1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Oppskrifter fra 7Fjell

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Nattis_fana, 4 Apr 2019.

 1. Nattis_fana

  Nattis_fana
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  God kveld,
  har sett litt på oppskriftene til 7 Fjell som ligger ute på nettsidene til øl-portalen. Der er andelen av de ulike maltsortene i et øl oppgitt i %, for eksempel 42,7 % Best Pale malt i Småtøs. Jeg brygger på en BB30 og har problemer med å finne ut fra oppskriften hvor mange kilo malt som totalt skal brukes til for eksempel å få 25 liter i gjæringskaret. Er det noen måte å lese ut fra oppskriften hvor stor totalmengde malt som skal brukes i de ulike oppskriftene ?
   
 2. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Du må nesten regne litt på det sjøl siden bare du veit hvor mye sukker du får ut av en kilo malt. Hvis du veit det fins det masse kalkulatorer som hjelper deg med detaljene. Selv bruker jeg beersmith, men det finnes nettbaserte også.
   
 3. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bruk et program for oppskrifter / kalkulator, som Erik skriver.
  Alternativet er å se hva du har brygget før. Finn ca hvor mange kilo malt du da brukte, og ca hvor mye meske- og skyllevann.
  Har du totalen, bør prosentregning lett kunne gi deg et greit utgangspunkt
   
 4. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Du må finne ekstraktinnholdet i malten du skal bruke. Dette er oppgitt i datablader. Eks så er det typisk i basemalt min. 80% (dvs sukker som kan trekkes ut).

  I spesialmalt varierer det mer. La oss si for eksempelet det er 70%.

  Så må du vite meskeeffektiviteten din, la oss si 75%...

  Tallet 370 er en "sukkerfaktor", og er en konstant.

  Finn litergrader for oppskriften din:
  Eks. 25 liter med OG 48 = 25 * 48 = 1200

  Du ønsker 90% pilsnermalt:
  (1200 * 0,9) / (370 * 0,8 * 0,75) = 4,865 dvs 4865g pilsnermalt

  Du ønsker 10% crystalmalt:
  (1200 * 0,1) / (370 * 0,7 * 0,75) = 0,618 dvs 618g

  Ikke sååå komplisert i grunnen :)
   
  Jon R og Nattis_fana liker dette.
 5. Mc.

  Mc.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hitra
  Sist gang jeg la inn en oppskrift i beersmith basert på prosenter så la jeg f.eks. inn 42 % som 420 gram. 12 % som 120 gram osv. Ender selvfølgelig opp med alt for lav OG. Så dro jeg sliden på original gravity til ønsket styrke. Syntes det var en grei måte å gjøre det på.
   
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Ølsettet til Småtøs har 4,9 kg til 25 liter.(7 Fjell Småtøs American Blonde) Jeg skjønner riktignok ikke hvordan man skal kunne få 25 liter ferdig øl ut av et kokevolum på 29 liter, men dem om det.

  Det enkleste når du skal beregne mengder i egne oppskrifter, er å bruke denne kalkulatoren: All Grain OG, FG, ABV Calculator - Brewer's Friend

  Den sliter litt med grafikken etter en oppdatering - gardinmenyene forsvinner inn under andre felt når du åpner dem - men det går greit å bruke den likevel.

  Noen forhold må du kjenne til uansett hvordan du skal beregne en oppskrift for ditt eget bryggeri:
  • du må kjenne meskeeffektiviteten din, dvs. hvor stor del av det sukkerutbyttet det er mulig å få ut av maltet som du faktisk får med i den vørteren du setter til koking. I kalkulatoren legger du inn denne prosenten i "efficiency"-ruta. Har du ikke peiling på denne, kan det resultatet du har fått når du har brygget med ølsett gi deg en pekepinn. (Hvis du har brygget med ølsett, selvfølgelig:).Settet til Småtøs forutsetter en effektivitet på 75%. Det er ikke spesielt høyt.)
  • "Wort collected" er den mengden du setter til kok, og "batch size" er det du har i kjelen, inkludert bunnfall, etter nedkjøling, men før tapping. Du må altså vite hvor mye du koker bort i løpet av en time.
  • Antakelig er du opptatt av å kunne beregne et bestemt volum ferdig øl. Det må du gjøre sjøl, med utgangspunkt i "batch size". Du vil få et svinn i form av bunnfallet (trub) i kokekjelen, og du vil få et svinn i form av bunnfall i gjæringskaret. (Noen hiver alt som er i kjelen, over i gjæringskaret, og da får de jo ikke noe svinn der, men de får en del mer svinn i gjæringskaret på den måten. Det er uansett ikke noe ekspertene anbefaler å gjøre - men "det blir øl".)
  • Kalkulatoren ber deg også legge inn en utgjæringsprosent ("attenuation") - lav, middels eller høy - og den er avhengig av både oppskrift, mesketemperatur og gjærtype. Til Småtøs ville jeg legge inn høy, som er satt til 77%. (Antakelig blir den høyere enn det, også. Jeg bruker oppskriftkalkuatoren til å fortelle meg hvilken OG jeg får, og alkoholberegningskakulatoren i tillegg når jeg skal finne ut hvor sterkt øl jeg vil få. Jeg bryr meg altså ikke om utgjæringsfeltet, med mindre jeg veit at jeg vil få den utgjæringen som svarer til ett av alternativene der.)
  Sørg for at du følger den samme framgangsmåten hver gang du brygger, så får du fort erfaring for hvilken meskeeffektivitet du har, og for hvor mye volumsvinn du må regne med gjennom prosessen. I tillegg til det som mistes i form av bunnfall i gjæringskar og i kokekjele, samt fordampning under kok, kommer det som blir igjen i meskekjelen (1 liter per kilo malt, + eventuelt det som blir liggende igjen etter tapping. Dette avhenger av hva slags utstyr og meskemetode du bruker.) Legger du sammen alt dette, kan du beregne det samlede vannbehovet ditt.
   
  #6 Finn Berger, 4 Apr 2019
  Sist redigert: 4 Apr 2019
 7. Nattis_fana

  Nattis_fana
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei, har nettopp begynt å bruke Beersmith og føler at det litt for mange parametre som jeg ikke har kontroll på. Har lagt inn data fra ferdige sett og opplever sjelden at jeg får identiske verdier på IBU, ABV osv. Antar at det er en bratt lærekurve.
   
 8. Nattis_fana

  Nattis_fana
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei, dette var en genial formel. Takker så mye.
   
 9. Nattis_fana

  Nattis_fana
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei, her var det mye grei info. Takker !
   
 10. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  ABV kommer an på OG (som kommer an på effektiviteten din) og utgjæring. IBU er "tenk på et tall" uansett. Men litt læringskurve er det jo.
   

Del denne siden