I forbindelse med lefsebaking i påska ble jeg sittende å bla i oppskriftsheftet som jeg har arvet fra min farmor.
Oppskrift på øl (fra Fauske) var ikke noe spesiell, men der var det oppskrift på gjær. Oppskriften er fra Sortland:
''3 never humle
og 2 liter vann kokes 1/2 time.
Sil logen av. Når den er spenevarm røres det i 2 store kaffekopper fint rugmel, 1 kopp sukker og 1 ts salt.
Skal stå i to dager på så jamn varm temperatur som mulig. Røres godt opp tre ganger daglig.
Når det er gått to dager tar man 1 liten kopp fint rugmel og 1/2 ts salt og rører i. Etter 4 dager er den ferdig.
Fast gjær lager man med litt spenevarm melk og ett grann sukker.''
Kilde: "Gamle matoppskrifter fra Nordland" samlet og utgitt av Nordland Bondekvinnelag, 1983.
Oppskrift på øl (fra Fauske) var ikke noe spesiell, men der var det oppskrift på gjær. Oppskriften er fra Sortland:
''3 never humle
og 2 liter vann kokes 1/2 time.
Sil logen av. Når den er spenevarm røres det i 2 store kaffekopper fint rugmel, 1 kopp sukker og 1 ts salt.
Skal stå i to dager på så jamn varm temperatur som mulig. Røres godt opp tre ganger daglig.
Når det er gått to dager tar man 1 liten kopp fint rugmel og 1/2 ts salt og rører i. Etter 4 dager er den ferdig.
Fast gjær lager man med litt spenevarm melk og ett grann sukker.''
Kilde: "Gamle matoppskrifter fra Nordland" samlet og utgitt av Nordland Bondekvinnelag, 1983.