Jeg lurer på veldig mye for tiden. Nå er det da koketiden som er interessant. Hva er egentlig forskjellen på f.eks 60- og 90-min kok? Sånn bortsett fra fordamping? Er det noe som skjer utover dette, og er det noe i å koke høy-OG brygg lengre?
Og mer magisk er det ikke? Har lest at Pilsmalt kan koke i 60min om en har en "god kok".
Hva med f.eks Dogfish-head sine 60-90-120min IPA'er? Er det kun fordampingen som tilsier at det blir høyere alkoholprosent eller er det noe mer triksing inn i bildet? Ikke noe kjemisk eller annet som tilsier at det er en fordel å ha lengre kok?
Kjenner ikke øllene fra dogfish, så skal ikke kommentere de..
Men vi har som standard 60 mins kok for alle brygg uten pilsmalt, men det kan være vi koker lengre for å justere OG. Med samme hensyn tilsetter vi kokt vann i de tilfeller vi ser at vi havner over planlagt OG.
For vår del er det ikke noe mer hokkus pokkus enn som så..
Som det sies, koke bort precursor til DMS (dimetylsulfid, kål og kokt grønnsakslukt) fra pilsnermalt. Videre, ved å koke hardere og lenger kan man få litt mørkere øl med mer maltpreg: maillardreaksjoner, dvs bruningsreaksjoner.
En annen ting er å få hot break før man har i humle. Skummer godt til proteinene har klumpet seg. Jeg bruker ekstrakt og krystallmalt+havregryn og selv med kun partial mash så blir det mye proteinkok. Sett tips fra flere om å la hot break fullføre før man har i humle siden humle også kan føre til skum. Har ikke helt erfart det selv, men mulig det har med pellets kontra hel humle å gjøre?
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.