Finn Berger
Moderator
Jeg er en varm tilhenger av øltypedefinisjoner. De gjør det mulig å navigere i den svære jungelen av øl, og å snakke om øl uten å måtte ty til lange utlegninger om hvert eneste øl for å gjøre det forståelig hva slags øl vi snakker om. Og når jeg lager oppskrifter eller brygger, har jeg alltid definisjonene i bakhodet. De er rett og slett nyttige redskaper for å tenke øl.
Definisjonene er også glimrende pedagogiske verktøy. Bruker vi dem aktivt, lærer vi ikke bare noe om de ulike øltypene, vi tvinger oss også til å lære oss hvordan de ulike malttypene, humlene og gjærtypene bidrar til ølet. Men her skal det sies at det amerikanske definisjonssystemet, BJCP, gir veldig mye mer enn det norske, fordi det gir mye mer informasjon. Dette ikke sagt som noen kritikk av Norbryggs definisjoner, men det gir nok mer til dommerne enn til bryggerne. I tillegg til definisjonene har jeg hatt veldig mye glede av Jamil Zainasheffs oppskrifter med kommentarer i Brewing Classic Styles, som bruker BJCP-definisjonene som utgangspunkt. Oppskriftene hans er jo nettopp blitt til som oppskrifter på konkurranseøl. (Og de er gode. Får du ikke godt øl med dem, er det din egen feil.)
Regler er dog til for å brytes. Noen ganger når jeg hygger meg med å sette sammen ei oppskrift innafor en definisjon, oppdager jeg at det ølet jeg har lyst på, ikke finnes. Jeg beveger med ut av definisjonen, f.eks. fordi jeg ønsker meg mer av smaken fra en bestemt malttype enn det som er "tillatt". Andre ganger er regelbruddet utgangspunktet; hvordan blir resultatet om jeg skjøter sammen elementer fra to ulike øltyper? Det blir som å krysse hunderaser. Hva får du hvis du brygger en engelsk golden ale med kølschgjær? (Jeg har prøvd. Det blei en litt dårlig kølsch, nærmest.)
Nå tumler jeg meg tanken om et undergjæra rav-/kobberfarget øl. Jeg vil ha både røsta og krystallmalt i det. Det ligner litt på både dunkles og wiener, og utgangspunktet er den mørke wieneren jeg har brygga før. kunne kanskje vært en nordtysk altbier, men den er jo ikke undergjæra, og får en annen karakter, som ikke er den jeg er ute etter. Kanskje er det nærmest en calfornia common? Men jeg er ikke ute etter å ha det så prega av Northern Brewer som en sånn helst skal være. Og ikke så bitter, heller.
Kanskje havner jeg innafor en stil, kanskje ikke. Enn så lenge er det et øl som ikke finnes.
Definisjonene er også glimrende pedagogiske verktøy. Bruker vi dem aktivt, lærer vi ikke bare noe om de ulike øltypene, vi tvinger oss også til å lære oss hvordan de ulike malttypene, humlene og gjærtypene bidrar til ølet. Men her skal det sies at det amerikanske definisjonssystemet, BJCP, gir veldig mye mer enn det norske, fordi det gir mye mer informasjon. Dette ikke sagt som noen kritikk av Norbryggs definisjoner, men det gir nok mer til dommerne enn til bryggerne. I tillegg til definisjonene har jeg hatt veldig mye glede av Jamil Zainasheffs oppskrifter med kommentarer i Brewing Classic Styles, som bruker BJCP-definisjonene som utgangspunkt. Oppskriftene hans er jo nettopp blitt til som oppskrifter på konkurranseøl. (Og de er gode. Får du ikke godt øl med dem, er det din egen feil.)
Regler er dog til for å brytes. Noen ganger når jeg hygger meg med å sette sammen ei oppskrift innafor en definisjon, oppdager jeg at det ølet jeg har lyst på, ikke finnes. Jeg beveger med ut av definisjonen, f.eks. fordi jeg ønsker meg mer av smaken fra en bestemt malttype enn det som er "tillatt". Andre ganger er regelbruddet utgangspunktet; hvordan blir resultatet om jeg skjøter sammen elementer fra to ulike øltyper? Det blir som å krysse hunderaser. Hva får du hvis du brygger en engelsk golden ale med kølschgjær? (Jeg har prøvd. Det blei en litt dårlig kølsch, nærmest.)
Nå tumler jeg meg tanken om et undergjæra rav-/kobberfarget øl. Jeg vil ha både røsta og krystallmalt i det. Det ligner litt på både dunkles og wiener, og utgangspunktet er den mørke wieneren jeg har brygga før. kunne kanskje vært en nordtysk altbier, men den er jo ikke undergjæra, og får en annen karakter, som ikke er den jeg er ute etter. Kanskje er det nærmest en calfornia common? Men jeg er ikke ute etter å ha det så prega av Northern Brewer som en sånn helst skal være. Og ikke så bitter, heller.
Kanskje havner jeg innafor en stil, kanskje ikke. Enn så lenge er det et øl som ikke finnes.