Aa.
Norbrygg-medlem
Tenkte å gi en kjapp rapport om det å lage cider av butikkjus.
Jeg og en nabo ville prøve dette og kjøpte 75 liter av den billigste butikkjusen vi fant (14 kr for to liter) i slutten av april i år. Satte tre batcher: en med mangrove jack MO2 cidergjær, en til med samme gjær men med 1.2 kg bringebær og brett etter stormgjæring, og en batch med wlp775.
Leste meg opp på emnet og fikk tips om å tilsette gjærnæring hver dag de første fem dagene. Gjæret i 2 uker (den med brett sto vel i 4 uker). Alle fikk FG på 1.000. Tilsatte ikke noe søtningsmiddel. Tappet med 9 gr/l sukker. Ca 6%. Når vi tappet smakte sideren heeelt jævlig (billig og dårlig hjemmelaga hvitvin/hjemmebrent). Hadde lest at de burde stå et år før det ble drikkenes.
I mellomtiden kjøpte jeg en del cider på polet, for å erfare hva "god cider" kan smake.
Tolmodighet er ikke min sterkeste side, så forrige uke spratt jeg noen flasker. Må si jeg ble positivt overrasket: en fin og syrlig drikk, med overraskende mye eplesmak. Ingen usmaker. Glad for at jeg ikke tilsatte noe søtningsmiddel. Ingen av ciderene jeg kjøpte på polet var veldig mye bedre.
Poenget mitt? Det å lage cider av butikkjus fungerer overraskende greit og er noe jeg anbefaler folk å prøve.
Det å bruke gode råvarer, ekte epler eller god eplejus vil selvsagt trolig bli bedre, det er det vel ikke tvil om, men butikkjus gir en overraskende god og fin cider til ca 3.50 kr pr halvliter.
Jeg og en nabo ville prøve dette og kjøpte 75 liter av den billigste butikkjusen vi fant (14 kr for to liter) i slutten av april i år. Satte tre batcher: en med mangrove jack MO2 cidergjær, en til med samme gjær men med 1.2 kg bringebær og brett etter stormgjæring, og en batch med wlp775.
Leste meg opp på emnet og fikk tips om å tilsette gjærnæring hver dag de første fem dagene. Gjæret i 2 uker (den med brett sto vel i 4 uker). Alle fikk FG på 1.000. Tilsatte ikke noe søtningsmiddel. Tappet med 9 gr/l sukker. Ca 6%. Når vi tappet smakte sideren heeelt jævlig (billig og dårlig hjemmelaga hvitvin/hjemmebrent). Hadde lest at de burde stå et år før det ble drikkenes.
I mellomtiden kjøpte jeg en del cider på polet, for å erfare hva "god cider" kan smake.
Tolmodighet er ikke min sterkeste side, så forrige uke spratt jeg noen flasker. Må si jeg ble positivt overrasket: en fin og syrlig drikk, med overraskende mye eplesmak. Ingen usmaker. Glad for at jeg ikke tilsatte noe søtningsmiddel. Ingen av ciderene jeg kjøpte på polet var veldig mye bedre.
Poenget mitt? Det å lage cider av butikkjus fungerer overraskende greit og er noe jeg anbefaler folk å prøve.
Det å bruke gode råvarer, ekte epler eller god eplejus vil selvsagt trolig bli bedre, det er det vel ikke tvil om, men butikkjus gir en overraskende god og fin cider til ca 3.50 kr pr halvliter.