Paulaner Hefe-Weissbier oppskrift?

Hmm ja det er kaldt. WLP300 er den som jeg vet gir mest banan. Brygget den nede på 17 grader og selv da ga den nesten litt for mye banan. Skal teste ut WLP380, den skal ha noe mindre bananpreg. Ikke sikkert at det bare er gjæren. Som Gahr nevner kan gjæren ha fått for lite oksygen. De ønsker nok å holde temp. nede når den når toppen.
 
Har prøvd oppskriften fra Northernbrewer forumet 2 ganger nå. Ølet blir særdeles godt og svært likt Paulaner. Har testet side om side, og det virker som at det er karboneringsnivået som varierer, bare :)

Synes generelt Weissbiers smaker best med WLP380, men det er min subjektive mening.
 
Har prøvd oppskriften fra Northernbrewer forumet 2 ganger nå. Ølet blir særdeles godt og svært likt Paulaner. Har testet side om side, og det virker som at det er karboneringsnivået som varierer, bare :)

Synes generelt Weissbiers smaker best med WLP380, men det er min subjektive mening.
Dette høres bra ut du har vel ikke tilfeldigvis denne oppskriften på norsk me kg, mesketider etc..?
 
Navn på brygget: Paulaner (Kopi)
Øltype: Weissbier
OG: 1.050
FG: 1.011
Farve (beregnet): 13,5 EBC
Beregnet bitter: 13,3 IBU
Vørtermengde: 23 l
Sluttvolum: 20 l
(beregnet utifra ca. 73% effektivitet, som jeg har på mitt oppsett)

Vannjustering
Tilsett 2 gram Kalsiumsulfat (CaSO4) pr. 10 Liter vann.

Malt & sukker
2800 gram Weyermann Hvetemalt
1700 gram Weyermann pilsnermalt
360 gram Weyermann munich malt I (lys sort)
110 gram Weyermann Caramunich II
23 gram Weyermann Carafa III

Meskeskjema
20 min 44 ºC
40 min 66 ºC
10 min 74 ºC

Humle
25 gram Hallertauer (enten hersbucker eller mittelfrüh funker bra) 3,5 % Alfa, Pellets, Koketid 60 minutter
15 gram Hallertauer (enten hersbucker eller mittelfrüh funker bra) 3,5 % Alfa, Pellets, Koketid 15 minutter

Koketid
Total koketid vørter: 60 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: White Labs WLP380. En pakke i en starter som er justert etter det Mr. Malty mener er korrekt.
Har du ikke tilang på starter anbefales det å bruke 2 pakker blodfersk gjær.

Gjæringstemperatur og -tid
Kjøl ned vørter til 12-13 grader før gjær tilsettes. La vørteren få øke naturlig i temperatur til ca. 17-18 grader. Gjær på denne temperaturen i 3 dager. Da bør primærgjæringen være over, siden denne gjæren gjærer ganske heftig. La den stå i 10-14 dager på gjæringskaret før flasking eller karbonering på fat.
Kan greit drikkes etter 2 ukers modning.

Øvrig informasjon
Ikke tilsett Protafloc/Irish Moss eller liknende.
Karboner til 3,6 volumer CO2. (Personlig synes jeg det passer bedre med LITT mindre)
 
Navn på brygget: Paulaner (Kopi)
Øltype: Weissbier
OG: 1.050
FG: 1.011
Farve (beregnet): 13,5 EBC
Beregnet bitter: 13,3 IBU
Vørtermengde: 23 l
Sluttvolum: 20 l
(beregnet utifra ca. 73% effektivitet, som jeg har på mitt oppsett)

Vannjustering
Tilsett 2 gram Kalsiumsulfat (CaSO4) pr. 10 Liter vann.

Malt & sukker
2800 gram Weyermann Hvetemalt
1700 gram Weyermann pilsnermalt
360 gram Weyermann munich malt I (lys sort)
110 gram Weyermann Caramunich II
23 gram Weyermann Carafa III

Meskeskjema
20 min 44 ºC
40 min 66 ºC
10 min 74 ºC

Humle
25 gram Hallertauer (enten hersbucker eller mittelfrüh funker bra) 3,5 % Alfa, Pellets, Koketid 60 minutter
15 gram Hallertauer (enten hersbucker eller mittelfrüh funker bra) 3,5 % Alfa, Pellets, Koketid 15 minutter

Koketid
Total koketid vørter: 60 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: White Labs WLP380. En pakke i en starter som er justert etter det Mr. Malty mener er korrekt.
Har du ikke tilang på starter anbefales det å bruke 2 pakker blodfersk gjær.

Gjæringstemperatur og -tid
Kjøl ned vørter til 12-13 grader før gjær tilsettes. La vørteren få øke naturlig i temperatur til ca. 17-18 grader. Gjær på denne temperaturen i 3 dager. Da bør primærgjæringen være over, siden denne gjæren gjærer ganske heftig. La den stå i 10-14 dager på gjæringskaret før flasking eller karbonering på fat.
Kan greit drikkes etter 2 ukers modning.

Øvrig informasjon
Ikke tilsett Protafloc/Irish Moss eller liknende.
Karboner til 3,6 volumer CO2. (Personlig synes jeg det passer bedre med LITT mindre)
Flott! Takker denne skal prøves
 
Jeg har brygget fire runder med denne http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/115887/aussy
Ser at jeg har et ekstra mesketrinn på 51 grader. Noen som har mening om det 51 grader trinnet fremdeles er nødvendig eller med moderne malt så trengs ikke et sånt proteintrinn? Mitt første trinn starter og nede på 40 i stedet for 44 grader, blir noe usikker. De bryggene jeg har laget har blitt veldig bra i allefall.
 
Jeg tror maltet er såpass bra at det ikke er veldig nødvendig med en proteinrast. Det er sikkert det folka på northernbrewer har funnet ut av også. Har ikke prøvd med proteinrast, så kan ikke si noe om hva det gjør for ølet. Steget på 44 grader er for å produsere ferulsyre, som er et viktig stoff i produksjonen av 2-metoksy-4-vinylfenol, også kjent som 4-vinylguaiacol som er nelliksmaken man ønsker å ha i weissbiers.
 
Navn på brygget: Paulaner (Kopi)
Øltype: Weissbier
OG: 1.050
FG: 1.011
Farve (beregnet): 13,5 EBC
Beregnet bitter: 13,3 IBU
Vørtermengde: 23 l
Sluttvolum: 20 l
(beregnet utifra ca. 73% effektivitet, som jeg har på mitt oppsett)

Vannjustering
Tilsett 2 gram Kalsiumsulfat (CaSO4) pr. 10 Liter vann.

Malt & sukker
2800 gram Weyermann Hvetemalt
1700 gram Weyermann pilsnermalt
360 gram Weyermann munich malt I (lys sort)
110 gram Weyermann Caramunich II
23 gram Weyermann Carafa III

Meskeskjema
20 min 44 ºC
40 min 66 ºC
10 min 74 ºC

Humle
25 gram Hallertauer (enten hersbucker eller mittelfrüh funker bra) 3,5 % Alfa, Pellets, Koketid 60 minutter
15 gram Hallertauer (enten hersbucker eller mittelfrüh funker bra) 3,5 % Alfa, Pellets, Koketid 15 minutter

Koketid
Total koketid vørter: 60 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: White Labs WLP380. En pakke i en starter som er justert etter det Mr. Malty mener er korrekt.
Har du ikke tilang på starter anbefales det å bruke 2 pakker blodfersk gjær.

Gjæringstemperatur og -tid
Kjøl ned vørter til 12-13 grader før gjær tilsettes. La vørteren få øke naturlig i temperatur til ca. 17-18 grader. Gjær på denne temperaturen i 3 dager. Da bør primærgjæringen være over, siden denne gjæren gjærer ganske heftig. La den stå i 10-14 dager på gjæringskaret før flasking eller karbonering på fat.
Kan greit drikkes etter 2 ukers modning.

Øvrig informasjon
Ikke tilsett Protafloc/Irish Moss eller liknende.
Karboner til 3,6 volumer CO2. (Personlig synes jeg det passer bedre med LITT mindre)
Hvor mye skyllevann benytter du på denne oppskriften?
 
Navn på brygget: Paulaner (Kopi)
Øltype: Weissbier
OG: 1.050
FG: 1.011
Farve (beregnet): 13,5 EBC
Beregnet bitter: 13,3 IBU
Vørtermengde: 23 l
Sluttvolum: 20 l
(beregnet utifra ca. 73% effektivitet, som jeg har på mitt oppsett)

Vannjustering
Tilsett 2 gram Kalsiumsulfat (CaSO4) pr. 10 Liter vann.

Malt & sukker
2800 gram Weyermann Hvetemalt
1700 gram Weyermann pilsnermalt
360 gram Weyermann munich malt I (lys sort)
110 gram Weyermann Caramunich II
23 gram Weyermann Carafa III

Meskeskjema
20 min 44 ºC
40 min 66 ºC
10 min 74 ºC

Humle
25 gram Hallertauer (enten hersbucker eller mittelfrüh funker bra) 3,5 % Alfa, Pellets, Koketid 60 minutter
15 gram Hallertauer (enten hersbucker eller mittelfrüh funker bra) 3,5 % Alfa, Pellets, Koketid 15 minutter

Koketid
Total koketid vørter: 60 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: White Labs WLP380. En pakke i en starter som er justert etter det Mr. Malty mener er korrekt.
Har du ikke tilang på starter anbefales det å bruke 2 pakker blodfersk gjær.

Gjæringstemperatur og -tid
Kjøl ned vørter til 12-13 grader før gjær tilsettes. La vørteren få øke naturlig i temperatur til ca. 17-18 grader. Gjær på denne temperaturen i 3 dager. Da bør primærgjæringen være over, siden denne gjæren gjærer ganske heftig. La den stå i 10-14 dager på gjæringskaret før flasking eller karbonering på fat.
Kan greit drikkes etter 2 ukers modning.

Øvrig informasjon
Ikke tilsett Protafloc/Irish Moss eller liknende.
Karboner til 3,6 volumer CO2. (Personlig synes jeg det passer bedre med LITT mindre)
Er koketiden riktig på den?

Jeg bare spørre fordi jeg alltid ser 90min anbefalt med pilsnermalt.

Så bare nysgjerrig
 
I oppskriften fra northern brewer står det 60min. Jeg kokte bare 60min selv, og hadde suksess med det. Er ikke sikkert det er så farlig når mengden pilsnermalt er redusert, uten at jeg skal si noe for sikkert.

Edit : Her er noen tips fra northernbrewer tråden, oversatt til norsk:

- Bruk tysk pilsmalt. Det blir mest klassisk og riktig slik.

- Ikke kjør proteinrast. Moderne maltsorter er godt modifisert og hvis du bryter ned proteinene blir ølet tynnere.

- 60 min kok er alt du trenger, alt over dette er overkill

- Ikke gjær over 18 grader. Mange amerikanske hjemmebryggere gjærer for varmt, og dette vil gi for mye banan og tyggegummi-smak. Ved litt under 18 grader vil man få en fin balanse med en banansmak som ikke vil være for dominerende.
 
Sist redigert:
Hmm hadde jo vært greit å kunne spart 30 minutter på kokingen. Koker ikkke 90 minutter om jeg ikke trenger det. Kommer nok ann på hvor mye pilsnermalt man har. Jeg har bare 40%.
 
Brygget denne i dag, litt skeptisk på 60min koketid, men nå er det prøvd :) nå får en bare vente og se :) går rolig og fint i gjærlåsen, 15'c i skapet og 16'c i vørteren no.
 
Da har denne gjæret i 8 dager. Har gått fra 1,050 til 1,010-11. Har fulgt oppskriften slavisk(brukt Hersbucker siden jeg hadde i frysen), smaker nydelig så langt!
Spørsmålet nå er som følger; er 16'c i dunken nå, bør den stå slik resten av tida eller skal jeg ta den opp til 17'c eller 18'c til fating på onsdag?
 
Tilbake
Topp