1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Paulaner Hefe-Weissbier oppskrift?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av TommyK, 20 Des 2012.

  1. Cito

    Cito
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hadde denne på fat i går med 10g/l sukker, satser på at naturlig karbonering gir den riktige smaken. Ser ut og lukter som Paulaner :) nå er det bare ventetiden igjen....
     
  2. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    Tror ikke karboneringsmetoden er så fryktelig viktig, men det høres bra ut, iallefall! :) Karbonerte med ganske høyt trykk selv også... Mellom 3 og 3,5 volumer co2
     
  3. Cito

    Cito
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Prøvesmak i går kveld, en uke på flaske med to cooper drops. Veldig god øl Hallstein! Smaker som Paulaner og, blir spennende å se hvordan denne utvikler seg :) image.jpg
     
  4. steinmb

    steinmb
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Vakkert. Kjørte du denne med 60 minutter koketid?
     
  5. Cito

    Cito
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    60 min ja, fulgte oppskriften slavisk
     
  6. Storstad

    Storstad
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei! Tenkte å prøve denne oppskriften snart og lurer på dette med vannjusteringen. Kalsiumsulfat skal vel dra ned pH, men uanset kommer vel dette an på hvor bløtt eller hardt vann man har i springen? Jeg er i tvil om det er "viktig" for meg å tilsette dette siden jeg vet for lite om grunnen og hvordan vannet mitt er i forhold til det som oppskriftener myntet på. Noen som har lyst til å forklare/ svare?
     
  7. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    Jeg ser du ikke er norbrygg-medlem, men på medlemsseksjonen er det en egen kategori med en artikkel om vann.
    Vannet i Norge kan ses på som stort sett likt. De aller fleste har overflatevann fra et ferskvann/innsjø et eller annet sted. Dette vannet er svært mykt med svært lite mineraler. Har du mykt vann kan du bare følge oppskriften slavisk. Du vil få noe som er svært likt paulaner. Har du grunnvann må du ta kontakt med vannverket for å få en oversikt over hvordan mineralprofilen din ser ut.
     
  8. glennrlie

    glennrlie
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svarstad
    Du kan forsøke kalkulatoren på www.bryggekalkulator.no (basert på nevnte tråd i medlemsseksjonen - som uansett bør leses)


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Storstad liker dette.
  9. Storstad

    Storstad
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takker så meget for svar! Jeg har Mjøsvatn og kommer nok til å følge oppskriften "slavisk". Er det forresten kun på meskevannet du har vannkustering, eller skal skyllevannet være med i beregningen også?
     
    #49 Storstad, 8 Feb 2015
    Sist redigert: 8 Feb 2015
  10. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    Jeg justerer alt vannet mitt iallefall...
     
    Storstad liker dette.
  11. Cito

    Cito
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Her er original og klone ved siden av kvarandre, klonen er litt meir bitter, men veldig lik :) nydelig å kunne lage kvalitetsøl heime :) image.jpg
     
    Ølkjell og espux liker dette.
  12. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    Ser utrolig bra ut! Oppskriften er det ikkeno galt med, iallefall :)
     
  13. Cito

    Cito
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det skal vere sikkert Hallstein! Takk for deling :) veit ikkje om eg gidder justere neste gang, er jo kjekkt å lage bedre øl en Paulaner klarer sjølv :)
     
  14. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    Om kjølinga tar lang tid, eller humla di er sterkere enn i oppskrifta, kan bitterheten øke litt. Om ølet er veldig ferskt, kan bitterheten også oppleves som noe sterkere. Bitterheten avtar med tid, og polutgaven har sikkert hatt noen måneder ekstra i romtemperatur i forhold til den hjemmebryggede :)
     
    jmsk127 og Cito liker dette.
  15. Stigd2

    Stigd2
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Har denne i gjæringsskapet nå, men hadde kun med handleliste iform av oppskriften i denne mailen, på den måten ble ikke det ikke korrigert for EBC for maltypene. Etter korrigering hjemme mener beersmith at vi havner på en ebc rundt 16 for det ferdige øllet, vørteren virket også noe mørkere enn forventet.
     
  16. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    BS og farge er ikke helt til å stole på. Vørteren vil alltid være mørkere enn det ferdige ølet forsåvidt.
     
  17. Stigd2

    Stigd2
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Nei mulig det? Jeg korrigerte de malttypene på riktig ebc i forhold til det som ble kjøpt i BS.
    Vørteren virket noe mørkere enn forventet basert på forrige wiess, men tror dette kan bli bra.
     
  18. MagneFV

    MagneFV
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lindås
    Jeg hadde tenkt å brygge denne nå i påsken, men da jeg var innom min lokale gjærforhandler før påske hadde han ikke riktig gjær. Så jeg gikk ut med noen poser Safbrew W-06 i stedet. Det store spørsmålet blir da om dette kan bli noenlunde vellykket med den gjæren? Blir nok ikke identisk, men vil det kunne bli noenlunde i samme gaten? Og dette koker altså ned til om jeg skal brygge dette nå i påsken, eller om jeg heller bør vente på nye forsyninger med fersk gjær?
    La oss så si at jeg går for å prøve med tørrgjæren, hvor mye gjær bør jeg bruke på 25 liter vørter? Bør jeg følge samme gjæringstemperatur-regime som oppskriften med ferskgjær, eller bør jeg ligge på noe høyere gjæringstemperatur?
     
  19. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    Går nok an å bruke gjæra, men åssen gjæringsregime du bør gå på, har jeg ikke peiling på, for å være ærlig.
     
  20. Sailorboy

    Sailorboy
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bømlo
    Et spørsmål til deg Hallstein. Hadde gjæren samme temperatur som vørter 12-13c når den ble blandet, eller hadde den rom temperatur?
     

Del denne siden