Mc.
Norbrygg-medlem
Bruker Beersmith til å skalere oppskrifter slik at de passer til mini oppsettet jeg har. Bruker en kjele på 10 liter(skal snart oppgradere til 15).
Men er litt usikker på hva de forskjellige postene betyr når du går inn på edit equipment.
Kan noen forklare hva de forskjellige postene betyr ?
Mash Tun Vol = Antall liter meskevann ?
Mash Tun Weight= Antall kg Malt ?
Tun Specific Heat= ???
Tun deadspace = ???
Kettle top up= Skyllevann ???
Boil Volum = Liter vørter til kok .
Boil Time = Koketid
Boil off = fordamping pr. time
Post boil Volume = Liter etter koking
Cooling shrinkage = Krymping p.g.a. temperaturfall
Cooling Loss = Tap i liter p.g.a. temperaturfal
Hop Util = ???
Trub Loss = Bunnfall som ligger igjenn i kjelen etter at vørteren er hatt over i gjæringskaret.
Top up Water = ??? Ev. vann for å tynne ut vørteren til rett OG ?
Batch Volum = Volum i gjæringskar
Fermenter Loss = Bunnfall somblir igjenn i gjæringskar ved tapping.
De fleste postene er jo greie, men de med spørsmålstegn bak er jeg usikker på.
Hvordan legger dere inn oppskriften ? Begynner dere øverst og fyller ut nedover ?
Det ser også ut til at effektiviteten Beersmith oppgir er beregnet etter hvor mange liter du setter til gjæring. Stemmer det ?
Trond
Men er litt usikker på hva de forskjellige postene betyr når du går inn på edit equipment.
Kan noen forklare hva de forskjellige postene betyr ?
Mash Tun Vol = Antall liter meskevann ?
Mash Tun Weight= Antall kg Malt ?
Tun Specific Heat= ???
Tun deadspace = ???
Kettle top up= Skyllevann ???
Boil Volum = Liter vørter til kok .
Boil Time = Koketid
Boil off = fordamping pr. time
Post boil Volume = Liter etter koking
Cooling shrinkage = Krymping p.g.a. temperaturfall
Cooling Loss = Tap i liter p.g.a. temperaturfal
Hop Util = ???
Trub Loss = Bunnfall som ligger igjenn i kjelen etter at vørteren er hatt over i gjæringskaret.
Top up Water = ??? Ev. vann for å tynne ut vørteren til rett OG ?
Batch Volum = Volum i gjæringskar
Fermenter Loss = Bunnfall somblir igjenn i gjæringskar ved tapping.
De fleste postene er jo greie, men de med spørsmålstegn bak er jeg usikker på.
Hvordan legger dere inn oppskriften ? Begynner dere øverst og fyller ut nedover ?
Det ser også ut til at effektiviteten Beersmith oppgir er beregnet etter hvor mange liter du setter til gjæring. Stemmer det ?
Trond
Sist redigert: