1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Paulaner Hefe-Weissbier oppskrift?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av TommyK, 20 Des 2012.

  1. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Da jeg leste om det så ble jeg veldig fristet, før jeg faktisk prøvde å lage dette ølet. For min del så føler jeg ikke at jeg trenger maltase-trikset. Det hvor du tar tempen ned igjen for å til slutt ende opp med isoamyl acatat. Det får man egentlig nok av hvis man bruker "riktig" gjær, f.eks 3068.

    Men 4vg synes jeg er vanskeligere, altså det som ender opp som nellik. Der er det fint med et steg rundt 40-45 først for å fremme 4vg, en ferrulic acid rest, som det heter, men jeg har enten fått for mye banan som skjuler nelliken et knepp for mye, eller rett og slett fått for lite nellik av 3068, eller mesken. 3068 er jo kjent for å gi enorme mengder banan (isoamyl acetat), har svingt den på 17-18 men fortsatt for lite nellik i forhold til banan.

    Dekosjonen derimot ville jeg innprentet. Da mine har blitt litt tynne i kjeften.

    Så maltase-trikset for meg, nei, Dekosjonen, ja.
     
  2. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har fundert litt på dette, mange variabler som spiller inne, legger det litt på vent. Kanskje etter sommeren, så denne http://www.germanbrewing.net/2016/04/25/brewing-a-bavarian-helles/. Som ble linket av de som skrev om , om å bruke 15% karamellmalt uten at det blir dårlig. http://www.weyermann.de/downloads/pdf/rezepte/Weyermann®_Amber_Wheatbeer_english.pdf
     
  3. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Nja jo. Men greia med karamellmalt er litt når du tilsetter den. Har du den i hele mesketiden blir faktisk en del konvertert av beta-amylasen til kortere sukkerarter, som da blir spist av gjæren. Så du får jo smaken, men ikke så mye fylde som en skulle tro. Dette spørs jo også på hvor mørk maten er.

    Jeg vil tro at, iallfall for å få til den paulaner-munnfølelsen jeg er ute etter hjemme, så må man inn med en teknikk, f.eks dekosjon, eller kanskje stokke om kraftig på mesketemperaturene og tidene.
     
    bjartenataas liker dette.
  4. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    Du kan jo spare deg alt arbeidet med dekoksjonsmesk og bare hive oppi litt melanoidin-malt, kanskje?
     
  5. Storstad

    Storstad
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg er ingen maltekspert akkurat. Min lokale bryggebutikk har Castlemalt(Belgisk), vil dette ha noe å si på resultatet når det ønskes tysk malt? Jeg har brygget Kölsch og hveteøl med dette maltet og synes jeg får litt annerledes øl enn med Bryggselv sin malt. Kan jo godt være andre årsaker til det selvfølgelig. Tenkte å brygge denne Paulaner kopien som neste øl og vil gjerne ha så godt grunnlag som mulig. Takker for evt. svar!
     
  6. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    Castle vil nok fungere greit.
     
  7. Knut A. Ausland

    Knut A. Ausland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Noen som vet om det er noen spesiell grunn for å velge WLP380 fremfor WLP300 ?
     
  8. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mer nellik og mindre banan med WLP380. Jeg foretrekker WLP300.
     
  9. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    Hvis jeg skal brygge denne igjen kommer jeg ikke til å bruke 380. Ble litt for mye. Liker 300 bedre.
     
  10. Knut A. Ausland

    Knut A. Ausland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det står også i oppskriften at man skal droppe protafloc. Noen som har brygget denne med og eventuell forklaring på hvorfor man brygger uten ?
     
  11. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    Sålenge du ikke brygger KristallWeißen så skal ølet være uklart, derav droppingen av klarningsmidler. Hovedsaklig uklarhet pga av Hefe/gjær.
    Hvorvidt protafloc i praksis har noe å bety med/uten er jeg mere usikker på, skal konsultere hveteølbibelen min for å sjekke om dette er nevnt.

    Edit: Siden protafloc fjerner uklarhet pga. proteiner så er det en grunn til å utelate ved brygging av hveteøl som skal være uklare. Noen bryggerier tilsetter tilogmed anti klarningsmidler for å sikre at ølet forblir uklart over tid, som Tanal A
    Altså god grunn til å ikke tilsette protafloc eller andre klarningsmidler i slike øl.
     
    #91 Noget Undergjæret, 9 Aug 2016
    Sist redigert: 9 Aug 2016
  12. Knut A. Ausland

    Knut A. Ausland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for svar som gir mening ;-) Da blir det en utgave av denne UTEN whirlfloc for min del. Nå gjelder det bare å sanke ingredienser til en fornuftig pris :)
     
  13. Magne Lie

    Magne Lie
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    noen som har prøvd Lazy days ferdig sett fra Brygg selv?. Kjkøpte et sett med og ble anbefalt wlp380, men ikke fått satt det enda
     
  14. kokkenrolv

    kokkenrolv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Trikset med 380 er vel å gjær lavt. Nøgne Ø's Tåkesmil ble gjæret på 18, gjæren pitchet på 14-15. Gir grei balanse mellom nellik og banan.
     
  15. Proffos

    Proffos
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei.
    Brygget Lazyn på torsdag. Brukte 2 pk Bavarian Wheat M20, da det ble anbefalt.
    Tuter og går nå på 17 grader. Så får vi se om en måneds tid :)
     
    Bratt liker dette.
  16. Bart81

    Bart81
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Henter opp igjen denne. Brygget denne én gang, og skal ta en ny runde i løpet av helgen.

    Ble et meget godt øl, men smaken ble veldig fort "borte"? Nå skal det sies at jeg jukset litt med malten, brukte:
    3200 gram Hvetemalt
    2200 gram pilsnermalt
    400 gram munich malt
    200 gram Caramunich II

    OG 1052, FG 1018. Ble gjæringen kanskje for kald?

    23L til kok. Meskeskjema, humle, kokemengde og kokelengde lik, ingen vannjustering. 2 x WLP380. Gjæringstemperatur rimelig god kontroll, med konstant 15C i luften i rommet den sto i.

    Tenkte også å prøve vannjustering denne gangen.
     
  17. steinmb

    steinmb
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Synes at lyst hveteøl generellt er "ferskøl" og ikke har spesielt godt av lengre lagring.
     
  18. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Min umiddelbare kommentar er: ble den ikke gjæret litt lavt?
     
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Hvis 17 er ideell temperatur - og det mener jeg - så bommer du vel ikke med så mye om romtemperaturen er 15. Antakelig har den på det meste ligget høyere enn 17, også. Problemet er at den vil variere. Jeg kan tenke meg at den stoppet for tidlig fordi temperaturen sank etter at stormgjæringen var over. Jeg har nylig tappet opp en tilsvarende som jeg gjæret på 17, men så satte opp når det verste var over, slik at den fikk gjæret ordentelig ut. Den endte på 1.011. Samme gjær som deg.

    Hvordan smakte den? Temperaturvariasjoner produserer fort litt fusel. Du merket ikke noe sånt?
     
  20. Endred

    Endred
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

Del denne siden