15 grader er litt kaldt etter min erfaring, ja.Henter opp igjen denne. Brygget denne én gang, og skal ta en ny runde i løpet av helgen.
Ble et meget godt øl, men smaken ble veldig fort "borte"? Nå skal det sies at jeg jukset litt med malten, brukte:
3200 gram Hvetemalt
2200 gram pilsnermalt
400 gram munich malt
200 gram Caramunich II
OG 1052, FG 1018. Ble gjæringen kanskje for kald?
23L til kok. Meskeskjema, humle, kokemengde og kokelengde lik, ingen vannjustering. 2 x WLP380. Gjæringstemperatur rimelig god kontroll, med konstant 15C i luften i rommet den sto i.
Tenkte også å prøve vannjustering denne gangen.
Jo, den ble nok gjæret litt kaldt. Jeg kjøler vanligvis ned til 15 grader, pitcher gjær, setter gjæringsskapet på 19 grader og lar gjæringa øke temperaturen naturlig.Min umiddelbare kommentar er: ble den ikke gjæret litt lavt?
Er det denne oppskriften dere har brukt med godt hell? http://www.brewersfriend.com/homebr...great-bavarian-weissbier-project-of-2007-2008
Den oppskrifta fra brewersfriend er det nærmeste jeg har kommet Paulaner. Om man følger instruksen til punkt å prikke får man et øl som er såpass nært at jeg ikke kjenner forskjell, iallefall. Da jeg brygget den sist gang hadde jeg triangeltest hvor jeg ikke kunne kjenne hvilken en som var annerledes.det der ser mer ut som en Wiezenbock
Navn på brygget: Paulaner (Kopi)
Øltype: Weissbier
OG: 1.050
FG: 1.011
Farve (beregnet): 13,5 EBC
Beregnet bitter: 13,3 IBU
Vørtermengde: 23 l
Sluttvolum: 20 l
(beregnet utifra ca. 73% effektivitet, som jeg har på mitt oppsett)
Vannjustering
Tilsett 2 gram Kalsiumsulfat (CaSO4) pr. 10 Liter vann.
Malt & sukker
2800 gram Weyermann Hvetemalt
1700 gram Weyermann pilsnermalt
360 gram Weyermann munich malt I (lys sort)
110 gram Weyermann Caramunich II
23 gram Weyermann Carafa III
Meskeskjema
20 min 44 ºC
40 min 66 ºC
10 min 74 ºC
Humle
25 gram Hallertauer (enten hersbucker eller mittelfrüh funker bra) 3,5 % Alfa, Pellets, Koketid 60 minutter
15 gram Hallertauer (enten hersbucker eller mittelfrüh funker bra) 3,5 % Alfa, Pellets, Koketid 15 minutter
Koketid
Total koketid vørter: 60 min
Gjær
Betegnelsen på gjæren: White Labs WLP380. En pakke i en starter som er justert etter det Mr. Malty mener er korrekt.
Har du ikke tilang på starter anbefales det å bruke 2 pakker blodfersk gjær.
Gjæringstemperatur og -tid
Kjøl ned vørter til 12-13 grader før gjær tilsettes. La vørteren få øke naturlig i temperatur til ca. 17-18 grader. Gjær på denne temperaturen i 3 dager. Da bør primærgjæringen være over, siden denne gjæren gjærer ganske heftig. La den stå i 10-14 dager på gjæringskaret før flasking eller karbonering på fat.
Kan greit drikkes etter 2 ukers modning.
Øvrig informasjon
Ikke tilsett Protafloc/Irish Moss eller liknende.
Karboner til 3,6 volumer CO2. (Personlig synes jeg det passer bedre med LITT mindre)
Nå ble jeg godt frista! Men blir'e noe særlig bannan av så lav gjæringstemperatur a? Og hva med skumfastheten etter meskesteget på 44C?Hva i alle.... Jeg trodde det var en link til forumtråden! Nei, den oppskrifta der så feil ut ja.
Følg denne oppskrifta så skal du se du får noe som smaker paulaner ut fra gjæringskaret!
Takk, for svar.
Den ble kjølt ned til 12 grader og nå er den på vei oppover til 17 grader, skal gå å sette den til 18 grader istedet.
Sverre