Finn Berger
Moderator
Spørsmål: Hvor stor effekt har pH-en på ølet utover mesk? Jeg måler nå rutinemessig pH i mesk, for å komme i nærheten av 5.2 (men etter lesing i denne tråden vil jeg muligens legge meg litt høyere fremover), men måler ikke pH før og etter gjæring, selvom jeg har tenkt at jeg burde det. Vil pH ut av mesken ha stor effekt for pH i ferdig øl, og vil man feks risikere at for lav pH i mesken på et mørkt øl gir et for syrlig øl?
Kort og greit: ja.
For det første vil du få dårligere utbytte av humla (færre IBUs) om ph ved kokestart ligger særlig under 5,2, og videre vil du risikere å ende med for lav ph i det ferdige ølet => ubehagelig syrlighet. Den bør ikke ligge under 4,2 - og ikke over 4,5. Målt før karbonering, og uten kullsyre. (Pisk ut.)
Dette er vel ikke sånt du trenger å bekymre deg om så lenge meske-ph er i sonen. Men om du synes ølet ditt er litt syrlig, er det grunn til å sjekke.