Hei, beklager sent svar, denne gled litt under radaren.
Eksperimentet vi gjorde i november for to år siden fikk litt varierende resultater.
Variant 1, uten tilsatt sukker.
Denne ble misslykket pga "operator error".
Den gjæret ca 2 måneder i et underjordisk garasjeannlegg og ble utsatt for store temperatursvingninger fra nattefrost til 16 grader. Pga dugnad ble den tatt ut av garasjen og satt på en veranda hvor den ble glemt i en uke, i januar måned..., den frøs til en slush blanding. For å gjøre en lang historie kort, den smakte lite godt, ikke noe som en vil servere til andre....
Variant 2 og 3, med 2 kg henholdsvis 2 + 2 kg sukker.
Begge 30 liter dunkene sto i en kald isolert kjeller med langsomme temperatur svingninger. Stort sett lå tempen på 8-11 grader de første 2 månedene. Senere gjennom vinteren var det noen svingninger ned til 2 grader. Gjennom sommeren steg tempen langsomt opp til 20 grader.
Første smakning var etter påske, det smakte da kraftig eplesmak, ganske søt, tydelig gjær og noen andre rare smaker som lignet på "spritsmak". Utover våren og ut i august smakte det fremdeles ikke helt bra, men følte det var en bitte liten bedring.
Den sto deretter urørt frem til romjulen, den var da blitt helt fantastisk. Tydelig og deilig smak av epler, duftet også som ferske epler, ingen smak av gjær eller andre usmaker, fin lys gul farge, helt klar. Eneste jeg hadde å utsette på den var at jeg synes den var litt søt i smaken, men det er jo en personlig smaksak. Fruen (og venindene hennes) likte tydeligvis denne smaken....
Det var lite forskjell i smak på disse variantene, kunne ikke smake hvem som hadde fått mest sukker. Syntes personlig cideren ble for alkohol sterk da man ikke kunne drikke særlig mye uten å få de klassiske cider symptomene med ustøe bein og armer.
Konklusjon vår ble at den naturlige gjærsoppen som er i eplene fungerer helt supert. Gjæren gir en kraftig smak av epler og endel søtsmak. Det er viktig med en stabil temperatur mellom 8 og 11 grader spesielt i de første 2 gjærings månedene. Stikk om og la den deretter lagre lenge, helst et år. Muligens den kan være ok etter påske, men foreløpig erfaring er at man må være forberedt å la den stå i et års tid.
Har planlagt også i år å reise inn til Hardanger å kjøpe råsaft av epler, kommer da til å tilsette 1 kg sukker i en 30 liter og ingenting i en 30 liter.
PS. Lagret cideren etterhvert på corny fat, brukte et flytende stigerør for å unngå ev. bunnfall (kjøpt hos Candirect).