Sveen
Norbrygg-medlem
Vil først gratulere!
- WLP830 eller din foretrukkede gjær i rikelige mengder, start gjæringen lavt (for eksempel 8 grader).
Hvordan gjærer du videre? Justerer du noe mer, eller står den på 8 grader i 3 uker?
Vil først gratulere!
- WLP830 eller din foretrukkede gjær i rikelige mengder, start gjæringen lavt (for eksempel 8 grader).
Vil først gratulere!
Hvordan gjærer du videre? Justerer du noe mer, eller står den på 8 grader i 3 uker?
Kjører du noen utvida lagering etter tapping?Takk, takk. Et typisk gjæringsforløp kan se slik ut:
Pitch på 7-8 grader, og sett til 8 grader første døgn. Deretter har jeg pleid å øke gradvis opp til 10 grader i løpet av de to-tre neste dagene. Etter 4-5 døgn, når jeg har nådd forventet 2/3 utgjæring (SG rundt 1,021 - jeg bruker Tilt), justerer jeg opp gradvis til 16-18 grader i løpet av et par dager. FG nås som regel før jeg når topptemperaturen. Jeg lar deretter ølet stå bortimot en ukes tid på denne temperaturen før jeg gradvis senker temperaturen mot null for cold crash og gelatin. Tapping tre uker uker etter brygging.
Kjører du noen utvida lagering etter tapping?
Står akkurat (igjen) og må vurdere om jeg skal flaske lagerøl først, og så lagre, eller lagre først og så flaske. Greit å vite at det funker å flaske først.Jeg lagrer uansett alt (ferdig) øl kaldt i kjølerom/kjøleskap. (Det som tappes på flaske står naturligvis en stund i romtemperatur for karbonering først.) Flaskene jeg vant med i Oslomesterskapet hadde bare rukket å stå kaldt i 2,5 uke.
Står akkurat (igjen) og må vurdere om jeg skal flaske lagerøl først, og så lagre, eller lagre først og så flaske. Greit å vite at det funker å flaske først.
Nei, det er jo flasker eller gjæringskar, da.Tror det spørs lit på hva du evt har tenkt å lagre det på. Lufttett er jo selvsagt mest ønskelig.
Nei, det er jo flasker eller gjæringskar, da.
Har vel egentlig tatt det på flasker før, og det har blitt bra, det, men jeg har stadig en idé om at jeg skal gjøre det på fat. Veit ikke hvorfor, da.Hvis du tar hurtigvarianten som Jørgen O, så er det kanskje bare å ta det på flasker, for da har du jo fått alle poengene dine i gjæringsdunken? Men da får du jo mer gjær over på flasker forsåvidt.. What to do.
Har vel egentlig tatt det på flasker før, og det har blitt bra, det, men jeg har stadig en idé om at jeg skal gjøre det på fat. Veit ikke hvorfor, da.
Kan jo gi den et par ukers cold crash før flasking, selvsagt. Da får ihvertfall mye felt ut.Mange veier til rom. Du får mindre gjær over på flasker hvis du gjør det på fat med ubåt iallefall. Og du får full kontakt med gjæren noe som er viktig hvis du gjør kaldfermentering. Hvis ikke, så tenker jeg egentlig bare gjærmengden. Noen av lagerstrainsene kan ta veldig lang tid å bunnfelle.
Kan jo gi den et par ukers cold crash før flasking, selvsagt. Da får ihvertfall mye felt ut.
Tja, den er så tett som sånne bøtter blir. Kunne sikkert blitt tettere med et par dl Tec7, men den er ihvertfall tett nok til å suge vann opp i co2-feller.Det er jo det aller enkleste. Hvis bøtta er helt tett iallefall.